Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mali: Od sutra prijava lokacija prodajnih objekata

30.09.2021. 09:48 13:14
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

BEOGRAD: Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će od sutra preko portala Poreske uprave- ePorezi, građani moći da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

Takođe, Mali je rekao da će Vlada Srbije danas usvojiti Uredbu kojom se definiše pitanje dodele subvencija za uvođenje novog modela fiskalizacije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije pokriće država. Predviđeno je da 100 evra u dinarskoj protivvrednosti bude uplaćeno za svako prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj. Oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiće iznos veći za 20 odsto", rekao je Mali za TV Pink, navodi se u saopštenju.

Ministar je napomenuo da je Srbija pokrenula nekoliko projekata, koji treba dodatno da povećaju efikasnost i konkurentnost privrede, od kojih je jedna, kaže, uvođenje novog sistema fiskalizacije.

Objasnio je da je postojeći sistem zastareo, jer, kaže, datira iz 2003. godine, te da novine koje se uvode prate savremenu tehnologiju i snažno vode uspešnijoj borbi protiv sive ekonomije.

„Privreda će imati veliku korist, pošto više neće biti papirnih kontrolnih listića, neće biti godišnjeg servisa, a fiskalni uređaj može biti čak i mobilni telefon ili tablet. Sistem počinje da se primenjuje 1. novembra ove godine, a prelazni period je produžen, na zahtev privrede, do kraja aprila sledeće godine", kaže Mali.

Ministar je dodao da će novi sistem fiskalizacije unaprediti poslovanje, a da se njime pokazuje i da Srbija ide u korak sa vremenom, navodeći da je sistem u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima.

Mali je objasnio i da će fiskalni uređaji biti direktno povezani sa Poreskom upravom, u stvarnom vremenu, što će omogućiti da se istog trenutka registruju transakcije koje su obavljene.

"Sistem će prepoznati da je neko sve transakcije obavio u periodu od 17 do 18 časova, što je indikator da je u međuvremenu radio na crno, kao što se i dešava", rekao je Mali.

Mali je objasnio da se uvodi i sistem elektronskih faktura, da one, kako navodi, više neće biti papirne, te da će njihova primena u javnom sektoru početi od 1. januara 2022. godine.

"To je ogromna korist za privredu, jer će PDV moći da se vrati u toku jednog dana ukoliko se elektronski upare ulazna i izlazna faktura", rekao je Mali.

Odgovarajući na pitanje o vraćanju duga bivše vlasti od milijardu dolara sa kamatnom stopom od 7,25 odsto, Mali je ocenio da je to simbol vođenja loše ekonomske politike, navodi se u saopštenju.

"Naša kamata je 2,05 procenata na 15 godina, a njihova je 7,25 odsto na deset godina. U utorak smo vratili preostali dug od 700 miliona dolara, plus 25 miliona dolara kamata. To zaduženje je simbol jedne neuspešne Srbije, kada se vodila loša ekonomska politika", kaže Mali.

Podsetio je da je u vreme tog zaduženja i ekonomske krize iz 2008. godine, kada su, kaže, pojedinci svojevremeno izjavili da će Srbiju zaobići kriza dok je stotine hiljada ljudi, navodi, ostalo bez posla, a fabrike su bile zatvorene.

Napomenuo je da danas predsednik Aleksandar Vučić sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen postavlja kamen temeljac za izgradnju osmog auto-puta ili brze saobraćajnice, od Niša do Merdara.

„Sada ulazimo u period rasta, za koji se nadam da neće biti ugrožen pandemijom virusa korona. Simbol neuspešne Srbije, odnosno takve visoke, zelenaške kamate, daleko su od nas. Vraćanje tog kredita je ogroman uspeh građana Srbije“, rekao je Mali, navodi se u saopštenju.

Mali je podsetio i da je u prvoj polovini ove godine stopa rasta 7,6 odsto, a da je javni dug u odnosu na BDP i dalje ispod 60 procenata, što je, kaže, nivo koji propisuje Mastriht, iako je Srbija dobila osam milijardi evra pomoći tokom pandemije virusa korona za privredu i građane.

Podsetio je i da je prošle nedelje Srbija na međunarodnom tržištu kapitala emitovala zelenu evroobveznicu, koja će dodatno doprineti zaštiti životne sredine, s obzirom da će se taj novac, kaže, uložiti u energetsku efikasnost, za zamenu starih dizel lokomotiva novim električnim i druge zelene projekte.

"Sve to unapređuje poslovanje, smanjuju se troškovi i čini se sve da naša privreda bude efikasnija i konkurentnija. U prvih sedam meseci Srbija je privukla 2,1 milijardu evra stranih direktnih investicija. Najveći deo investicija koji dolazi u region, sliva se u našu zemlju", rekao je on.

Mali je dodao da je Srbija posvećena privlačenju još većeg broja investicija, otvaranju fabrika, odnosno novih radnih mesta, kao i da je to suština ekonomske politike, navodi se u saopštenju.

Novi model fiskalizacije bez opterećenja za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će novi model fiskalizacije, koji će biti uveden od 1. novembra, osnažiti borbu protiv sive ekonomije i najavio je da će Vlada Srbije danas usvojiti uredbu o subvencionisanju novih fiskalnih uređaja.

Najavio je da od sutra, 1. oktobra, na sajtu Poreske uprave počinje prijavljivanje za fiskalne uređaje i naglasio da je sistem napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima tako da će svaki uređaj, objasnio je, imati bezbednosni element koji omogućavati direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom ''u stvarnom vremenu''.



Mali je kazao da će privreda od uvođenja novog sistema imati veliku korist jer, kako je objasnio, više neće biti kontrolnih papirnih listića niti godišnjih servisa fiskalnih uređaja, a da od sada fiskalni uređaj može da bude tablet, laptop, mobilni telefon...



Idemo u korak sa vremenom i digitalazacijom, rekao je Mali za TV Pink.



Naglasio je da novi model fiskalizacije treba da domaću privredu učini konkuretnijom i efikasnijom navodeći da je postojeći model fiskalizacije uveden 2003.godine, dok se danas koristi 4G tehnologija.



Mali je podsetio je da će novi sistem fiskalizacije biti uveden od 1. novembra, a da je privreda, kako kaže, tražila prelazni period do 1. aprila sledeće godine do kada će funkcionisati oba sistema.



Kako je rekao, država će pokriti sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije tako da privredu to neće koštati ni dinar.



Daćemo 100 evra za svako prodajno mesto, za svaki fiskalni uređaj. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos biće uvećan za 20 odsto. Pokrićemo sve troškove kako ne bismo stvarali dodatno opterećenje za našu privredu, kazao je Mali.



Izrazio je očekivanje da će se uvođenje novog sistema isplatiti za godinu dana i da će doprineti jačoj i efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i smanjenje troškova za privredu.



Mali je kazao da svaki kupac postaje i kontrolor fiskalnih računa jer će, kako kaže, svaki račun imati QR kod i moći će da se proveri da li je račun ispravan ili ne.



Najavio je da od sutra, 1. oktobra, na sajtu Poreske uprave počinje prijavljivanje za fiskalne uređaje i naglasio da je sistem napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima tako da će svaki uređaj, objasnio je, imati bezbednosni element koji omogućavati direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom ''u stvarnom vremenu''.



Bićemo potpuno sigurni i imaćemo sistem koji omogućava da kontrolišemo rad fiskalnih uređaja. Ovaj sistem samo unapređuje poslovanje, naglasio je ministar.



Podsetio je da su uvedene i elektronske fakture i da će do kraja godine sva javna preduzeća imati obavezu da ih koriste umesto papirnih faktura, a da do kraja sledeće godine svi koji su u sistemu PDV-a.

To je ogromna korist prevashodno za privredu jer ćemo PDV, što je najveći zahtev privrede, vraćati istog dana i nema više čekanja, kazao je Mali.

Vraćen dug bivše vlasti po ''najzelenaškijoj'' kamati

Ministar finansija izjavio je da je država uspela da vrati dug od milijardu dolara nasleđen od bivše vlasti koja se, kako kaže, zadužila po ''najzelenaškijoj'' kamati, i naveo da je to simbol neuspeha tadašnje Srbije i loše ekonomske politike.



Mali je kazao da je bivša vlast 2011. godine uzela kredit od 700 miliona dolara po kamatnoj stopi od 7,25 odsto što je, kaže, ''najzelenaškija'' kamata po kojoj se zadužila jedna država.



Oni su nam to ostavili u amanet. U utorak smo vratili celokupan iznos od 700 miliona dolara i 25 miliona dolara kamate. Ponosan sam na to i to je veliki uspeh svih građana Srbije, rekao je Mali za TV Pink.



Naveo je da je država zahvaljujući dobrim javnim finansijama iz sopstvenih sredstava vratila 300 miliona dolara duga, a ostatak refinansiranjem na 15 godina po kamatnoj stopi od 2,05 odsto.



Mali je kazao da bivša vlast taj kredit nije iskoristila za investiranje u autoputeve, škole, domove zdravlja, već u potrošnju što je, kako kaže, bio jedan od razloga zbog kojeg je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem morala da krene u teške ekonomske reforme, sprovede fiskalnu konsolidaciju i ozdravi javne finansije.



Srbija danas lider u regionu, u prvoj polovini ove godine stopa rasta 7,6 odsto, a javni dug ispod 60 dsto u odnosu na BDP, iako smo imali osam milijardi evra pomoći privredi i građanima kako bi umanjili negativne posledice pandemije kovida-19, rekao je ministar.

Autor:
Pošaljite komentar
Subvencije za fiskalizaciju: Po sto evra po svakoj kasi i radnji

Subvencije za fiskalizaciju: Po sto evra po svakoj kasi i radnji

15.09.2021. 09:42 09:46