Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ivan Đoković u Arhangeljsku: Bolja saradnja najvažniji zadatak

21.09.2018. 16:20 16:23
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

ARHANGELJSK, NOVI SAD: Današnjem svečanom otvaranju, 17. po redu najznačajnijeg regionalnog međunarodnog događaja Arhangeljske oblasti, Margaritinskog sajma, prethodilo je plenarno zasedanje posvećeno međunarodnoj saradnji, koja je održana u svečanoj sali Severnog (arktičkog) federalnog univerziteta „M.V. Lomonosov“ u Arhangeljsku.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, koji trenutno boravi u Ruskoj Federaciji, tom prilikom je istakao značaj tradicionalnih, kulturoloških, kao i privrednih veza dva naroda, iznevši pojedinosti koje idu u prilog budućoj međuregionalnoj saradnji.

Domaćin susreta bio je guverner Arhangeljske oblasti, Igor Anatoljevič Orlov, a učesnici sednice su i bili počasni konzul Norveške, Erik Svedal i ekonomski ataše Ambasade Finske u Ruskoj Federaciji, Sebastian Ganstrom, koji su ujedno dali i uvertiru za predstojeći prolećni arktički kongres u gradu Arhangeljsku. Pored visokih predstavnika Univerziteta, gosti sednice su bili zvaničnici Arhangeljske oblasti, grada Arhangeljsk, počasni gosti iz inostranstva i diplomatsko-konzularnih predstavništava, naučnici, kao i privrednici i predstavnici domaćih i stranih medija.

S obzirom na činjenicu da je pre nekoliko meseci potpisan značajan strateški dokument, Sporazum o saradnji AP Vojvodine i Arhangeljske oblasti, Đoković je izneo stav da je produbljivanje odnosa dve pokrajine i njenih administrativnih centara na svim poljima, ključ daljeg napretka i siguran put ka osnaživanju političkih, ekonomskih, i prijateljskih odnosa, prevashodno u oblasti nauke, tehnološkog razvoja, privrede, trgovine i turizma, sa posebnim fokusom na sektor drvne industrije i ribarstva.

Postoji prostor za dobru i kvalitetnu saradnju u mnogim oblastima, što je preduslov za podizanje te saradnje na viši nivo. Uveren sam da je razvoj saradnje između Srbije i Rusije naš najvažniji zadatak. Prijateljski odnosi i snažne političke veze između naših zemalja jesu primer puta koji bi svi trebalo da sledimo, rekao je Đoković.

On je u svom obraćanju dodao da su stabilni i uspešni odnosi Ruske Federacije i Republike Srbije, njihovih regija i pokrajina, intenzivirani posetama najviših zvaničnika, prilikom kojih je došlo do sklapanja mnogobrojnih sporazuma.

Prema rečima guvernera Orlova, ova severna ruska oblast već dugi niz godina održava čvrste veze sa AP Vojvodinom što jeste od strateške je važnosti, jer postoji obostrani interes.

Đoković je prisustvovao i svečanom otvaranju Margeritinskog sajma u Arhangeljsku, koji se od ove godine održava u novom zdanju „Nord Ekspo“. Ova značajna, četvorodnevna, privredna manifestacija je mesto gde se predstavljeni proizvodi i usluge, poput industrijskih proizvoda, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, opreme za proizvodnju, rukotvorine, kao i mnogi drugi srodni proizvodi. Posebno je zanimljiva ponuda namenjena industrijskoj proizvodnji, poljoprivredi, ribarstvu, ali i šumarstvu, jednoj od vodećih grana u ovoj ruskoj oblasti. Margaritinski sajam je svakako postao platforma uspešnog dijaloga između Arkhangeljskog regiona i Vojvodine.

Prilikom posete, Đoković se u zgradi Vlade sastao sa zamenikom predsednika Vlade Arhangelskog regiona, Evgenijem Vladimirovičem Fomenkom, koji je prilikom susreta naglasio da postoji dinamika u unapređenju saradnje između dve regije i dodao da se ove godine obeležava 180 godina od početka diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Fomenko je naveo i mnogobrojne aspekte potencijalne međuregionalne saradnje, počev od obrazovanja i kulture, do trgovine i poljoprivrede.

Susretu su prisustvovali i vršilac dužnosti ministra za ekonomski razvoj Arkhangeljskog regiona, Vitalij Gnidenko, i pomoćnik pokrajinskog sekretara, mr Sergej Tamaš.

Autor:
Pošaljite komentar
Ivan Đoković: Pomažemo mikro i malu kreativnu ekonomiju

Ivan Đoković: Pomažemo mikro i malu kreativnu ekonomiju

14.03.2018. 15:51 15:52
Ivan Đoković otvorio jubilarni 50. Sajam turizma i 8. Sajam konjarstva i sersana u Novom Sadu

Ivan Đoković otvorio jubilarni 50. Sajam turizma i 8. Sajam konjarstva i sersana u Novom Sadu

05.10.2017. 17:36 17:58