Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Do kraja godine privatizacija 15 velikih problema

22.05.2019. 11:35 11:37
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, koji danas završavaju posetu Srbiji, saglasili su se s predstavnicima srpske vlasti da stabilan privredni rast daje mogućnost za povećanje plata i penzija u ovoj godini, potrdili našu projekciju rasta od 3,5 odsto za ovu godinu i četiri za narednu, ali i informaciju o efikasnijem upravanju, boljoj realizaciji investicija u javnim preduzećima, među kojima su EPS, „Resavica”, zatim privatizaciji Komercijalne banke i pančevačke „Petrohemije”.

Po rečima direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, s misijom MMF-a razgovaralo se o svim aspektima, od tekućih kretanja do strukturnih pitanja. Zaključio je da se o povećanju plata i penzija može više govoriti u oktobru, kada će biti sačinjena stručna analiza i kada se očekuje sledeći dolazak misije MMF-a, dodajući da je sada za Srbiju ključno da se pređe na strukturne aspekte, odnosno rešavanje problema nekih državnih preduzeća kao što su „Petrohemija”, „Resavica”, ulaganje u energetiku.

Srbija je i te kako svesna nužnosti završetka privatizacije. Od 85 preduzeća koja su u nadležnosti Ministarstva privrede Srbije, uskoro će biti objavljeni javni pozivi za privatizaciju „Petrohemije” Pančevo, MSK-a iz Kikinde, „ “JAT aprtmana”, a poziv je moguć i za „Krušik plastiku” i još desetak preduzeća. Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović nedavno je izjavio da je realno da novog vlasnika do kraja godine dobiju ta preduzeća, ali i još desetak drugih. On računa da bi do decembra ove godine mogao biti raspisan javni poziv za privatizaciju 15 preduzeća, što znači da bi za narednu ostalo još 70 s nerešenim statusom.

Ni za deo preostalih 70 preduzeća nije nemoguće da objavimo javne pozive ove godine, a u tom broju su i banje, za koje se traži model privatizacije, objasnio je Stevanović.

Verujemo, dodaje naš sagovornik, da ćemo s različitim institucijama u okviru Vlade Srbije naći model kako ćemo i koju banju da prodajemo zato što zbog imovinskog problema i imovinskog statusa nije moguće da to radi samo Ministarstvo privrede.     


Javni poziv za Komercijalnu

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali rekao je da je u toku priprema za privatizaciju Komercijalne banke i da se najkasnije početkom juna očekuje javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za tu banku.


Inače, u nadležnosti Ministarstva privrede je, osim 11 banja koje su u njegovom portfelju, i 13 preduzeća na Kosovu i Metohiji za koja u ovom trenutku nije realno ni moguće očekivati postupak privatizacije. Osim njih, tu je i 30-40 preduzeća koja imaju različite imovinske probleme, sudske postupke, parnice, restituciju, a sve to onemogućava brzu privatizaciju. Kao takva, državni sekretar naveo je preduzeća poput „Simpa”, „Jumka” i sličnih, koji su sada u Unapred pripremljenom planu reorganizacije, funkcionišu po tržišnim principima kao i svako drugo privatno preduzeće i nisu na teretu buyeta Srbije. No, predviđa se da i ona jednog dana budu privatizovana, odnosno da se za njih objavi javni poziv i nađu potencijalni investitori ili partneri.

Srbija je lane rešila dva velika problema za srpski budžet, a priznanje za to je dobila i od MMF-a. Naime, rešen je problem RTB-a „Bor” i PKB-a. Za RTB „Bor” država je dobila 350 miliona dolara, a za PKB 120 miliona evra, a investicije tek predstoje.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
Profit javnih preduzeća 24 mlrd dinara, Srbijagas na čelu

Profit javnih preduzeća 24 mlrd dinara, Srbijagas na čelu

29.08.2018. 09:42 09:45
Ćulibrk: Ključni zadatak nove vlade reforma javnih preduzeća

Ćulibrk: Ključni zadatak nove vlade reforma javnih preduzeća

15.06.2017. 22:55 22:59