Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Davno zarađene plate čeka 100.000 radnika u Srbiji

02.11.2017. 12:42 12:44
Piše:
Foto: Ilustracija

NOVI SAD: Udruženje bivših radnika fabrika u stečaju „Solidarnost” počelo je s Gradskim većem Saveza samostalnih sindikata Novog Sada da evidentira nekadašnje zaposlene u preduzećima u društvenoj i državnoj svojini kod kojih je otvoren ili okončan stečaja na područjima grada Novog Sada i opština Beočin, Sremski Karlovci, Žabalj, Temerin i Srbobran, da bi pokrenuli postupak i naplatili od države radnička potraživanja u stečajnim postupcima.

Da bi ostvarili pravo na neisplaćene zarade s obračunatom kamatom, bivši zaposleni treba da potražuju novac od preduzeća u kojem je stečaj pokrenut ili okončan u poslednje najmanje tri godine.

Predsednik „Solidarnosti” Danilo Obradović podvlači da se ta akcija ne odnosi na radnike iz neuspelih privatizovnaih preduzeća koji posle stečaja nisu namirili zaostala primanja.

– Treba da nam se jave samo nekadašnji radnici iz firmi u kojima nije bilo vlasničke transformacije pa su kao državne ili društvene otišle u stečaj – kaže Obradović. – U opštini Kula ima čak pet takvih preduzeća: Fabrika štofova, „Ugostiteljstvo” u Crvenki, „Jedinstvo” u Kruščiću… u stečaju su bar deset godina, a oko pet stotina radnika ima pravosnažne sudske presude i potražuje oko 150 miliona dinara. U opštinama Kikinda, Čoka, Nova Crnja, Novi Kneževac oko 700 radnika čeka  na zaostala primanja, a među njima su i radnici iz nekadašnje Industrije mesa „Čoka”. 

Obradović ističe da je do osnovanja „Solidarnosti” došlo pošto su radnici iz Tekstilne industrije „Leteks” u Leskovcu naplatili potraživanja od države pa je, sledeći njihov primer, počelo da radi Udruženje bivših radnika fabrika u stečaju „Solidarnost”.


Prijavljivanje do 27. decembra

Bivši zaposleni s područja opština Novi Sad, Srbobran, Žabalj, Beočin, Sremski Karlovci i Temerin mogu predati dokumentaciju u Samostalni sindikat u Novom Sadu, radnim danima, od 11 do 14 časova, do 27. decembra na prijavnici Radničkog doma „Svetozar Marković“, Bulevar Mihajla Pupina 24. Po formiranom predmetu, dokumentacija će biti poslata na dalji postupak, a bivši zaposleni trebaće da potpišu advokatsko punomoćje jer će ih u postupku zastupati advokat.

Od papira potrebne su: fotokopije pravosnažnih presuda – ukoliko je potraživanje utvrđeno putem suda, fotokopija rešenja Fonda solidarnosti – ako su ostvarili potraživanja posredstvom tog fonda, potvrda ili fotokopija rešenja od nadležnog suda – ukoliko su ostvarili novčana potraživanja putem prodaje imovine preduzeća i list utvrđenih potraživanja, pojedinačni ili zbirni. Uz to, treba im i fotokopija lične karte, odnosno elektronski očitana lična karta.


– Nameravamo da animirano i nekadašnje radnike iz državnih i društvenih preduzeća u stečaju u opštinama u celoj Srbiji i kada se na području jedne opštine za svakog pojedinca prikupi dokumentacija, uputićemo predmet Ustavnom sudu Srbije da bi potvrdio da su presude izvršne i s tom potvrdom zakucaćemo na vrata Vlade Srbije – naglašava Danilo Obradović.

Predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović kaže da u Srbiji ima oko 100.000 radnika koji godinama čekaju da dobiju neisplaćene zarade.

– Naša je računica da je dug države tim radnicima oko 400.000 evra – kaže Gvozdenović. – Svi oni imaju pravosnažene sudske presude, s kojima nisu naplatili dugove. Namera je sada da se ovde potroše svi pravni lekovi pa ukoliko i onda ne dođe do isplate, da se pomoć traži od  Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

Po njegovim rečima, u Novom Sadu ima više od 20 firmi čiji radnici nisu naplatili zaostale zarade, a stečaji su otvoreni od 2007.

– Na spisku su: „Elnos”, „Agrovojvodina”, „DTD Kanal”, „Higijena”, „Semenarna NS-”, „Kovilj OŽ” , „Brazda kompani”, „Geoplan”… i mnoga druga preduzeća čiji radnici još čekaju potraživanja – navodi Gvozdenović. 

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar