Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Carina prodaje oduzete automobile, čamce, patike...

13.03.2019. 11:15 11:18
Piše:
Izvor: Zaplenjene ženske čizme poznatih brendova Foto: Uprava carina

NOVI SAD: U carinskim skladištima širom Srbije počinje sezona aukcija zaplenjene robe s graničnih prelaza, ali i puteva u našoj zemlji.

U specijalnim magacinima širom Srbije nalaze se zaplenjeni automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta, poput televizora, cigareta, garderobe...

Uprava carina organizuje licitacije kada je neka roba oduzeta pravosnažnim rešenjem u carinskoprekršajnom postupku. Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se s robom dalje postupati. Pravo učešća na licitacijama ograničeno je na pravna lica, koja ne moraju da budu registrovana za promet određene vrste robe, osim u slučajevima kada se radi o nekoj specifičnoj robi, poput plemenitih metala, kada pravno lice mora biti registrovano za uskospecijalizovanu delatnost, kao što su zlatari ili juveliri.

Praksa je pokazala da se najviše prodaju garderoba, odeća, tehnika, ali i vozila zaplenjena u carinskim prekršajima.

Početnu cenu određuje komisija, koja robu priprema, prebrojava i kontroliše, a kada se dobije konačni spisak, određuje se početna cena, koja je niža od realne tržišne cene te robe jer se mora računati i na troškove kupca, kao i na to da će cena rasti na samoj licitaciji.

Svako ko je zaintersovan za robu, nakon što uplati određeni iznos kaucije, može biti potencijalni kupac na javnoj licitaciji.

Pravo učešća za motorna vozila imaju i fizička lica, kojima je dovoljna samo lična karta i, naravno, novac za depozit. Drugim rečima, na licitaciji se ne može učestvovati ukoliko niste položili kauciju, koja iznosi 30 odsto od početne cene. Pravnim licima, podsećanja radi, potrebno je rešenje iz APR-a, nakon čega sledi razgledanje robe.

Neki od automobila i motora godinama, pod otvorenim nebom, čekaju kupca, a prva sledeća prilika da im se pronađe vlasnik biće 5. aprila, za kada je zakazana javna licitacija na Bežanijskoj kosi, gde se među stotinama drugih automobila, nalazi i luksuzni „krajsler”. Međutim, taj auto je na poternici Interpola.


Licitacije i u carinarnicama Novi Sad, Subotica, Zrenjanin

U Carinarnici Novi Sad, Carinska 1, u sali na prvom spratu, javne prodaje biće održane od 11 časova u četvrtak 14. marta, potom dan kasnije, u petak, 15, četvrtak 21. i 28. marta.

U Carinarnioci Subotica, javna prodaja je zakazana za utorak 19. i 26. mart od 12 časova u Carinskoj ispostavi Javno skladište.

U Carinarnici Zrenjanin, Carinska 3, javna prodaja će biti održana 2. aprila od 12 časova u trpezariji na prvom spratu.


Carinici svakodnevno proveravaju sumnjiva vozila i putnike. Ukoliko nešto zaplene, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se smešta u sabirni centar Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi, u magacin otvorenog i zatvorenog dela, gde je pod nadzorom dok se sudski postupak ne završi i oduzeta roba vrati vlasniku ili nađe novog na javnoj licitaciji.

Ukoliko, na primer, švercovana garderoba, farmerice, jakne, patike, majice, kopije poznatih brendova, ne pronađu novog vlasnika, uništavaju se, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu.

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija.

Trenutno se radi i aplikacija za e-prodaju carinske robe, a cilj njene izrade je da se zainteresovanima omogući da licitiraju „iz fotelje”, a država uveća prihode u svojoj kasi. Plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.    

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
Na carini otkriven gepek pun termostata za bojlere

Na carini otkriven gepek pun termostata za bojlere

20.02.2019. 10:58 11:16
Carinici u kolima pronašli skrivenih 80.000 evra

Carinici u kolima pronašli skrivenih 80.000 evra

06.02.2019. 15:05 15:08