Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Penzije će biti povećane 19,1 odsto

16.06.2022. 18:20 19:05
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

BEOGRAD: Premijerka i potpredsednica SNS Ana Brnabić izjavila je danas da će penzioneri imati dva povećanja penzije, krajem ove godine i od 1. januara, od ukupno 19,1 odsto.

Brnabić je u sedištu SNS rekla novinarima da je predsednik Srbije i lider SNS na sednici Predsedništva izneo kratak izveštaj o svim aktuelnim temama od najveće važnosti za našu zemlju, od kompleksne spoljno-političke situacije i izazova koji su pred nama do ekonomskih pitanja, kao i svega ostalog što će se dešavati u narednim nedeljama i planovima.



Vučić je govorio i o energetskoj bezbednosti i infrastrukturnim projektima, prenela je Brnabić.



Istakla je da je najavljeno povećanje penzija jedna od stvari koja možda najbolje pokazuje koliko se Srbija promenila u prethodnom periodu i precizirala da će penzioneri imati povećanje od ukupno 19,1 odsto.



"To je nešto zašta smo radili i borili se osam godina", istakla je Brnabić i dodala da će to do sada biti najveće povećanje.



Istakla je da Srbija ima stabilan i "zacementiran" kurs dinara, kao i javni dug pod kontrolom, koji sada iznosi samo nešto više od 52 odsto BDP-a.



"I sa ovim najavljnim povećanjem penzija javni dug ostaje ispod 60 odsto BDP-a", napomenula je ona.



Takođe, Brnabić je najavila povećanje minimalne zarade od 1. januara, koje će biti dvocifreno i dodala da predstoje razgovori sa sindikatima i poslodavcima.



Napomenula je da treba imati u vidu kompleksnu situaciju u Evropi i svetu, kao i uvezenu inflaciju i rast cena energenata u svetu.



Brnabić je rekla da će čitav teret povećanja minimalca, koje će biti između 12 i 14 odsto, država preuzeti na sebe, kroz smanjenje poreza i doprinosa, ali i povećanje neoporezivog dela zarade.



Nećemo ugroziti makroekonomsku i fiskalnu stabilnosti i nastavljamo da smanjujemo deficit i javni dug, poručila je Brnabić.

Najveće povećanje penzija do sada, uz stabilan kurs dinara

Ministar finansija i funkcioner Siniša Mali izjavio je danas da će penzioneri dobiti nikada veće povećanje penzije između 18 i 20 odsto, pri čemu će biti sačuvan stabilan kurs dinara.



Na pitanje kako to da se iznose različiti procenti za najavljeno povećanje penzija, Mali je novinarima posle sednice predsedništva SNS rekao da je

"razlika u brojkama je u tome, pošto se čeka da se vidi da li će prvo povećanje biti od 1. oktobra ili 1. novembra. Ako je u oktobru onda je 18,2 odsto, a ako je od novembra onda je 19,1 odsto, zbog ovog jednog meseca manje. Dakle, biće između 18 i 20 odsto"

Objasnio je da će se tačna cifra znati verovatno u septembru, kada se budu videli rezultati za predstojeća dva ili tri meseca.



Mali je istakao da je prosečna penzija bila u aprilu oko 264 evra, a da će sa ovim povećanjem biti 318 ili 320 evra, kao i da je cilj da do kraja mandata naredne vlade prosečna penzija bude 450 ili 500 evra.



"Ali, ni na koji način penzioneri neće biti zakinuti, pošto, i ako idemo mesec dana kasnije povećanje će biti veće, tako da će u oba slučaja povećanje za penzionere u apsolutnom iznosu penzije biti isto", dodao je Mali.



Kaže da je 2008. penzija bila podignuta dva puta za po 10 odsto, ali je kurs dinara podivljao prema evru sa 80 na 120 dinara.



"Zbog toga je celo to povećanje penzija bilo izgubljeno. Sada toga nemate, već imate u relanom iznosu povećanje penzija, nikada veće, uz veliku zahvalnost penzionerima što su najveći deo tereta reformi preuzeli na sebe", naveo je Mali.



Rekao je da će tim povodom imati sutra razgovore sa delegacijom MMF-a i da očekuje za to i njihovu podršku.



Mali je najavio da će povećanje minimalca biti dvocifreno, kao i rast plata u javnom sektoru, kao i da će prosečna plata do kraja naredne godine biti 710 evra, sa ciljem da do 2026. bude 1.000 evra.



Napomenuo je da je prosečna plata u javnom sektoru sada 634 evra, a da je pre desetak godina bila 331 evro.

Autor:
Pošaljite komentar