Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVE TEHNOLOGIJE SVE VIŠE ĆE UTICATI NA POSLOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE Veštačka inteligencija će ići na posao i u vojvođanske firme

08.03.2024. 09:49 10:08
Piše:
Izvor: pixabay.com/ilustracija

Procena je da će veštačka inteligencija uticati na skoro 40 odsto poslova širom sveta, zamenjujući neke i dopunjujući druge, rekla je nedavno direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Ona je navela da se, pošto veštačka inteligencija utiče na visokokvalifikovane poslove, napredne ekonomije suočavaju  s većim rizicima od veštačke inteligencije, ali i s većim mogućnostima da iskoriste njene prednosti, u poređenju s tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju. Rezultati istraživanja MMF-a pokazuju da u naprednim ekonomijama veštačka inteligencija može uticati na oko 60 procenata radnih mesta, dok će se na tržištima u razvoju i zemljama s niskim prihodima, to odraziti na 40, odnosno 26 procenata radnih mesta.

Po rečima predsednika Unije poslodavaca Vojvodine Vladimira Laloševića, potpuno je jasno da će upotreba veštačke inteligencije imati sve veći uticaj na tržište i u segmentu poslovanja i zapošljavanja, s posebnim osvrtom na stvaranje zelenih radnih mesta.

- Neminovno je da će se svako preduzeće u bar nekom segmentu svog poslovanja susresti s nekim oblikom upotrebe veštačke inteligencije u cilju poboljšanja svog poslovanja - kaže Lalošević. - Uticaj na radna mesta još uvek nije moguće u potpunosti predvideti, ali definitivno će poslovi koji zahtevaju analize podataka, automatizaciju rada, pojačanu senzoriku i analitiku biti zasnovani na upotrebi veštačke inteligencije. Upotreba veštačke inteligencije ima uticaj na automatizaciju poslovanja, smanjenje troškova, poboljšanje kvaliteta usluga i proizvoda, personalizaciju usluga i proizvoda i, na kraju, podizanje konkurentnosti preduzeća.


Ne zaostajemo za svetom

Vladimir Lalošević ukazuje da Srbija, što se tiče oblasti inovativnog delovanja i startap zajednice, ne zaostaje za svetom, ali da slika nije u svim sferama ista.

- Ovaj razvoj je praćen i otvaranjem naučno–tehnoloških parkova, inovativnih centara i ulaganja u inovativne ideje. Nažalost, mnoga preduzeća, posebno MSP sektor, kaskaju s digitalnom transformacijom svog poslovanja generalno, a samim tim i s uvođenjem veštačke inteligencije u svoja preduzeća - kaže Lalošević.


Po njegovim rečima, veštačka inteligencija ima široku primenu u mnogim oblastima, a trenutno se najviše koristi u zdravstvu, finansijama, marketingu, proizvodnji, transportu i logistici, te edukaciji.

- Recimo, u zdravstvu se koristi za dijagnozu bolesti na osnovu medicinskih slika i podataka, personalizaciju terapija i lečenja, analizu medicinskih podataka radi otkrivanja uzroka i identifikaciju potencijalnih rizika. U finansijskom sektoru se koristi za analizu tržišta, predviđanje kretanja cena, upravljanje portfeljima, otkrivanje prevara, personalizaciju usluga za klijente i automatizaciju procesa u bankarstvu, osiguranju i investicijama. U marketingu i e-trgovini AI se možda i najduže koristi - za personalizaciju preporuka proizvoda, predikciju potrošačkih navika, optimizaciju cena, upravljanje zalihama, automatizaciju marketinga i poboljšanje korisničkog iskustva. Primena u Industriji 4.0 se vidi u proizvodnim procesima gde se koristi za optimizaciju procesa proizvodnje, kod logistike se koristi za optimizaciju ruta, upravljanje flotama vozila, predviđanje saobraćajnih gužvi, proračun vremena dostave... Takođe, sve veća upotreba AI je u auto-industriji i generalno za kontrolu autonomnih vozila i uređaja.

On naglašava da se sve više upotrebljava i u agroindustriji i da je, suštinski, AI našla put do svake grane industrije i pore života.

- U Vojvodini, u kojoj je veliki broj firmi iz oblasti agrara, to je veoma vidljivo i sve veća upotreba veštačke inteligencije i primena Industrije 4.0 početna je stepenica ka prelasku na Industriju 5.0 - rekao je Lalošević.               

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
VEŠTAČKA INTELIGENCIJA POLAKO UZIMA DANAK Tehnološke kompanije od početka godine otpustile 34.000 ljudi

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA POLAKO UZIMA DANAK Tehnološke kompanije od početka godine otpustile 34.000 ljudi

12.02.2024. 17:36 17:39
SVI SU ZABRINUTI Veštačka inteligencija uticaće na 40 odsto poslova u svetu

SVI SU ZABRINUTI Veštačka inteligencija uticaće na 40 odsto poslova u svetu

15.01.2024. 09:56 10:00