Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LAŽNI SNIMAK DR DANICE GRUJIČIĆ KRUŽI INTERNETOM Ovo je prevara, IZA SVEGA STOJI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA Evo šta je cilj (VIDEO)

23.04.2024. 08:01 08:11
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Već neko vreme na društvenoj mreži Fejsbuk zatrpana je reklamom u kojoj ministarka zdravlja dr Danica Grujičić u intervjuu reklamira biljne tablete za lečenje dijabetesa ili visokog pritiska. Ovaj „intervju“ potpuno je lažan, iza njega stoji veštačka inteligencija, a evo kako je nastao.

Reč je, naime, o zloupotrebi njenih televizijskih snimaka i glasa, tako što je za pravljenje njenih „intervjua“ korišćena veštačka inteligencija, a na sličan način žrtve svojevrsne internet prevare bili su i Branimir Nestorović, Milomir Marić, pa čak i Lepa Brena.

Istraga koju je sproveo sajt cinjenice.afp, servis novinske Agencije frans pres (AFP) za otkrivanje lažnih objava na internetu, pokazala je da su montirane izjave javnih ličnosti u kojima promovišu „biljne“ tablete za lečenje dijabetesa i krvih ugrušaka, sponzorisale razne Fejsbuk stranice.

Sve liči na pravi intervju

Prva zloupotreba lika srpske ministarke zdravlja na ovaj način beleži se na Fejsbuku 9. decembra prošle godine, u objavi koja ima opis „Danica Grujičić je objasnila stručnjacima zašto nikada ne oboli: Čistim krvne sudove jednom nedeljno već 20 godina!”, uz link do članka koji je na ovoj društvenoj mreži podeljen više od 3.400 puta! Sličan post na Fejsbuku pojavljuje se potom 20. decembra, ali ide se korak “dalje”, pošto prikazuje snimak “intervjua” s ministarkom sa sve logotipom Radio televizije Srbije (RTS), a u kojem ona, navodno, tvrdi da pije pilule da bi dijabetes “nestao”.

Snimci ministarke Danice Grujičić uzeti su iz njenih intervjua za druge TV kanale.

U snimku ministarka Grujičić „kaže“: „Ovaj mesec smo odobrili novi lek koji veoma brzo i efektivno čisti krvne sudove, odnosno, leči hipertenziju. Trenutno, prednost za nabavku imaju osobe koje imaju 40 plus godina jer se povećao broj smrti od srčanog udara. Nabavili smo određene količine i molimo vas da preuzmete svoj paket što pre“.

Ministarka „govori“ hrvatski

Već na prvo preslušavanje ove ministarkine „izjave“, sumnju izaziva to što kaže „efektivno“, a ne efikasno. Potom, i to što slušaoce „moli da paket preuzmu što pre“, kao da je reč o nekom proizvodu sa Aliekspresa koji treba da vam stigne brzom poštom, a ne o leku koji bi mogao da se uzme sa receptom. Konačno, očiglednu sumnju za pažljivog slušaoca izaziva i ministarkin naglasak. Glas joj je, naime, kao da nije rođena u Užicu i već decenijama živi u Beogradu, nego kao da u „intervjuu“ govori gospođa sa Tuškanca u Zagrebu!

To potvrđuje i analiza sajta cinjenice.afp u kojoj se navodi da se glas „u video snimcima ne podudara sa ministarkinim, niti je govor usklađen sa pokretom njenih usana, a čak nije ni na srpskom”. Istraga ovog sajta pokazuje da su snimci uzeti iz stvarnih intervjua dr Danice Grujičić datih drugim televizijskim kanalima, ali ni u jednom od stvarnih nastupa ona nije reklamirala nikakav poseban lek, već je govorila o reformama srpskog zdravstvenog sistema.

Veštačka inteligencija govori umesto Danice Grujičić

Autori ovih “intervjua”, kako se dalje objašnjava, koristili su veštačku inteligenciju kako bi ministarki "u usta stavili” reči koje nije nikada izgovorila.

- Ono što glas izgovara u svim video snimcima ne odgovara pokretu usana. Štaviše, u dva snimka isti glas izgovara isti tekst, iako klipovi prikazuju dva različita intervjua dr Grujičić. Pritom glas govori ijekavicom, dok srpska ministarka u javnim nastupima koristi ekavicu. AFP je proverio audio u bazi podataka kompanije "Eleven Labs", onlajn alata za kreiranje glasova veštačkom inteligencijom. Prema rezultatima ovog alata, “veoma je verovatno da je ovaj audio generisan pomoću Eleven Labsa” (verovatnoća od 98%). Zvuk trećeg video snimka, čini se, nije napravljen pomoću ovog alata (verovatnoća je 2%), ali se izgovoreno ponovo ne poklapa s pokretima usana ministarke, govorom tokom originalnog intervjua, niti njenim pravim glasom. Glas u videu koristi mešavinu srpskog, bosanskog i hrvatskog, te jekavice i ekavice, što se može objasniti time da je generisan veštačkom inteligencijom – objašnjava se u analizi sajta cinjenice.afp.

“Intervjue” platile neke Fejsbuk stranice

Dalja istraga, a na osnovu javne biblioteke oglasa kompanije Meta, koja je vlasnik društvene mreže Fejsbuk, otkrila je da ove montirane video snimke sponzorišu, odnosno, plaćaju da se pojave na stranicama korisnika, razne sumnjive Fejsbuk stranice, uključujući i jednu pod imenom dr Branimira Nestorovića, sada poslanika u Skupštini Srbije.

- Ta stranica, napravljena 22. oktobra 2023. kao “marketinška agencija”, platila je reklamiranje više navodnih video snimaka ministarke zdravlja koji svi vode do dva gore pomenuta članka. Te reklame su u međuvremenu izbrisane – navodi sajt cinjenice.afp.

I sam Branimir Nestorović, iako ranije prepoznat po u najmanju ruku kontroverznim izjavama na razne teme iz zdravstva, ranije je upozorio da se “njegovo ime koristi bez njegovog pristanka ili podrške za prodavanje raznih navodnih medicinskih tretmana”.

Cilj prevare prikupljanje ličnih podataka korisnika

Da je u pitanju klasična fišing prevara, jasno je svima koji su se susreli s nekom od ovih vrsta „navlake“. SMS poruke, lažni sajtovi za promenu podataka tekućeg računa, paketi koji stižu a niko ništa nije naručio, lopovi u mašti nemaju granica.

A kada su u pitanju pilule koje su reklamirane u montiranim izjavama ministarke zdravlja i dr Nestorovića, pretraga je pokazala da je u pitanju brzi test za kovid jedne kompanije za koji je američka Agencija za hranu i lekove upozorila da nije za opštu upotrebu, te do biljnog proizvoda jedne indijske kompanije na Jutjubu.

- Nejasno je da li su tablete koje se promovišu na društvenim mrežama prave ili se ove reklame koriste samo za prikupljanje ličnih podataka, koji se potom mogu koristiti za dalje prevare. Pilule, naime, nije moguće kupiti direktno na tim internet stranicama, već se traži da potencijalni kupac ostavi ime i broj telefona – zaključuje se u analizi sajta.

Dnevnik, Blic

Autor:
Pošaljite komentar
OPASNOST ZA LAKOVERNE Vračare, vidovnjaci, skidači crne magije - PREVARANTI koji svoje usluge DEBELO NAPLAĆUJU; Krug iz koga se tako teško izlazi

OPASNOST ZA LAKOVERNE Vračare, vidovnjaci, skidači crne magije - PREVARANTI koji svoje usluge DEBELO NAPLAĆUJU; Krug iz koga se tako teško izlazi

15.04.2024. 11:52 12:05
OPREZ, NOVA VRSTA PREVARE! Marini poštar na kućnu adresu doneo paket, tek kad ga je otvorila shvatila je da je DEBELO PREVARENA! (VIDEO)

OPREZ, NOVA VRSTA PREVARE! Marini poštar na kućnu adresu doneo paket, tek kad ga je otvorila shvatila je da je DEBELO PREVARENA! (VIDEO)

07.04.2024. 16:49 16:58