Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Han: Jedinstveno tržište regiona otvara 80.000 novih radnih mesta

16.03.2017. 16:18 13:52
Piše:

da bi stvaranje jedinstvenog tržišta za zemlje zapadnog Balkana donelo 80.000 radnih mesta regionu.

On je, na konferenciji za štampu po završetku sastanka, izrazio zadovoljstvo što su se po prvi put premjeri zapadnog Balkana sastali u regionu, što je signal napretka.



I nije tačno što pojedini misle da zapadni Balkan nije napredovao, kazao je Han.

"Ima napretka na zapadnom Balkanu, posebno u pravcu evropskih integracija", naglasio je Han.

On je kazao da je fokus sastanka bio na ekonomskom razvoju regiona, i da je dobra ideja da se radi na zajedničkom tržištu i uklanjanju prepreka, kako bi se omogućio neometani protok roba i usluga.



"Napravili smo konzervativnu procenu o efektima, prema kojima bi uspostavljanje jedinstevnog tržišta donelo više od 80.000 novih radnih mesta. To je kratkoročni i srednjeročni potencijal ove inicijative", objasnio je Han.

Ponovio je da je EU privržena evropskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i kazao da je Savet EU prošle nedelje jednoglasno potvrdio tu privrženost, ali da još ima puno posla da se postigne cilj.



Prema njegovim rečima napredka u pristupnom procesu donosi dodatnu vrednost koju građani osećaju u s"vojim nočanicima.

Premijeri zemalja zapadnog Balkana definisali su danas, na sastanku u Sarajevu, zajedničke inicijative za Samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održa u julu u Trstu i poručili da bi želeli veće prisustvo EU u regionu, jer evropska perspektiva doprinosi saradnji.

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je, na konferenciji za štampu, da se na sastanku najčešće govorilo o evropskim integracijamae, ekonomskoj saradnji i infraastruktrnom povezivanju na zapadnom Balkanu, kao i o želji da se dalje sarađuje u oblasti obrazovanja, posebno na povezivanju mladih kako bi se rabile predrasuda koje postoje i pravljenja iskoraka ka budućnosti.



Takođe je dodao da su svi učestnici istakli važnost očuvanja stabilnosti i mira u regionu.

Preneo je da je razgovarano i o modelu kreiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu, uklanjanja nevidljivih i drugih carinskih barijera, kao i umrežavanja carina u cilju veće optimizacije ekonomske saradnje i trgvine, te stvaranja tržišta od preko 22 miliona stanovnika, koje bi bilo ne samo interesantno za region, već i stranim investitorima.



Istovremeno je Zvizdić ukazao da nije bilo samo reči o pozitvnim inicijativama, već i o problemima.

"Nismo hteli sakriti probleme već smo razgovarali o svim temama kako vi dobili na ubrzanju. Svi smo potpuno orijentisani na kreiranju ambijenta kvalitetnije saradnje, međusobnog razumevanja i uvažavanja, ali pre svega za očuvanja stabilnosti i mira", poručio je on.

Ukazao je da su incijative sa sastanka pretočene u zajedničku inicijativu koja je usvojena.



Naglasio je da zemlje zapadnog Balkana žele da evropska perspektiva ostane potpuno prisutna, kao i češće prisustvo EU i njenih predstavnika u regionu, odnosno i veći broj investicija.

"Ovaj put smo sami kazali koji projekti treba da se realizuju, koji su potrebni svakoj zemlji pojedinacnco i celom regionu. Ovo je dobar primer saradnje zemalja regiona, dobra poruka regionu i EU, da možemo da razgovaramo i dogovoramo se o zajednickim interesima", zaljučio je on. 

 


Vučić: Jedinstveno tržište za niže cene i veću zaposlenost

Jedinstveno trzište zapadnog Balkana dovelo bi, ne samo do veće proizvodnje i konkurentnosti proizvoda iz regiona, već i do nižih cena, veće zaposlenosti, a, u kajnjoj liniji, i do povećanja nacionalnih dohodaka svake od članica, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u uvodnom obraćanju na sastanku premijera država zapadnog Balkana u Sarajevu, rekao da je ponosan što je sa zapadnog Balkana i istakao da ovde žive dobri ljudi koji mogu da ostvaruju i veći ekonomski rast od većeg delu centralne, istočne i zapadne Evrope.



Kako je objasnio srpski premijer prednosti stvaranja jedinstvenog tržišta jesu, pre svega, širenje tržišta, koje bi od malih, rascepkanih, pojedinačnih tržišta, stvorilo veliko od gotovo 20 miliona potrošača različith roba i usluga.

“Imate tu i korišćenje efekata ekonomije obima, koji nastaju kao posledica širenja tržišta, a koji podrazumevaju ne samo veću proizvodnju, već i niže cene, što je izuzetno važno za stanovništvo. To dovodi do veće konkurentnosti proizvoda iz regiona, a što je sada često limitirajući faktor usled visokih cena i nedovoljnih proizvodnih kapaciteta”, rekao je Vučić.



On je istakao da bi se takvim tržištem povećala konkurencija, efikasnost preduzeća i stepen inovativnosti.

“Dolazi i do povećanja obima trgovine među članicama, do povećanja proizvodne specijalizacije, bolje alokacije resursa, povećanja proizvodnje i zaposlenosti unutar tog tržišta, a u krajnjoj liniji i do povećanja nacionalnog dohotka svake od članica”, smatra Vučić.

Predsednik Vlade Srbije konstatovao je da su države zapadnog Balkana kroz Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) postigle značajne rezultate, ali da bi jedinstveno tržište bio viši nivo integrisanosti.



“Besmisleno je da naši kamioni koji izvoze mleko i jogurt iz Srbije u Bih, i obrnuto, moraju da čekaju po 15-20-30 sati na granicama, jer tu kroz materijalne i operativne troškove izgubimo i do sedam odsto ukupne cene robe koju prevozimo, na mestu koje je mozda 50 ili 100 kilometara udaljeno. Sličan slučaj je i sa Crnom Gorom i Makedonijom, kao i između Beograda i Prištine...”, naveo je Vučić kao primer kako trenutna situacija šteti privredi u regionu.

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar