Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Fond PIO i država spore se oko imovine

24.01.2016. 19:21 13:33
Piše:

Lane započeta, a potom zaustavljena, privatizacija banja u Srbiji biće ponovo pokrenuta polovinom godine, a plan je i da bude završena do kraja 2016. Na prošlogodišnjem javnom pozivu

 za privatizaciju 14 banja i specijalnih bolnica u Srbiji bilo je zainteresovanih investitora, ali je privatizacija obustavljena zbog sudskih sporova oko vlasništva, koje država vodi s Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.



Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović tvrdi da za banje u Srbiji i dalje postoji interesovanje investitora, ali da je neizvesno kojom brzinom će se privatizacija odvijati pošto to zavisi od administrativnih procedura i pojedinih sudskih procesa, koji su u toku. Generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vlada Vešković smatra da bi one trebalo da ostanu u većinskom vlasništvu države, čak i ako budu privatizovane.



– Ukoliko baš moraju da se privatizuju, država bi trebalo da ostane vlasnik bar 51 odsto kapitala u tim banjama – ocenio je Vešković. – Ipak, trebalo bi dobro razmisliti o tome kako će biti sproveden proces privatizacije. Privatni investitor trebalo bi da ulaže u prateće sadržaje, kao što su, na primer, velnes i spa, ali je potrebno zadržati medicinske usluge u banjama. U bolje banje treba da se investira, a mogu se prodati one koje se bore za opastanak.



On ističe da država treba da reši problem sporova između Fonda PIO i specijalnih bolnica za rehabilitaciju. Međutim, Fond PIO već deceniju bije bitku za utvrđivanje vlasništva nad pojedinim specijalnim bolnicama i banjama i od nje ne odustaje. Tim pre što je već nekoliko sudskih sporova završeno i utvrđeno je vlasništvo Fonda PIO nad pojedinim banjama i specijalnim bolnicama.



Kako za „Dnevnik” objašnjava direktorka sektora Fonda PIO odnosa s javnošću Jelica Timotijević, ta država institucija je još 2006. i 2007. godine pokrenula 28 sporova za potvrđivanje vlasništva nad objektima specijalnih bolnica u banjsko-klimatskim lečilištima.



– Do sada je pravosnažnim sudskim odlukama potvrđeno vlasništvo Fonda PIO nad 13 objekata specijalnih bolnica, u dva slučaja nam je osporeno pravo svojine, a u preostalih 13 sporova za utvrđivanje vlasništva Fonda postupak je i dalje u toku – kaže Jelica Timotijević. – Osporeno nam je pravo vlasništva nad Sportsko-rekreativnim centrom „Čanj” u Crnoj Gori i Specijalnoj bolnici „Ages” u Mataruškoj banji.



Po njenim rečima, u toku je 11 sudskih sporova za potvrđivanje prava svojine Fondu PIO, i to za Ribarsku banju, Kruševac, „Gejzir”, Sijerinska banja, Vranjsku banju, Vranje, Gamzigradsku banju, Zaječar, Jošaničku banju – „Generaleksport”, Bujanovačku banju, Bujanovac, „Selters”, Mladenovac, „Dr Miroslav Zotović”, Beograd, banju „Junaković”, Apatin, banju Kanjiža, Kanjiža, Bukovičku banju, Aranđelovac, „Dr Borivoje Gnjatić”, Slankamen i HTP „Banja Koviljača”, Loznica.



Svakog meseca se novac za redovnu isplatu penzija izdvaja iz buyetske kase jer ga u penzijskom fondu nema dovoljno za servisiranje više od 1,7 milion penzionera. Zbog toga neki državni funkcioneri smatraju da država ima moralno pravo da privatizuje banje i specijalne bolnice i na taj način pribavi makar i manji deo onoga što izdvaja za redovno servisiranje penzija. S druge strane, Fond PIO bi povratkom imovine koju potražuje dobio dodatni novac i toliko manje bi moralo da se uzima iz države kase. Jelica Timotijević objašnjava da se u svim banjama i specijalnim bolnicima, i onima u kojima su sudski sporovi završeni i onima gde još uvek traju, zdravstvena delatnost obavlja kao i do sada.



– U svim našim objektima zdravstvena delatnost obavlja se uobičajeno, bez promena koje su uslovljene promenom imovinskog statusa nad objektom. Na niovu više ministarstava i institucija, koje su direktno zainteresovane za rad banja, formirana je radna grupa, koju čine stručnjaci različitih profila i čiji je zadatak da sagledaju sve aspekte rada tih zdravstvenih ustanova i projektuju njihov dalji razvoj, koji će svakako biti u interesu korisnika i osiguranika, odnosno radnih ljudi, a u cilju rehabilitacije i prevencije invalidnosti, zbog čega su ti objekti sazidani i osnovani – naglasila je Jelica Timotijević.



LJ. Malešević

 

Potvrđeno vlasništvo nad 13 objekata



Jelica Timotijević ističe da je Fondu PIO potvrđeno pravo svojine na objektima specijalnih bolnica „Čigota” na Zlatiboru, „Novi Pazar” u Novom Pazaru, „Ivanjica” u Ivanjici, „Zlatar” u Novoj Varoši, „Merkur” u Vrnjačkoj banji. Takođe je potvrđeno i za „Žubor” u Kuršumlijskoj banji, „Radon terme” 1, 2 i 3 u Niškoj banji, „Sokobanja” i „Ozren” u Sokobanji, „Rusanda” u Melencima, „Banja Koviljača” u Loznici, „Gamzigradska banja” u Zaječaru i hotel „Zdravljak” u Sokobanji.

Autor:
Pošaljite komentar