Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić:Ne možemo i nećemo svi da potonemo sa Agrokorom

08.04.2017. 14:53 14:57
Piše:
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Sastanak premijera Srbije Aleksandara Vučića i predstavnika dobavljača kompanije Merkator S, koja je deo koncerna Agrokor, završen je na zadovoljstvo učesnika zbog brze reakcije vlade i uz poruku da dobavljači mogu bez brige da nastave sa isporukama robe.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio se, na zajedničkom obraćanju medijima, premijeru i vladi što je na problem brzo i sa velikom ozbiljnošću reagovala. Generalni direktor kompanije “Merkator S” Aleksandar Seratlić rekao je da Merkator nastavlja da posluje normalno i da veruje da je ovim sastankom vlada stvorila okvir sigurnosti. Predstavnik dobavljača Miroljub Aleksić ukazao je da su dugovanja Merkatora S bankama 102 miliona evra, da u skladištima ima robe u vrednosti od 80 miliona evra, a da su dugovanja prema dobavljačima 40 miliona evra, koja se redovno izmiruju. Dobavljači Merkatora S, prema njegovim rečima, treba da budu spokojni I da nastave da rade, to jest da isporučuju robu.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će „Vlada Srbije i Narodna banka sutra pripremiti plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokor ne odlazi iz Srbije, jer ne možemo svi da potonemo“. Mi probleme ovde za sada nemamo, ali nećemo da nam se pojave“, rekao je Vučić, dodajući da ga ne zanima kako će to "neko tamo" da protumači, ali i primetivši da Vlada odgovara isključivo građanima Srbije.

"Ne možemo i nećemo svi da potonemo s Agrokorom", istakao je Vučić.

Deo tih preduzeća vezanih za Agrokor će da potone, ali mi ne damo da i jedno preduzeće iz Srbije potone, poručio je Vučić. Kako je rekao, vlasnik Merkatora Srbija deo je Merkatora u Sloveniji, koji takođe ima mnogo problema, a pri tome je Merkator Srbija dobra kompanija.

"Možemo da uradimo, i to bi bilo u okviru podrške vlade, kako da rešimo 102 miliona dugoročnih kredita, a za druge kompanije - vodićemo računa da novac ne odlazi van Srbije", rekao je Vučić.

Zaposlenima u Merkatoru Srbija poručio je da budu spokojni i rade normalno.

Premijer je najavio i da će razgovarati sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom da Merkator S ima i dalje nezavisan upravljački bord. Rekao je i da ceni mere koje su preduzeli u Hrvatskoj, da im želi svu sreću, ali smatra da su problemi teško rešivi.

"Ovde, u Srbiji, država neće puštati blokade, niti bilo šta slično, sve će se isplaćivati kao i do sada", rekao je i poručio da će u Merkatoru S i dalje biti najbolja roba na rafovima. Vučić je dodao da će biti problema koji će stizati iz regiona, ali je još jednom naglasio da nema nikakvog razloga za paniku.

"Dobavljači i potrošači nemaju razloga za to", rekao je premijer i primetio da svi znaju koliko je oprezan u procanama i izjavama, i da to ne bi rekao da ne smatra da gotovo da ne može pa da garantuje tako nešto.

Odgovarajući na pitanje pitanje koliko dugo možemo da izdržimo situaciju u vezi s Agrokorom, Merkatorom, dobavljačima... Vučić je rekao:

"Mi ovako možemo još sto godina, mi nemamo problema s insolventnošću, minimalni su neki drugi problemi koje ćemo resiti lako", a upitan šta to treba sutra da se dogovori da novac ne bi odlazio iz Srbije poručio:

"Da ''podebljamo'' zid između nas i ostalih, u finansijskom smislu i upravljačkom, naravno".

Ponovio je takođe da probleme imamo i to ozbiljne s tri velike firme koje su vezane za sistem Agrokora, a to su Frikom, Dijamant i Mivela, ali je poručio da o tome sta ćemo preduzeti ne može da govori javno.

"Ne mogu i neću da kažem, ali nešto ćemo preduzeti, u ponedeljak, utorak", rekao je premijer odgovarjući na pitanja novinara.

Uz opasku da se igraju razne igre, a na pitanje s kim igra Plenković, a s kim Todorić, imajući u vidu priče o "nadmetanju" ruskih banaka i americkih hedž fondova u slučaju spasavanja Agrokora, Vučić je rekao da ni o tome ne može da govori, ali da je siguran da svi veliki dobavljači, kao i oni u sindikatima banaka, kao i vlada, rade za Srbiju i imaju dres Srbije.

 

Vučić očekuje minimalan deficit

BEOGRAD: Premijer Aleksandar Vučić očekuje ove godine minimalan deficit i uveren je da će taj pokazatelj stanja ekonomije u Srbiji biti bolji nego u 90 odsto zemalja EU.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, posle sastanka sa dobavljačima kompanije Merkator S, podsetio da je predviđni deficit za ovu godinu oko 600 miliona evra, deficit koji je predvidela Skupština I MMF. Međutim, istakao je, neće biti ni 150 miliona evra.

“Trudićemo se da bude još bolji”, naglasio je Vučić.

On je ukazao da dobri ekonomski pokazatelji omogućavaju vladi da interveniše na nekim mestima, kao što je to bio slučaj juče u Goši.

Prema njegovim rečima, uvek je dobro da postoji ta vrsta zaštite i pokrića za reagovanje u budućnosti.

 

Ljajić: Da se jave dobavljači ako imaju problema

BEOGRAD: Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će dobavljači ako im se pojave problemi sa uplaćivanjem i rokovima, to moći da prijave, te da će se takvi slučajevi rešavati jedan po jedan iako ih za sada nema. Sastanku premijera Aleksandra Vučića sa dobavljačima Merkatora S prisustvovao je i Ljajić koji je nakon toga izjavio da je najvažnije da su dobavljači zadovoljni i sastankom i brigom koje vlada za njih pokazuje, iako kako kaže, priblema za njih nema.

"Dogovorili smo se da probleme rešavamo pojedinačno ako se pojave i da mogu da prijave svaki slučaj ako im eventualno ne dođe do uplaćivanja u skladu sa dogovorima i rokovima", kazao je Ljajić.

On je istakao da vlada kontaktira Merkator te da je na usluzi malim dobavljačima kojih u Srbiji ima 490.

Autor:
Pošaljite komentar