Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KRENULO TRGOVANJE NA ZELENO RATARSKIM KULTURAMA Još nije ni niklo, a već se PRODAJE NA BERZI

03.05.2024. 14:12 14:33
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Prvi berzanski kupoprodajni ugovori za novi rod primarnih poljoprivrednih kultura u predstojećoj žetvi pokazali su da cene uljarica i žitarica malo variraju gore ili dole u odnosu na sadašnje trgovanje na Produktnoj berzi u Novom Sadu, i da je ugovaranje na zeleno po koštanjima u 2024. ekonomskoj godini približno onome iz prošle godine.

Tokom aprila sklopljen je prvi ugovor za novi rod suncokreta po 45,6 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), kukuruza po 16,52 dinara, odnosno 18,1 dinar s PDV-om, dok se sada kukuruz na berzi u Novom Sadu prodaje za 19 dinara. Prošle sedmice ugovoreno je i prvo trgovanje za novu soju, čije se koštanje od 61,05 dinara poklapa sa cenom uljarice na Produktnoj berzi Novi Sad.

Krajem marta sklopljen je ugovor i za uljanu rerpicu po ceni od 43,95 dinara po kilogramu bez PDV-a (48,3 s PDV-om). Po ugovoru na zeleno u ekonomskoj 2023. godini repica je bila jeftinija , cenila se 41,46 dinara bez PDV-a (45,6 dinara s PDV-om).

Ugovaranje na zeleno po cenama u 2024. ekonomskoj godini približno onome iz prošle godine

Po podacima sa novosadske berze, unapred sklopljen ugovor za pšenicu u 2023. godini zaključen je po ceni od 22 dinara bez PDV-a, odnosno 24,2 dinara s porezom, dok se sada pšenicom trguje po 22,05 dinara. Kupoprodajni ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 17 do 17,5 dinara bez PDV-a (18,7−19,2 s PDV-om).

Ratarima ove cene nikako ne odgovaraju, bez obzira na to što su subvencije znato uvećane po hektaru, jer se loše ekonomske godine gomilaju zbog klimatskih prilika, koje ne donose ni prosečne prinose. Agroekonomski analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin ističe za “Dnevnik” da se može očekivati da primarne poljoprivredne kulture u žetvi budu skuplje, ali neznatno, od pet do deset odsto u odnosu na cene iz kupoprodajnih ugovora na zeleno.


Klima radi protiv paora

Ratar iz Turije Saša Atanasković kaže za “Dnevnik” da se već sada vidi da godina neće doneti ni prosečan rod u žetvi 2024, jer suvo i toplo vreme nikako ne godi biljkama.

− Na pšenici se to prvo uočava jer je već klasala, a rane sorte su u fazi nalivanja zrna, pa se žetva rane pšenice može očekivati već početkom juna − kazao je ratar Atanasković. − Ovo je treća godina zaredom kako se na njivama beleži pobačaj u prinosu žitarica i uljarica. Zemljoradnici bi bili najzadovoljniji ako bi uspeli da novim rodom podmire troškove setve i budu na pozitivnoj nuli. Da ne bi ponovo bili u minusu, trebalo bi da žito bude od 25 do 30 dinara kilogram, a soja kao dve i po kile žita.


− Za kukuruz, soju i suncokret još je rano reći koliki bi mogli da budu prinosi i cena novog roda, ali je za pšenicu izvesno da će biti zabeležen podbačaj u prinosima. Već klasa, suša je i nema vlage ni u dubinskom sloju zemljišta − kaže Galetin.

Naglašava da zemljoradnici sada imaju znatno veće subvencije nego prošle godine i kaže da kupci prilikom sklapanja ugovora na zeleno vode računa o tome koliko su uložili novca u setvu. Podseća da se kupoprodajni ugovori na zeleno prave na osnovu troškova proizvodnje.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
PRODUKTNA BERZA PRVE NEDELJE APRILA Evo koja kultura dominira u trgovanju

PRODUKTNA BERZA PRVE NEDELJE APRILA Evo koja kultura dominira u trgovanju

08.04.2024. 11:12 11:21
Produktna berza: Jeftiniji i pšenica i kukuruz - cena gotovo jednaka

Produktna berza: Jeftiniji i pšenica i kukuruz - cena gotovo jednaka

10.03.2023. 16:54 16:56
Produktna berza: Dalji pad cena žitarica, bolja dinamika prodaje

Produktna berza: Dalji pad cena žitarica, bolja dinamika prodaje

10.02.2023. 16:56 17:54