U menzi novosadskog Studentskog centra u ponudi više posnih jela, riba svakog dana
Povodom uskršnjeg posta, Studentski centar Novi Sad proširio je jelovnik studentske menze, te su sada na meniju uvrštena posna jela i namirnice za studente koji se pridržavaju posne ishrane.
Na raspolaganju će imati izbor za sva tri obroka. Za doručak su im ponuđeni posni margarin, više vrsta mini yemova i marmelada, kao i med, zatim riblja i biljna pašteta, više vrsta posnih pita i posnih pica, sardine, uz više vrsta čaja.
Za glavni obrok studenti u ponudi imaju više vrsta čorbi od povrća, više vrsta jela od pasulja, šnicle od soje, pomfrit, papaline, prženu pastrmku i šarana, zatim oslića i druge vrste ribe, kao i pirinač, grašak i više vrsta variva, uz više vrsta salata i posnih dezerta. Za večeru će, između ostalog, biti posluživani fileti soma, pastrmke, šarana, papaline, ili šnicle od šarana i drugih vrsta ribe, više vrsta variva, sardine...
„Pored uobičajenog jelovnika, na kom se svakodnevno nalazi više vrsta mesa, povrća i ribe, različite vrste deserta i voća, Studentski centar Novi Sad proširio je posni jelovnik, povodom početka uskršenjeg posta”, kaže direktor Studentskog centra Zoran Martinović. „Uvedene su dodatna jela za sva tri obroka, s tim da se u našoj menzi riba služi svakog dana, a svake srede i petka na meniju se nalazi više posnih jela za studente koji poste tim danima. Uz to, za studente sa posebnim prehrambenim potrebama pripremamo i jedan broj dijetalnih obroka, koji su prilagođeni njihovim zahtevima.
On ističe da je pre tačno godinu dana u prizemlju Spensa otvoren studentski restoran, u kom se posluži oko 500 porcija ručka dnevno.
„Restoran se nalazi na 100 metara udaljenosti od glavne menze i u neposrednoj blizini gotovo svih fakulteta Novosadskog univerziteta”, ističe Martinović. „Naš glavni cilj je bio da u vreme ručka rasteretimo Veliku menzu da studenti mogu da ručaju na što lakši i kvalitetniji način. Osim toga, na prvom spratu Velike menze se, u slučaju prisustva većeg broja studenata, otvara još jedna, treća linija za posluživanje”.
Kako kaže, lane su tokom leta, u potpunosti sredili unutrašnjost Velike menze. Uređen je veliki broj studentskih domova, a i ova godina je u znaku značajnih investicija, u unapređenje usluga smeštaja i ishrane za studente.
I. Ba.