Novi jelovnik leči pacijente KCV
Prof.dr Edita Stokić predstavlja čitaocima "Dnevnika" obroke prilagođene medicinskim potrebama pacijenata, prve te vrste u Srbiji.
"Hipokrat je rekao „Nek lek tvoj bude hrana tvoja, a hrana tvoj lek”, i danas je medicinska nutritivna terapija sastavni deo lečenja. Mi ne hranimo, mi lečimo", objašnjava prof. dr Edita Stokić, pomoćnik direktora KCV za zdravstvo i dodaje da ih je ova novina koštala samo truda.
"Oformili smo komisiju za medicinski nutritivnu terapiju u kojoj su bile moje kolege različite specijalizacije, recimo ginekolog, nefrolog, nutricionista, gastroenterolog, infektolog.... Vodili smo računa i o postojanju dve ili više bolesti. Nije svaki dijabetičar na istoj ishrani jer imate i one koji imaju visok pritisak, pa ne smeju so ili visok holesterol pa ne smeju jaja, ili oba, pa nema ni soli ni jaja. Za porodilju nije svejedno da li se porodila prirodnim putem ili carskim rezom pa će sutra dobiti redukcioni ishranu. A sad zamislite da ima dijabetes, a mi joj damo samo čaj. Ovde se mislilo o svemu, o svakom detalju, i zaista lečimo hranom",objašnjava prof. doktor Edita Stokić napominjući da je sve usklađeno s vodičima za lečenje određene bolesti".
"Napravili smo preko 60 režima ishrane, imajući u vidu pol, uzrast, potrebnu energetsku vrednost i sastav, kao i vrstu bolesti, ali i fazu lečenja bolesti tako da je svaki režim posebno opisan, sa svim namenama i karakteristikama, uz omogućavanje kombinovanja namirnica i individualno prilagođavanje stanju bolesnika", pojašnjava prof. doktor Stokić naglašavajući da je personalizovanjem jelovnika buyet zapravo ostao isti jer nema nepotrebnih gubitaka, kao što je serviranje bogatog obroka nekome ko ima dijareju ili ne može da žvaće".
"Jelovnici se izrađuju na nedeljnom nivou i svaki bolesnik je upoznat sa obrocima koje će imati tokom hospitalizacije. Služba za ishranu u proseku dnevno pripremi 4.500 obroka koji se distribuiraju u preko 20 klinika. Novom javnom nabavkom proširili smo listu namirnica sa oko 80 na 230, od čega u grupi mleka i mlečnih proizvoda imamo 20 namirnica u zavisnosti od vrste i procenta mlečne masti u njima, 11 vrsta hleba, 4-5 vrsta mesa, 4-5 vrsta ribe, preko 30 vrsta povrća i 20-ak vrsti voća", objašnjava prof. doktor Edit Stokić, napominjući da Stručne službe u okviru Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine redovno obavljaju kontrolu kvaliteta gotovih obroka kao i kontrolu mikrobiološke ispravnosti briseva površina i zaposlenih.
"Na prijemu namirnica svakodnevno insistiramo na tome na proizvodi budu prve klase, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane. Određena vrsta jela se uvek priprema sa istim sastavom i na isti način. Dobijamo upakovane i isečene parčiće hleba prema propozicijama koje smo tražili. Recimo, dobijamo upakovane komade proje za koje smo tačno propisali koliko treba da sadrže sira i ostalih namirnica. Količina i sastav su uvek isti i ispisani na pakovanju. Pacijent to sam raspakuje i ne prolazi kroz sedam ruku, niti može da se desi da dobiju hleb različite veličine ", objašnjava doktorica Stokić detalje do kojih se išlo u kreiranju jelovnika.
U izradi ovakvog programa medicinske nutritivne terapije Komisija se rukovodila smernicama za ishranu trudnica Ministarstva zdravlja RS, nacionalnim i internacionalnim vodičima za lečenje pojedinih oboljenja. Na taj način ovaj oblik lečenja omogućava najsavremeniji pristup lečenja u KCV, koji uz primenu moderne farmakoterapije, sveobuhvatno poboljšava zdravstveno stanje bolesnika.
Doručak prilagođen dijagnozi
"Ovde smo prikazali samo neke od varijanti doručka koje smo jutros servirali kako biste videli da nemamo samo jednu vrstu mesnog priloga ili hleba ili sira, te da je sve prilagođeno specifičnoj medicinskoj slici pacijenta ",objašnjava prof. dr Edita Stokić. Pokazujući nam opciju s pire krompirom koja je namenjena nekom ko je operisan na ORL i ne može da žvaće. Kada se taj obrok izvadi iz konteksta posebnih potreba pacijenta i okači na društvene mreže, ljudi su skloni negativnim komentarima, ne shvatajući medicinsku svrhu svakog obroka.
"Imamo i tanjir s belim hlebom i paštetom ili čajnom kobasicom za one kojima treba malo više energije, ali i doručak za one koji moraju da smanje unos kalorija jer Vojvodina je područje s velikom prevalencijom gojaznosti, poremećaja metabolizma masti, kardiovaskularnih i malignih oboljenja, a upravo uvođenjem savremene medicinske nutritivne terapije mi lečimo hranom ", objašnjava prof. dr Edita Stokić, pomoćnik direktora KCV za zdravstvo.
Snežana Milanović