Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NIJE NI TEŽAK NI ZAHTEVAN POSAO Ovo je biznis koji daje bolju zaradu u poljoprivredi od većine useva

04.11.2023. 09:34 09:44
Piše:
Foto: Foto: Pixabay

Poljoprivreda pruža bezbroj mogućnosti da se stigne do zarade, samo treba naći pravi posao. Ako za njega ne treba veliko ulaganje i puno rada, onda može biti pravi pogodak.

Ove jeseni zemljoradnici su posebno u problemu jer retko koje godine je bilo da sve primarne poljoprivredne kulture imaju niske cene.

Mali broj njih će uspeti da se izvuče iz dugova i ponovo zasnuje novu proizvodnju. Zato se treba okrenuti drugim biljkama od kojih se može ostvariti egzistencija.

Na pijacama, ali i u velikim trgovinskom lancima već mesec-dva ima ribane žute bundeve, koja se koristi za kolače, u narodu poznate kao bundevara. Ali čim zahladi, i ponuda a verovatno i potražnja će biti još veće, jer upravo bundevara i u rerni zapečeni komadi žute bundeve podsećaju na zimu, kada se ova poslastica, pogotovo u vojvođanskim domaćinstvima, najviše priprema.

Poljoprivredno gazdinstvo Branislava Bađonskog u Kulpinu kod Bačkog Petrovca već šest godina se bavi proizvodnjom bundeva, odnosno tikava, onih naranyastih koje zovemo tamburice i od kojih se prave poslastice.

Bađonski je odavno u poljoprivredi, godinama je sejao kukuruz, soju, pšenicu, a onda je poželeo da se oproba i u nekoj drugoj proizvodnji. Prvi je u Kulpinu započeo da se bavi tikvama-tamburicama i sada je već poznat među velikim trgovinskim lancima i nakupcima.

Trenutno je, kako je kazao za „Dnevnik”, u pregovorima da krene da sarađuje i sa proizvođačima dečje hrane, jer je kaša od bundeva namirnica koja se bebama daje u prvim mesecima života.

Cene tikava

Kilogram ribanih tikava za bundevaru na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu kreće se od 200 do 250 dinara. Kilogram tikava isečenih na kriške prodaje se od stotinu dinara pa naviše. Ima i žutih okruglih tikava teških od tri do pet kilograma, koje povrtari prodaju za Noć veštica za stotinu dinara po kilogramu.

– Proizvodnja tamburica nije težak ni skup posao, ali zahteva angažovanje većeg broja sezonskih radnika, jer tikve treba okopavati, seći kada sazru, utovarati u prikolicu i prati, pošto veliki trgovinski lanci zahtevaju čiste plovode. S te strane proizvodnja može da bude zahtevna a nekada i nemoguća ukoliko u selu i okolnim mestima nema dovoljno sezonaca – kazao je Bađonski. – Angažovanje sezonaca predstavlja najveći trošak tokom proizvodnje, pošto seme nije skupo osim kada se seju hibridne sorte, doduše, manje tražene na tržištu. Izdatak predstavlja i rad sa marketima jer, osim što tikve moraju biti čiste i zdrave, treba platiti analizu o zdravstvenoj ispravnosti namirnice, potom dati novac i za etikete na svaku tikvu i bar kod.

Bađonski naglašava da tikvama nisu potrebna zaštitna sredstva, već samo da se okopaju i kada sazru ubirati rod. – Dok plodovi ne sazru treba ih zalivati, ali ne često. Otprilike dva puta, ali ko hoće veće prinose, može i više puta. Seju se kada otopli, posle 1. maja, kada se temperatura zemlje ustali iznad deset stepeni. Rod se skida s polja krajem avgusta, kada kora na plovodima požuti.

40 dinara kilogram tamburica naveliko

Ova godina, ističe, za tikve je prosečna. Po hektaru će ih biti oko 20 tona. I cena je solidna, naveliko tamburice koštaju 40 dinara kilogram.

– Trenutno nisu tražene, ali kada se obuku kaputi i krene zima, više će se kupovati, jer dok ima paprike i paradajza niko ne razmišlja o bundevari – navodi Bađonski.

agropres

Piše:
Pošaljite komentar