Dudić: Bajram prilika za zbližavanje
BEOGRAD: Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, završio se mesec Ramazana za islamske vernike, a predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić kaže da je ovaj praznik prilika da se pokidane međurodbinske i druge veze ponovo uspostave.
Uz čestitke svim pripadnicima islama povodom velikog praznika, Dudić je za RTS rekao da su dešavanja u svetu doprinela da se udaljavamo jedni od drugih, od svojih najrođenijih i komšija.
"Sa željom da praznik provedu sa svojim najmilijima, a i ovoga puta ova bajramska poruka je bila u duhu ramazanskih aktivnosti, trajnog pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla", naveo je Dudić.
Istice da je u bajramskoj poruci govorio i o svetosti svakog coveka – "da cuvamo dostojanstvo svakog coveka, imajuci u vidu da smo svi ljudi za zemljaskoj kugli braca od jednog oca i jedne majke".
"Od izuzetnog je znacaja da vodimo racuna o dostojanstvu svakog coveka, posebno u ovim turbulentnim vremenima, vremenima sa mnogo izazova i iskušenja. Svakako da tragovi naših ramazanskih propisa i badeta trebali bi da budu prisutni u našim životima, životima svakog muslimana i nakon meseca Ramazana", poručuje Dudić.
Naglašava da će se pravi efekat ramazanskih propisa tek videti nakon meseca Ramazana i to je ono što se u islamskoj tradiciji naziva istikamet – istrajnost na cinjenju dobra i dobrih dela.
Obicaj je da danas islamski vernici tokom dana obilaze rodbinu, komšije i prijatelje.
Ukazao je da je upravo Bajram dobra prilika "da se odvojimo od ovog sveta, od onog materijalnog, i da probamo makar tokom Ramazanskog bajrama obići što je moguće više naših najmilijih".
Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".
Tokom ovog praznika organizuju se i javne svecanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.
Posle molitve, muškarci posecuju groblja, prisecaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.
Bajramski rucak i poslastice koje se služe tokom praznika pripremaju se dan ranije.