Dizalica spremna za izvlačenje „Fristajlera"
Da ga je, od kako je potopljen, punih šest meseci plavila Sava, vidi se i sa šetališta. Na delovima splav-restorana „Fristajler” potonulog u novogodišnjoj noći primetan je „rad” rđe, mulja, mutnih talasa reke...
Iza njega od pre nekoliko dana stoji barža sa dizalicom spremna da ga uskoro podigne iz vode.
Ova operacija biće zahtevna i moraće, najverovatnije, da se primene dva načina vađenja iz vode. I onaj klasični uz pomoć dizalice sa barže, i onaj savremeni uz pomoć vazdušnih jastuka koje ronioci postavljaju na delove splava naslonjenog na dno Save.
Šta je uzrok potonuća splava sa koga je na vreme pobeglo oko 600 ljudi i dalje se ne zna. Kako su rekli u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, izdata je naredba za veštačenje. Čekaju se nalazi veštaka i primenjuju procesne radnje.
Posle incidenta koji se dogodio u noći između 31. decembra prošle i 1. januara ove godine u toku novogodišnje žurke privedena su trojica nadležnih za splav. I vlasnik, grčki državljanin, ali menadžer i direktor restorana, i to zbog izvršenja krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti iz Krivičnog zakonika. Pritvor u trajanju od 30 dana određen je menadžeru i direktoru kluba, dok je vlasniku određena zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima i posećivanja određenih mesta. U medijima se najčešće govorilo da je uzrok potonuća to što se na splavu nalazio veći broj gostiju od predviđenih 220, ali je bilo reči da je splav potonuo zbog sabotaže.
Šta će biti sa splavom nakon vađenja iz vode ‒ još se ne zna. Da li će ostaci splava biti prevezeni negde drugde ili će biti obnovljen na mestu gde se i nalazio, što je izvesnije, biće poznato nakon akcije vađenja.
(Politika)