ВЕЛИКА НОВОСТ ЗА СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: На сцени и филмови

Стеријино позорје потписало је Протокол о пословној сарадњи са Предузећем за филмску, ТВ и видео дистрибуцију „Арт Виста“ доо Београд, у чијем склопу је и биоскоп „Арена синеплекс“, који ће омогућити реализацију програма "Филмски кругови" (селекција документарних филмова са простора бивше Југославије), најављеним у оквиру предстојећег 69. Стреријиног позорја. „Филмски кругови“ ће трајати од 27. маја до 2. јуна у овом биоскопу, а селекцију филмова за овај програм сачинио је Александар Рељић, аутор више документарних филмова. Улазнице ће бити у продаји на благајнама овог биоскопа, од 10. маја.
Документарни филмови на Стеријином позорју
Фото: Промо

Биће приказани следећи документарни филмови: „El Shatt – нацрт за утопију“ Ивана Рамљака, „Једна жена, један век“ Желимира Жилника, „Досије: Лабудовић – Несврстани“ Миле Турајлић, „Творнице радницима“Срђана Ковачевића, „Помрачење“ Наташе Урбан, и“Корени“ Тее Ковач.

- Ова ревијална селекција показаће и колико се данас аутори у региону интересују и баве темама проблематике југословенског наслеђа, које у „мејн стрим“ круговима бивших република нису популарне, а често су и непожељне. Но, прво да објаснимо откуд документарни филм као медиј на 69. Стеријином позорју? Разлог је једноставан ‒ документарни филм се толико развио у последње две деценије, да осваја свет на свим престижним светским фестивалима, због чињенице да је средство које прецизно чита наше послератне и транзицијске трауме, као и феномене историјског ревизионизма, према нечему што је био наш југословенски идентитет. Ти проблеми су предмет и великог броја домаћих драмских текстова – наводи се у образложењу ове селекције документарних филмова, уз примедбу да би они могли бити добра инсипирација драмским писцима за неке нове домаће текстове.

У оквиру „Филмских кругова“ на 69. Стеријином позорју биће организован округли сто са следећим темама: Документарни филм са пост-југословенским темама, и Продукција, копродукције и дистрибуција документарних филмова на пост-југословенском простору.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести