broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршено снимање СЕРИЈЕ „ВРЕМЕ СМРТИ”, ЕМИТОВАЊЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

25.06.2023. 14:41 15:04
Пише:
Извор: Драган Мујан

Сни­ма­ње се­ри­је „Вре­ме смр­ти“ по­сле чак 188 сни­ма­ју­ћих да­на, са око 400 глу­ма­ца ко­ји су ра­ди­ли на сто­ти­не ло­ка­ци­ја за­вр­ше­но је на­кон 13 ме­се­ци.

По­след­ња кла­па се­ри­је по исто­и­ме­ном ро­ма­ну До­бри­це Ћо­си­ћа и јед­ном од нај­зна­чај­ни­јих де­ла срп­ске књи­жев­но­сти, чи­ја рад­ња је сме­ште­на у вре­ме Ве­ли­ког ра­та, па­ла је у то­ку сед­ми­це. У про­дук­ци­ји „Уни­тед Ме­диа”, уз из­вр­шну про­дук­ци­ју ку­ће „Eyе то еyе”, адап­та­ци­ја овог ан­то­ло­гиј­ског ро­ма­на у те­ле­ви­зиј­ску се­ри­ју од 30 епи­зо­да пред­ста­вља је­дан од нај­ве­ћих про­дук­циј­ских по­ду­хва­та на овим про­сто­ри­ма. Еми­то­ва­ње се­ри­је оче­ку­је се сле­де­ће го­ди­не на ТВ Но­ва, ка­ко су са­оп­шти­ли про­ду­цен­ти.

Нај­ва­жни­је нам је би­ло да успе­мо вер­но да ис­при­ча­мо при­чу ко­ју је ис­пи­сао До­бри­ца Ћо­сић, а то је при­ча о љу­ди­ма и на­ро­ду ко­ји је же­лео да упр­кос све­му оп­ста­не и за тај оп­ста­нак је под­нео жр­тву го­то­во пот­пу­ног не­стан­ка (Го­ран Шу­шљик)

Рад­ња се­ри­је, ина­че, пра­ти нај­дра­ма­тич­ни­је и нај­у­збу­ђи­ви­је до­га­ђа­је од­и­гра­не на овим про­сто­ри­ма то­ком Пр­вог свет­ског ра­та, чи­ји ју­на­ци ни­су са­мо чу­ве­не вој­ско­во­ђе и по­ли­ти­ча­ри, ко­ји су во­ди­ли зе­мљу у ве­ро­ват­но нај­ком­плек­сни­јој исто­риј­ској по­зи­ци­ји ма­ле Ср­би­је, већ мно­го­број­не уз­бу­дљи­ве суд­би­не на­из­глед обич­ног чо­ве­ка у за­стра­шу­ју­ћим окол­но­сти­ма. Глу­мач­ки ан­самбл ове при­че пред­во­де Жар­ко Ла­у­ше­вић и Ми­ки Ма­ној­ло­вић, док су у глав­ним уло­га­ма и Дра­ган Ми­ћа­но­вић, Све­то­зар Цвет­ко­вић, Ни­на Јан­ко­вић, Те­о­до­ра Дра­ги­ће­вић, Де­нис Му­рић, Ра­до­ван Ву­јо­вић, Во­ја Бра­јо­вић, Па­вле Мен­сур, Бо­да Нин­ко­вић, Слав­ко Шти­мац, Ми­лан Ма­рић, Го­ран Шу­шљик, Ан­дри­ја Ми­ло­ше­вић, Ни­ко­ла Ра­ко­че­вић, Љи­ља­на Бла­го­је­вић и мно­ги дру­ги.


Му­рић: Осе­ћам се ју­нач­ки

Мла­ди глу­мац Де­нис Му­рић у се­ри­ји ће илу­стро­ва­ти лик Алек­се Да­чи­ћа, си­ро­ма­ха, си­на То­ле Да­чи­ћа ко­ји је цео жи­вот био слу­га по­ро­ди­це Ка­тић.

– До­ла­зи рат ко­ји окре­ће уло­ге и ста­вља све на исту по­зи­ци­ју, а Алек­са тај су­коб ви­ди као при­ли­ку да за­ра­ди. У јед­ном тре­нут­ку му то по­ста­је ми­си­ја у тим те­шким вре­ме­ни­ма. Да­ље не­ћу да от­кри­вам – ре­као је Му­рић за Но­ву С и до­дао да му уни­фор­ма ко­ју је но­сио то­ком сни­ма­ња да­је ва­жан став. – Ствар­но се осе­ћам ју­нач­ки. Сре­ћан сам што сам по­зван да бу­дем део овог про­јек­та. Пр­во, за­то што се ра­ди овај текст, Ћо­си­ће­ва књи­га је из­над све­га ге­ни­јал­на. Дру­го, мно­го је ис­ку­сних глу­ма­ца од ко­јих кон­стант­но учи­мо, гле­да­мо их, ку­пи­мо, кра­де­мо за­нат, та­ко да је то при­ли­ка да се „сту­ди­ра“ на ли­цу ме­ста.


За­ни­мљи­во је да је еки­па од 400 глу­ма­ца и не­ко­ли­ко хи­ља­да ста­ти­ста, пред­во­ђе­них кре­а­то­ром се­ри­је Го­ра­ном Шу­шљи­ком и ре­ди­те­љем Ива­ном Жив­ко­ви­ћем, сни­ми­ла 1.200 стра­ни­ца сце­на­ри­ја на не­ко­ли­ко сто­ти­на ло­ка­ци­ја у це­лој Ср­би­ји. Ко­смај, Ва­ље­во, Пан­че­во, До­ло­во, Љу­бо­ви­ја, оба­ла Дри­не, Мо­кра Го­ра, Зре­ња­нин, Кња­же­вац, Не­го­тин, Су­во­бор, Бе­о­град, Ниш са­мо су не­ке од њих.

То­ком 188 сни­ма­ју­ћих да­на, то­не гра­ђе­вин­ског ма­те­ри­ја­ла и сце­но­граф­ског уме­ћа ис­ко­ри­шће­ни су да се сни­ма­ју­ће ло­ка­ци­је адап­ти­ра­ју та­ко да бу­ду исто­риј­ски и умет­нич­ки ре­ле­вант­не за вре­ме у ко­јем се рад­ња се­ри­је де­ша­ва, а хи­ља­де ко­сти­ма аутен­тич­но су пред­ста­ви­ле епо­ху.

– Мо­је по­што­ва­ње и љу­бав за це­лу еки­пу ко­ја је из­др­жа­ла рад на ова­ко ве­ли­ком про­јек­ту, јер ни­је ла­ко го­ди­ну да­на би­ти фо­ку­си­ран на је­дан по­сао ове вр­сте. Сви су див­ни и баш је ве­ли­ка ра­дост, не што су они до­би­ли при­ли­ку, не­го што смо ми има­ли при­ли­ку да им да­мо та­ко ва­жне за­дат­ке. Нај­ва­жни­је нам је би­ло да успе­мо вер­но да ис­при­ча­мо при­чу ко­ју је ис­пи­сао До­бри­ца Ћо­сић, а то је при­ча о љу­ди­ма и на­ро­ду ко­ји је же­лео да упр­кос све­му оп­ста­не и за тај оп­ста­нак је под­нео жр­тву го­то­во пот­пу­ног не­стан­ка – ис­та­као је Го­ран Шу­шљик по­во­дом за­вр­шет­ка ра­да на овом про­јек­ту.

Шу­шљик ће, ина­че, у се­ри­ји за­и­гра­ти лик Лу­ке Бо­га, офи­ци­ра на фрон­ту, ко­ји је на пр­ви по­глед, ка­ко је от­крио глу­мац, су­ров, за­пи­тан над ра­том и тим за­што чо­век тог вре­ме­на чи­ни то што чи­ни.

Сце­на­рио „Вре­ме­на смр­ти” пот­пи­су­ју Са­ња Са­вић Ми­ло­са­вље­вић и Ђор­ђе Ми­ло­са­вље­вић, док је Ни­ко­ла Пан­те­лић, за­јед­но са Го­ра­ном Шу­шљи­ком, из­вр­шни про­ду­цент. Шу­шљик и ре­ди­тељ Иван Жив­ко­вић прет­ход­но су екра­ни­зо­ва­ли већ два Ћо­си­ће­ва ро­ма­на - „Ко­ре­ни“ и „Вре­ме зла”.

В. Би­је­лић

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар