УРУЧЕНЕ АКАДЕМСКЕ НАГРАДЕ „МАЛИ ПРИНЦ” Много више од тапшања по рамену

У данима када прославља пола века постојања, Академија уметности у Новом Саду је приредила свечаност на којој су уручене годишње награде “Мали принц” најуспешнијим студентима сва три департмана, које већ 21. пут додељује истоимена фондација.
akademija umetnosti
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Основали су је Александра Веђеци Бошков и Антонио Веђеци, као подршку студентима ове академије.  За постигнуте врхунске резултате у области музичке уметности награду је ове године добила кларинеткисткиња Катарина Марјанов, у области драмске уметности - програм музичке продукције Никола Адамовић, а Соња Кнежић у области ликовне и примењене уметности - модул графика. Фондација “Мали принц”, на предлог департмана, а на основу одлуке Наставног уметничко - научног већа АУНС, додељује ове награде.  

 Поздравне речи је на свечаности упутио декан Академије уметности у Новом Саду Синиша Бокан, који је истакао да је ово признање има посебан смисао, јер валоризује уметнички рад на овај начин, те да је Фондација “Мали принц” најзачајнији донатор АУНС.  Награда “Мали принц” састоји се од новчаног износа од 1.500 евра у динарској противвредности.

На свечаности је приказан филм о овогодишњим добитницима, који су снимили студенти Департмана драмске уметности. Сва три добитника награде су у овом филму напоменула да ће ову награду искористити за своје даље усавршавање, и реализацију нових пројеката.  Награде су потом уручиле Александра Веђеци Бошков, и Ксенија Блажић, директорка поменуте фондације. 

Катарина Марјанов је основне студије завршила на Уметничко - филолошком факултету у Крагујевцу код професора Александра Тасића, а тренутно код истог професора похађа мастер студије.  Уз такмичења на којима је освајала награде, учестовала и у раду студентских курсева у иностранству и на фестивалима (Луксембургу, Швајцарској, Италији). Од 2021. је редован члан Војвођанског симфонијског оркестра, суботичког Симфонијског оркестра и Жебељан ансамбла. 

У репродукцији музике Никола Адамовић се бави и дизајном звука, као и компоновањем примењене музике. Самосталне пројекте базира углавном на електорнској музици и њој сродним жанровима. Од 2023.  ради у индустрији забаве и уметности. Између осталог, ради и на креирању разних музичких искустава за анимиране филмове.   

Студенткиња мастер академских студија Соња Кнежић је током школовања излагала на више од 20 групних изложби у земљи и иностранству.  Добила је годишњу награду Департмана ликовне уметности АУНС за графику, а добитница је и треће награде студентског бијенала графике у Гдањску, и награде “Ерсте фондације” за најуспешнијег студента уметничког факултета у Србији.  Њени радови су, међу осталима, тренутно изложени у галеријском простору АУНС у Косовској улици.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести