У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ВОЈВОДИНЕ ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА МИЛОРАДУ ПАВИЋУ Од Ш до А и тарот карте

Већ на самом улазу у Културни центар Војводине “Милош Црњански” (Војводе Путника 2), где је у сусрет Светском дану књиге, отворена изложба “Од Ш до А” посвећена Милораду Павићу, постављен је први од низа паноа овог необичног вернисажа, чији су аутори Исидора Ињац, Владислава Сара Ивковић Марковић и Марјан Маринковић из Библиотеке града Београда.
MiloradPavic
Фото: Дневник/ Бранислав Лучић

Део ове необичне поставке су и дигитализоване странице рукописа „Хазарског речника”, тарот карте, које је израдио пишчев син, сликар Иван Павић, те музички записи - Брухов концерт у извођењу самог Милорада Павића који је, што је мање познато, студије виолине напустио пред дипломски испит да би се у потпуности посветио књижевности.

„Ове године обележавамо четири деценије од објављивања Хазарског речника. Милорад Павић је у 20. веку био првог писац 21. века, који је хипертекстом успео да нам другачије предочи књижевно мишљење, а аутори изложбе су то успели поставком Од Ш до А. Кроз ову изложбу добијете другачији поглед на књижевни живот, видите ствари иза ствари, места иза места и зашто је Павић велики писац. И можемо као представници српске културе бити поносни што је Милорад Павић - наш писац ”, рекао је на отварању изложбе директор КЦВ Ненад Шапоња.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Ннков, навела је да је изложба „Од Ш до А” „потпуно у Павићевом духу”, те да и обичним читаоцима пружа могућност да упознају једну вансеријску личност, уз напомену да је она већ гостовала и у Пекингу, Паризу, бројним културним центрима и библиотеке. „Библиотеке су праве амбасаде писаца, поготово оних најбољих, као што то јесте Милорад Павић. Иако он више није са нама, његово је стваралаштво изузетно живо, преводи се, чита се...”, рекла је Јасмина Нинков, подсећајуићи на то да је под окриљем Библиотеке града Београда објављен и зборник радова  „Писци Павићу.

Изложба „Од Ш до А” траје до 7. маја.

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести