clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕМИЈЕРА „НЕРАСКИДИВИХ ВЕЗА” У ДИСТРИКТУ Редитељка Маја Гргић: Ролеркостер емоција за публику

03.09.2023. 16:01 16:14
Пише:
Фото: ЕПК

За тачно четири дана у Новом Саду почиње јединствена уметничка смотра, по којој се Србија истиче у овом делу Европе. У питању је, наравно, Калеидоскоп културе, који ће ове године од 7. септембра до 15. октобра, окупити више од 1.000 домаћих, регионалних, европских и светских уметника и уметница и током пет недеља посветити једнаку пажњу извођачкој, визуелној, примењеној уметности, архитектури и књижевности.

Током prеthodnih пет година, Калеидоскоп је већ покупио симпатије публике, али и уметничке сцене, која је у њему пронашла нове шансе.

Ове године, уметничка сцена имала је задатак да одговори на уметнички концепт „Нераскидиве везе„, а фокус је стављен на уметничко стваралаштво у последњих 100 година. Управо то ће се видети већ на самом отварању шестог Калеидоскопа културе. Наиме, након наступа Петера Бенцеа уз Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Србољуба Динића, 7. септембра на Корзу, што ће бити церемонија свечаног отварања, очекује нас још три дана отварања Калеидоскопа културе у Дистрикту.

Главни део програма обележиће премијера мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе”, 8. септембра, који ће бити изведен и 9. и 10. септембра, а који ће се осврнути управо на кључне догађаје у последњих сто година.

- Моћи ћемо да видимо, а пре свега осетимо, шта се то дешавало како у свету, тако и у Новом Саду, односно Дистрикту, у веку који је иза нас - објашњава редитељка тог догађаја Маја Гргић. - Перформанс обухвата историјске, научне, али пре свега уметничке догађаје који су проистицали једни из других, следили једни друге, или их пак, рушили и ишли у тоталну контру. Прва веза на самом почетку је веза између индрустрије и уметности. Не треба да наглашавам због чега је то битно када помислимо на Дистрикт. Публика ће даље имати прилику да закључује шта то везује неко време за оно друго, а напослетку и где смо ми у свему томе, и како је на наше време утицало неко прошло, у ком нисмо ни живели, али су живеле наше баке, познаници или смо о томе само слушали. То је била и моја основна идеја - да публика пролазећи кроз Дистрикт улази у разне осећаје које су доносиле одређене деценије. У том великом подухвату помогли су нам и суграђани који су писали своја сећања и доживљаје везане за протекле деценије.

Мултимедијални догађај обухватиће једну представу, три позоришта, две средње школе, два факултета, три изложбе, шест пројекција и анимација, седам инсталација, глумце, плесаче, каскадера, сликаре и друге уметнике и уметнице.

- У самом перформансу је нешто више од 200 извођача, али никако не смемо заборавити све људе који су укључени у огромну машинерију и задужени су за технику, организацију и безбедност. Када нас све саберем, мислим да ће у том моменту у реализацији догађаја учествовати више од 300 људи - каже Маја Гргић.

Специфичност четвородневног отварања је да комбинује све врсте уметности, које ће се потом разложити током пет недеља, те је заправо тај увод од 7. до 10. септембра, Калеидоскоп културе у малом.

- Перформанс је склоп готово свих уметности. Неке су доминантно приказане, као рецимо позориште, плес, ликовна уметност, стрит арт, мода, видео игре, ланд арт, вајарство или музика која прати све поменуто. Али свака деценија прошлог века донела је неки нови правац, те смо се потрудили да на различите начине прикажемо или макар поменемо што више уметности - истиче редитељка.

Дистрикт ће ове године бити једна од главних локација целог Калеидоскопа културе, уз мрежу културних станица, као најважнији инфраструктурни пројекти покренути у оквиру Европске престонице културе. Паралелно са обновом стогодишњег индустријског наслеђа које Дистрикт баштини и са његовом трансформацијом у нови ценатр савременог стваралаштва, увелико су се последњих година дешавали и програми, највише на Калеидоскопу културе.

Док се стварају нови простори, стварају се и нове уметности, па колико је то занимљиво, толико је и изазовно за саме уметнике и уметнице, што потврђује и Маја Гргић.

- Када се прави представа на отвореном, човек се помири са чињеницом да је гледање у небо неизоставни део процеса. С друге стране, догађај је отворен за неограничен број публике, што је изазов сам за себе, јер треба осмислити нешто што ће бити пођеднако доступно за све посетиоце, колико год их било. А трећи невероватан изазов је што је Дистрикт, како и сами кажете, делом градилиште које из дана у дан напредује и мења се - објашњава Маја своје изазове на, до сада, невиђеном пројекту.


Публика сама креира садашњи тренутак

Мислим да ће публици ролеркостер емоција кроз који ће проћи бити доминантан до те мере да је немогуће издвојити један део целине који ће превагнути над другим. Посебно се радујем што ће публика имати прилику да након свега проживљеног и сама креира садашњи тренутак и на тај начин утка себе у историју - каже редитељка Маја Гргић.


Велики део догађаја „Нераскидиве везе” заузима представа „Некрштени дани” редитељке Соње Лештар, у изведби ученика и ученица Гимназије „Лаза Костић„ која се бави догађајима везаним за Новосадску рацију 1942. године.

- Та представа публику заиста оставља у шоку. Режирати наставак после ове представе је можда и најизазовније. Истиче да би све било знатно теже да не постоји одлична сарадња међу свим учесницима. Велика је срећа што се у овом пројекту могу ослонити на дивне сараднике који су расположени да се играју, допуњују идеју, мењају и да стварамо сви заједно - закључује Маја Гргић.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе” је Неопланта.

И. Јапунџа


Програм бесплатан

Улаз на све догађаје на Калеидоскопу културе је слободан. Више информација налази се на сајту kaleidoskopkulture.com .


 

 

Аутор:
Пошаљите коментар