Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕО ФЕСТИВАЛ ОД СУТРА ДО 4. ЈУЛА Спектакуларне „Планете” у Католичкој порти

25.06.2024. 08:08 08:16
Пише:
Извор: промо

Осмо издање Некласичног фестивала класичне музике без сумње ће обележити спектакуларни концерт Дунавског Симфонијског оркестра, у чијем ће саставу, посебно за ову прилику, наступити талентовани музичари из Србије, Аустрије, Немачке, Чешке, Словачке и Мађарске, а под диригентском палицом глобално познатог британско-украјинског виолисте и диригента Максима Ризанова.

На овом концерту, планираним за затварање фестивала 4. јула, биће изведена грандиозна седмоставачна оркестарске свита Густава Холста „Планете”. Енглески композитор је својим најпознатијим делом желео да дочара различите „личности“ планета и идеје и емоције повезане са њиховим утицајем на наше расположење, али не у астрономском већ више астролошком смислу. Започет у мају 1914, непосредно пре избијања Првог светског рата, Марс је био први став који је написан и често се сматра Холстовом критиком рата; затим су уследили Венера и Јупитер. Сатурн, Уран и Нептун , сви компоновани 1915, а Меркур је завршен 1916.  Уколико време дозволи, овај спектакуларан концет биће изведен на отвореном, у Католичкој порти.

Фестивал ће пак сутра отворити наступ браће Теофиловић, којим наши напопуларнији извођачи традиционала обележавају три деценије уметничког рада. У Градској концертној дворани ће као њихови гости наступити гитаристкиња Маја Радованлија, хармоникаш Бобан Бијелић и наш најпознатији маримбафониста Небојша Јован Живковић.

Две вечери касније, 28. јуна, такође у Градској концертној дворани поклонике дела Карла Филипа Емануела Баха, Макса Бруха и Беле Бартока обрадоваће наступ Камерате Нови Сад са чувеним руским виолинистом Александром Ситковецким и нашом виолончелисткињом Иреном Јосифоски. Њих двоје ће наступити и следеће вечери, овога пута у Градској кући, као део камерне формације НЕО ансамбл И, коју ће творити са Бењамином Цирфогелом (виолина),  Мартином Моријартијем (виола), Јожефом Бисаком (виола), Марком Милетићем (виолончело) и Лидијом Бизјак (клавир), а свираће композиције Роберта Шумана и Петра Илича Чајковског.

Другу трећину фестивала, 30. јуна у Градској кући, отвара клавирски дуо Лидија Бизјак и Михајло Зурковић, који ће се представити делима Фореа и Стравинског, а потом ће 1. јула у Културној станици „Свилара” бити уприличен први сусрет са јапанским уметницима, који ће у оквиру пројекта ЕУ-Јапан фест са свијим реномираним колегама из Србије извести програм „Вива Еспаñа!” којим су обухватили одабране композиције аутора попут Мануела де Фаље, Мориса Равела, Исака Албениза... Овај део НЕО фестивала заокружиће легендарно име овдашњег и извођаштва и педагогије, виолончелиста Иштван Варга, који ће 2. јула у Градској кући наступити са виолинистом Оскаром Варгом и пијанистом Габором Чалогом, а свираће Брамса и Шуберта. Пре самог финала и „Планета”, 3. јула ће у Културној станици „Свилара” програм „Сусрет класике и џеза”  извести формација састављена од домаћих и јапанских музичара, а поред мелодија Фореа, Паганинија и Моцарта,  публика ће бити у прилици да ужива не само у џез стандардима, већ и у српским и јапанским традиционалима. Куповина улазница за концерте 26, 28. јуна и 2. јула могућа је на продајним местима Гигстикса и њиховом сајту, док је улаз на остале концерте слободан.       

М. Стајић

Аутор:
Пошаљите коментар
НЕО ФЕСТИВАЛ ОД 26. ЈУНА ДО 5. ЈУЛА: У сазвежђу музике

НЕО ФЕСТИВАЛ ОД 26. ЈУНА ДО 5. ЈУЛА: У сазвежђу музике

10.06.2024. 15:18 15:35
ОДЈЕЦИ УПРАВО ЗАВРШЕНОГ НЕО ФЕСТИВАЛА Аригато новосадске публике

ОДЈЕЦИ УПРАВО ЗАВРШЕНОГ НЕО ФЕСТИВАЛА Аригато новосадске публике

03.07.2023. 10:13 10:21
Финале Нео фестивала у Свилари

Финале Нео фестивала у Свилари

30.06.2023. 20:49 20:51