Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АУСТРАЛИЈАНАЦ ОДУШЕВИО Ник Кејв приредио интиман концерт ИСПУЊАВАЈУЋИ ЖЕЉЕ ОДУШЕВЉЕНИХ БЕОГРАЂАНА

19.06.2024. 00:00 00:05
Пише:
Извор: youtube.com/Nick Cave & The Bad Seeds

БЕОГРАД: Аустралијски музичар Ник Кејв (Ницк Цаве) приредио је вечерас интимно, приповедачко путовање кроз своје песме, у сведеном извођењу клавира и баса, на одушевљење посетилаца друге вечери "Белгрејд (Белграде) ривер феста".

Кејв је испраћен вишеминутним овацијама са унапред распродатог концерта, који је потрајао два часа на платоу "Геозавода", у Београду на води, пред пар хиљада посетилаца.

Поздрављен одушевљеним поклицима и аплаузима већ при појављивању на позорници, одевен елегантно у црно одело, Кејв је махнувши посетиоцима на српском језику поздравио са: "Хвала Србија!"

Упитавши потом на енглеском како су сви, Кејв је приметио да посетиоци изгледају прелепо, уз завршетак опет на српском: " Дивни људи".

Кејв је објаснио да че само уз пратњу басисте Колина Гринвуда (Цолин Greenwood) из британског састава Рејдиохед (Радиохеад) покушати да одсвирају "гомилу песама, нових и старих, изузетно редуковано".

Напоменувши да ће песме звучати у облику као кад их је донео пред свој састав Бед сидс (Бад Сеедс), Кејв је додао да су као такве "у веома рањивој форми, што тражи одређену концентрацију".

"Можете тражити песме. Не морате пазити на понашање", рекао је Кејв, а пошто је изазвао одушевљене узвике из публике, духовито је додао:  "Ућутите, ј...те"

Отворивши наступ са "Гирл Ин Амбер", Кејв је свирајући клавир настојао да пре сваке песме каже понешто о њој, па је за "Higgs Босон Блуес" навео да је то "дуга, трагична прича духовног колапса".

Упитавши посетиоце да ли знају његов албум "Диг Лазарус, Диг!!!" (2008), Кејв је са њега отпевао "Јесус оф the Моон", песму о момку који је оставио девојку и налази се у срећном простору "између храброг и новог и почињене ужасне грешке".

Са албума "Ghosteen" (2019), изведена је  "Galleon Схип", а за "Оур Children" је Кејв, поменувши да је настала јер се почео бринути за децу у данашњем свету, додао да је то "неопраштајућа песма која нажалост успева бити релевантна".

Кејв је испичао да је "Папа Won`t Леаве You Henry" настала док је живео у Бразилу, када је земља пролазила "кроз ужасна времена", а он је тада добио сина.

Према његовим речима, песму је написао о себи и политичкој ситуацији, док је љуљао у колевци свог сина, а "Папа Won`t Леаве You Henry" су запевали и у публици.

У одличној гласовној форми, видно добро распололожени Кејв је извео "Цосмиц Данцер" британског глам рок састава Ти рекс (Т Rex), посветивши је њиховом вођи Марку (Марц) Болану (1947-1977), који је "написао неке од најлепших песмама икад".

Уз понеки кратки соло Гринвуда на басу, Кејв је свирајући клавир отпевао "Царнаге", "The Mercy Сеат", "The Схип Сонг", "The Weeping Сонг", а за "Инто My Армс" је позвао посетиоце да потихо запевају с њим, што су масовно и учинили.

"Ово је ужасна прича, ужасне ствари се дешавају, али има диван, трансценденталан завршетак. Зове се `Јубилее Стреет`", објаснио је Кејв.

Као последњу песму Кејв је  најавио и отпевао "Пусх the Sky Away", додавши духовито "А онда ћемо се након 17 секунди вратити да одсвирамо оно што желите".

Кејв је потом пришао рубу позорнице и руковао са неколико посетилаца, да би се након неколико минута гласних овација и дозивања вратио са питањем: "Шта бисте чули?"

Пошто је затражена "Nobody's Baby Now", Кејв је успео да отпева песму, иако је признао да не зна речи, и у три наврата је на почетку прекидао извођење, уз псовку и смех.

На узвике одобравања наишла је изведба "Палацес оф Монтезума", Кејвовог споредног бенда Грајндермен (Гриндерман), а након гласног наручивања посетилаца стигла је и "Год Ис Ин The Хоусе".

Подсетивши на свог колегу Роланда Хауарда (Rowland Howard 1959-2009), из њиховог састава Биртдеј парти (Birthday Party), Кејв је њему у част за крај наступа извео "бриљантну, софистицирану" песму "Схиверс".

"Хвала, били сте дивни", поручио је Кејв, испраћен громогласним аплаузима, који су га измамили на позорницу да изведе још пар песама.

Концерту су између осталих присуствовали тенисер Новак Ђоковић, председница Скупштине Србије Ана Брнабић и поп певачица Констракта.

Аутор:
Пошаљите коментар