Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КУЛТУРНА СТАНИЦА "МЛИН": Културне навике од малих ногу и значај деце на уметничкој сцени

17.07.2023. 08:36 09:21
Пише:
Извор: В. Величковић

Културна станица "Млин" поникла је из сарадње Новосадског дечјег културног центра и Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе", представљајући платформу за саму сарадњу са Фондацијом, као и за промоцију свих програма у том простору. Кроз све то, у години титуле Европске престонице културе реализован је читав низ садржаја који су пратили одређене програмске лукове, а највећи део програма био је посвећен управо деци и младима, јер је то специфичност Културне станице "Млин".

Смештен у Радничкој улици, Млин ставља наслеђе радничке зоне у употребу културе. Овај крај је некада био део Великог Лимана, једног од средишта индустријализације Новог Сада. Радници који су овде и живели са својим породицама оставили су значајан траг у историји града, сачуван и у именима улице и потоњег Радничког универзитета. Нова културна станица налази се на месту бивше фабрике тестенина "Данубиус" (касније "Млинпек"), наслања се на традицију коју већ три деценије негује „Распустилиште”, и представља ново место за неформално образовање најмлађих суграђана, а програми намењени деци настављају досадашњи рад Новосадског дечјег културног центра.

Шанса најмлађој публици да открије таленат

Тим људи у том простору, по речима координаторке Културне станице "Млин" и директорке Новосадског дечјег културног центра Александре Лукић, представља професионалце и, с обзиром на то ко ради са децом и какви су садржаји понуђени, програми су изузетно добро посећени. С обзиром на један од циљева Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе" да пружи подршку локалној уметничкој сцени и неафирмисаним уметницима, обезбеђујући им просторе и шансу да представе себе и своје стваралаштво, могло би се рећи да Културна станица "Млин" тако нешто успешно остварује с најмлађима.


Шта истиче Културну станицу "Млин"?

Специфичност Културне станице "Млин" свакако је рад са децом, што потврђује и координаторка мреже културних станица Виолета Ђерковић.

- Нови Сад је огроман град са много младих, а рад са децом и младима највећи је ресурс који један град може да има - истиче Виолета Ђерковић. - За КС "Млин" је карактеристично то да се наслања на вишедеценијску традицију "Распустилишта", по којем је Нови Сад био препознатљив. Та традиција се у том простору развија на један другачији, времену прилагођен начин. То је заправо кућа за новосадску децу и кад су на распусту и када нису, имају место на којем знају да могу своје време да проведу квалитетно, да се баве креативним стварима и пројектима, и имају свест о томе да тако могу да чине из генерације у генерацију.


- Деца врло лепо реагују на садржаје који им се нуде, радо се одазивају, програми су свакако попуњени, изложбе су радо посећене, као и ликовне радионице и уметнички садржаји, чак до те мере да су нам капацитети којима располажемо мали и самим тим смо условљени да уведемо онај моменат "Пријавите се на програм" да бисмо обезбедили место за свакога - потврђује Александра Лукић. - Најмлађа публика дефинитивно овде има шансу да открије свој таленат, развију или пронађу своје интересовање, и ако им се на најбољи могући начин неке ствари буду пласирале, можда успемо да их заинтересујемо. С обзиром на низ различитих програма у години титуле, можда смо ми, као културни радници, у томе успели, пружајући им прилику да буду мали новинари, глумци и уметници, и да схвате свој значај у оквиру културне и уметничке сцене. Наша културна станица је дефинитивно отворила врата свим актерима у култури да презентују и заједно са нама реализују програме намењене деци и младима, било да је реч о независним продукцијама, професионалним позориштима, деци из одређених школа и другима. Отворени смо и позивамо све који се баве децом и њиховим стваралаштвом да заједно са нама дечјој Културној станици "Млин" креирају садржаје како би на најбољи начин малишане усмерили ка култури и научили их да је она важна за цео живот, јер то је оно што нас испуњава и чини нам живот лепим.


Три програма у Новосадском дечјем културном центру

Према одлуци Градске управе за културу, Културна станица "Млин" постала је програмска јединица Новосадског дечјег културног центра (НСДКЦ), једине установе културе која се бави искључиво културним образовањем деце и младих, а тренутно су у тој организацији актуелна три програма.

- Пројекат ликовног образовања деце "Ја чувам традицију" увелико је у току и приводимо га крају - наглашава главна уредница програма и пројектна mеnayеrka Новосадског дечјег културног центра Сенка Петровић. - Програм плесне импровизације са децом и за децу "Јато", који ће махом укључити маргинализоване групе које немају прилику тиме да се баве, почео је 14. јула, а резултираће изложбом и плесним наступом у галерији Новосадског дечјег културног центра. Трећи пројекат "Музикалије", следи почетком септембра, у оквиру чега ће деца, кроз више од 30 радионица и часова, имати прилику да упознају стваралачку класичну музику, инструменте, свирају и прођу основе солфеђа, чији ће резултат бити концерт на којем ће приказати шта су научили.


Дечја културна станица у Дистрикту

Једна од идеја је и та да се Културна станица "Млин" у мрежи културних станица издвоји као простор намењен искључиво програмима за децу и младе закључно са завршетком средње школе - Дечја културна станица.

Поред простора у Радничкој 20, највећем броју Новосађана познатом по програмима који се на тој адреси реализују и одржавају од 2000., Културна станица "Млин" ће током ове године одређене програме почети да реализује и на Булевару деспота Стефана 5, у једном малом објекту који се зове Складиште - открива Александра Лукић. - Врло брзо ће се тај објекат звати Дечја културна станица и биће простор намењен сарадњи са свим актерима независне сцене невладиног сектора, који се баве децом и дечјим стваралаштвом. Завршне припреме су у току и надамо се да ћемо од јесени простор успети да отворимо и учинимо га доступним. На тај начин наћи ћемо се и у Дистрикту, који је неко ново средиште културе у граду и који ће свој пун потенцијал добити оног момента када буду завршени сви објекти у изградњи. Тада ће то бити место на којем ће стасавати сви малишани који крену из КС "Млин". Кад мало порасту, у том простору ће имати Омладинску културну станицу, Студентски културни центар, Француски институт, Позориште младих и све остале установе културе које ће моћи да освоје.

Б. Павковић

О културним станицама као новим средиштима културе сазнајте више на https://kulturnestanice.rs/ .

Аутор:
Пошаљите коментар