СНИМЉЕН ФИЛМ О ЧУВЕНОМ СУБИ Премијера документарца о животу нашег цењеног уметника у недељу на РТВ

Радио-телевизији Војводине ће премијерно приказати документарни филм „Прича о Суби“ у недељу, 16. јуна, у 21.10 на првом програму Радио-телевизије Војводине.
РТВ промо
Фото: РТВ промо

Кроз 53 минута филма аутора Владимира Бајића, гледаоци ће имати прилику да завире у живот једног од наших најутицајнијих уметника у свету, композитора и музичког продуцента Митра Суботића – Субе рођеног 1961. године у Новом Саду.

Ове недеље је у Радио-телевизији Војводине одржана претпремијера документарног филма „Прича о Суби“на којој су актери филма, пријатељи, медији и поштоваоци лика и дела Митра Суботића Субе имали прилику да међу првима погледају филм.

У филму учествују његова мајка Ружа Суботић, његови сарадници и пријатељи - стрип цртач Зоран Јањетов –Јања, бубњар Иван Феце Фирчи и некадашњи музички уредник Радио Новог Сада Драган Гојковић, који је први дао прилику Суби да се креативно изрази пред широм публиком у нашим најслушанијим радијским емисијама. Учесници у филму причају како је текао Субин живот и каријера од првих новосадских до последњих бразилских дана живота.

 

Фото: РТВ промо

 

Свирао је клавир, клавијатуре, бавио се џезом, експериментисао са разним музичким жанровима још од почетка осамдесетих година двадесетог века, а наша историја памти га као пионира електронске музике код нас. Рођени Новосађанин постао је грађанин света у ком је стварао и радио од краја осамдесетих година када је и почео каријеру. Први снимци ауторске експериментане музике коју је стварао у оквиру неформалног двојца са нашим најзначајнијим стрип цртачем Зораном Јањетовим Јањом, емитовани су му на Радио Новом Саду у чијим музичким студијима је касније учио и радио, а ту је и продуцирао неке од најважнијих албума југословенске рок музике под псеудонимом Рекс Илузиви.

Суба је студирао композицију на Академији уметности у Новом Саду, писао је и изводио музику за позориште, филм и телевизију, а још као млад уметник заинтересовао се за музичку културу ваневропских земаља као и ангажовану музику кроз чије деловање је на неки начин и дошао на светску сцену на којој је и данас присутан. Од почетка деведесетих до 1999. године када је страдао у пожару у Сао Паолу, живео је у Бразилу и толико урадио на пољу музичке продукције и композиције да је њему у част отворен Институт „Суба“.

EUR/RSD 117.0412
Најновије вести