overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЧИЊУ 33. ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПАРИЗУ (26. ЈУЛ – 11. АВГУСТ): Засијаће спортске звезде у Граду светлости

25.07.2024. 18:52 19:01
Пише:
Фото: Танјуг/АП

Највећи празник спорта на свету, Олимпијске игре, 33. по реду, почеће званично у петак у Паризу уз церемонију свечаног отварања на реци Сени.

У историји модерних Олимпијских игара, које су први пут одржане 1896. године у Атини, сваке четири године домаћин приреди неки детаљ који је преседан и историјски значајан. Тако је Град светлости овог пута први који ће организовати свечано отварање ван олимпијског стадиона, желећи да свим гостима приреди незабораван доживљај уз, како зову Сену, главну артерију ове метрополе.

Да је Париз искусан у дочекивању најбољих и највећег броја спортиста из целог света показује чињеница да је, уз Лондон, једини град који трећи пут организује ову смотру (1900, 1924). Јесте да је од последњих ОИ прошло тачно 100 година, али главни град Француске је од тада био домаћин многобројних великих спортских такмичења, а инфраструктура је углавном већ била спремна. Рачунајући и Зимске олимпијске игре, Француска је шести пут на листи домаћина. Париз је добио организацију ових Игара 2017. године, када је у трци у којој је више кандидата одустало из различитих разлога (Рим, Будимпешта, Хамбург), на крају победио Лос Анђелес, који ће за четири године бити домаћин.


Историјско отварање на Сени

Историјско, прво свечано отварање ван стадиона, биће одржано на Сени, а свака земља пролазиће чувеном реком на броду. Парада дуга 6 км завршиће се на простору врта Трокадеро, где ће се одржати остатак церемонијалног програма. Ово ће бити највеће отварање икада, у смислу броја присутних пошто је на отвореном и биће доступно свима. Иако организатори најављују спектакл и свако жели да надмаши prеthodno свечано отварање, по многима је и даље непревазиђена церемонија у Пекингу 2008. године када су Кинези задивили свет.

РТС 1 преносиће уживо отварање ОИ од 19.30 часова.


Иако су надметања у неким спортовима већ у току, данашњи дан узима се као званичан почетак највећег спортског догађаја ове године у свету. Током ових 16 дана за олимпијске медаље такмичиће се 10,500 учесника у 32 спорта, из 206 земаља, тачније свих држава чланица Међународног олимпијског комитета.


Бахов последњи такт

Олимпијске игре у Паризу биће највероватније последње у ери председника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха. Немцу 12-годишњи мандат истиче 2025, а он је већ најавио да би његов добар наследик био Британац Себастијан Коу, тренутно председник Светске атлетике, који није искључио могућност да уђе у трку за фотељу најзначајније међународне спортске организације. Помиње се и име Хуана Антонија Самарана, чији је отац истог имена, водио МОК од 1980. до 2001. године. Бах је 2013. заменио Жака Рога на челу МОК-а и најпре је добио осмогодишњи мандат, који је 2021. продужен на још четири године.


Стадион „Француска” имаће улогу олимпијског, на ком ће се одвијати атлетска такмичења и рагби мечеви, а поједина надметања одржаће се и на чувеним, историјским локацијама у Паризу и шире. Неке од њих су дворац Версај, који ће бити претворен у арену на отвореном за модерни петобој и коњички спорт. Испред Ајфеловог торња биће одбојка на песку, у Великој палати чувеној по стакленом крову мачевање и теквондо, испред Градске куће старт маратонске трке.


Нови спортови

На ОИ у Паризу први пут ће бити у програм уврштена два спорта – брејкденс и кајак крос. Највише контроверзе направио је управо брејкденс, против чијег увођења је било много противника, јер сматрају да ово у начелу и није спорт. Кајак крос је нова дисциплина у кајаку, који има две форме такмичења – спринт и слалом. Слалом је трка на дивљим водама са препрекама, а сада ће се осим против штоперице и препрека учесници такмичити и једни против других и биће их четворо у једној трци.


На тргу Конкорд моћи ће да се гледа баскет 3 на 3, а Палата инвалида у којој се налази и гроб Наполеона Бонапарте, биће стециште учесника у стреличарству, као и старт друмске бициклистичке трке и циљ маратона у атлетици. Уз много дискутабилних ситуација у вези са загађењем Сене, маратонско пливање на 10 км и пливачки део триатлонске трке ипак ће се одржати у тој реци, а старт ће бити испод чувеног моста „Александар Трећи”.

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ДОПУТОВАО У ПАРИЗ, сутра присуствује отварању Олимпијских игара

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ДОПУТОВАО У ПАРИЗ, сутра присуствује отварању Олимпијских игара

25.07.2024. 17:44 18:06
НА ОИ У ПАРИЗУ УЧЕСТВОВАЋЕ 206 ЗЕМАЉА: Монако чека прву медаљу, Науру најмањи

НА ОИ У ПАРИЗУ УЧЕСТВОВАЋЕ 206 ЗЕМАЉА: Монако чека прву медаљу, Науру најмањи

23.07.2024. 16:33 16:36