overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДВА ЗЛАТА, БРОНЗА, СВЕТСКИ И ЕВРОПСКИ РЕКОРД: Кајакаши Страхиња Драгосављевић и Вељко Вјештица обележили ЕП

02.07.2024. 15:21 15:28
Пише:
Извор: Европска кајак федерација

Два пута се на Европском првенству за јуниоре у Братислави орила српска химна „Боже, правде” а за то су били заслужни кајакаши из Бачке Паланке, чланови KKK Таркет, Страхиња Драгосављевић и Вељко Вјештица.

Страхиња је узео другу титулу у једноседу на 200 м, оборивши европски рекорд, а први пут је са Вељком, с којим весла од почетка каријере, обезбедио одличје, такође злато, у двоседу на 500 м и то светским рекордом.

Само сат времена пре овог успеха, Вељко је дошао до прве медаље на великим такмичењима, бронзе у К-1 500 м. То су уједно и једина одличја за Србију на овој смотри.

Драгосављевић је 2022. постао најмлађи првак Европе у К-1 200 м у Београду, а прошле му се десио пех – хитао је ка одбрани титуле и био сигуран победник, али се пред циљ преврнуо из кајака.

– Имао сам велики мотив да надокнадим пропуштено у Португалији, поготово у мајици Супермена, у којој сам и ономад веслао и која ми на крају није била срећна, али нисам хтео да одустанем од ње – рекао је 17-годишњи Драгосављевић за „Дневник”. – Помирио сам се с тим што је било прошле године. Иако нисам узео медаљу, значи ми што сам доказао да сам најбржи. Сада нисам имао притисак, ни трему, само сам искључио главу и пустио тело да уради оно најбоље што зна, да спринта до победе.

Од јуниорског стажа на ЕП Драгосављевић се опростио са два злата.

– За добре две секунде смо премашили светски рекорд у двоседу, што је невероватан резултат и не верујем да ће у скорије време неко то премашити. Ушли смо у квалификације доста самоуверени, али и сталожени и смирени. Иако су сви око нас говорили да идемо ка злату, ми смо чекали финале. Нисмо водили целу трку, али смо добро финиширали и доминантно освојили титулу, што се ретко виђа у овој дисциплини у којој одлучују нијансе – описао је Драгосављевић, који сада има четири медаље на ЕП.


Постоље на светском

Пред Вељком Вјештицом и Страхињом Драгосављевићем је сада Светско првенство у Пловдиву за три седмице, на ком ће се такмичити у двоседу на 500 м (нема у програму К-1 200).

– Светски рекорд је показатељ да можемо да се надамо постољу и на том такмичењи и тако последњу годину јуниора обележимо како треба – рекао је Вјештица.


Вељко Вјештица (17) је, такође, на прави начин обележио последње јуниорско ЕП.

– Тренирао сам и ишао ка циљу да узмем прву медаљу, али нисам очекивао да ћу успети – рекао је Вјештица. – У финалу сам превазишао себе и када сам видео своје име на списку срце ми је било пуно. То ми је била додатна мотивација и адреналин за двосед, који је следио после нешто мање од сат времена. Када смо стали на старт ништа нам друго у глави није било, осим да идемо на злато.


Сениорски деби с братом

Страхиња Драгосављевић је ове сезоне дебитовао на сениорском ЕП у Сегедину у К-2 200 м са старијим братом Марком и био је шести у финалу, а пре тога и на Светском купу у истом граду у четверцу.  

– Била ми је велика жеља да веслам са братом. Фалило нам је мало увеславања за већи домет. Била ми је то велика припрема за јуниорско европско. Разлика између ове две категорије је велика и дало ми је до знања шта треба да радим за сениорске трке, али пробио сам лед, доказао сам да могу да се такмичим и у тој конкуренцији – рекао је Драгосављевић.


К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
Кајакаш Страхиња Драгосављевић за „Дневник” објаснио како је пред циљем упао у воду и остао без одбране европске титуле (ВИДЕО)

Кајакаш Страхиња Драгосављевић за „Дневник” објаснио како је пред циљем упао у воду и остао без одбране европске титуле (ВИДЕО)

04.08.2023. 09:26 09:36
Кајакаш Страхиња Драгосављевић: Шампионска нарав у генима

Кајакаш Страхиња Драгосављевић: Шампионска нарав у генима

01.07.2022. 10:01 15:23