Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DVA ZLATA, BRONZA, SVETSKI I EVROPSKI REKORD: Kajakaši Strahinja Dragosavljević i Veljko Vještica obeležili EP

02.07.2024. 15:21 15:28
Piše:
Izvor: Evropska kajak federacija

Dva puta se na Evropskom prvenstvu za juniore u Bratislavi orila srpska himna „Bože, pravde” a za to su bili zaslužni kajakaši iz Bačke Palanke, članovi KKK Tarket, Strahinja Dragosavljević i Veljko Vještica.

Strahinja je uzeo drugu titulu u jednosedu na 200 m, oborivši evropski rekord, a prvi put je sa Veljkom, s kojim vesla od početka karijere, obezbedio odličje, takođe zlato, u dvosedu na 500 m i to svetskim rekordom.

Samo sat vremena pre ovog uspeha, Veljko je došao do prve medalje na velikim takmičenjima, bronze u K-1 500 m. To su ujedno i jedina odličja za Srbiju na ovoj smotri.

Dragosavljević je 2022. postao najmlađi prvak Evrope u K-1 200 m u Beogradu, a prošle mu se desio peh – hitao je ka odbrani titule i bio siguran pobednik, ali se pred cilj prevrnuo iz kajaka.

– Imao sam veliki motiv da nadoknadim propušteno u Portugaliji, pogotovo u majici Supermena, u kojoj sam i onomad veslao i koja mi na kraju nije bila srećna, ali nisam hteo da odustanem od nje – rekao je 17-godišnji Dragosavljević za „Dnevnik”. – Pomirio sam se s tim što je bilo prošle godine. Iako nisam uzeo medalju, znači mi što sam dokazao da sam najbrži. Sada nisam imao pritisak, ni tremu, samo sam isključio glavu i pustio telo da uradi ono najbolje što zna, da sprinta do pobede.

Od juniorskog staža na EP Dragosavljević se oprostio sa dva zlata.

– Za dobre dve sekunde smo premašili svetski rekord u dvosedu, što je neverovatan rezultat i ne verujem da će u skorije vreme neko to premašiti. Ušli smo u kvalifikacije dosta samouvereni, ali i staloženi i smireni. Iako su svi oko nas govorili da idemo ka zlatu, mi smo čekali finale. Nismo vodili celu trku, ali smo dobro finiširali i dominantno osvojili titulu, što se retko viđa u ovoj disciplini u kojoj odlučuju nijanse – opisao je Dragosavljević, koji sada ima četiri medalje na EP.


Postolje na svetskom

Pred Veljkom Vješticom i Strahinjom Dragosavljevićem je sada Svetsko prvenstvo u Plovdivu za tri sedmice, na kom će se takmičiti u dvosedu na 500 m (nema u programu K-1 200).

– Svetski rekord je pokazatelj da možemo da se nadamo postolju i na tom takmičenji i tako poslednju godinu juniora obeležimo kako treba – rekao je Vještica.


Veljko Vještica (17) je, takođe, na pravi način obeležio poslednje juniorsko EP.

– Trenirao sam i išao ka cilju da uzmem prvu medalju, ali nisam očekivao da ću uspeti – rekao je Vještica. – U finalu sam prevazišao sebe i kada sam video svoje ime na spisku srce mi je bilo puno. To mi je bila dodatna motivacija i adrenalin za dvosed, koji je sledio posle nešto manje od sat vremena. Kada smo stali na start ništa nam drugo u glavi nije bilo, osim da idemo na zlato.


Seniorski debi s bratom

Strahinja Dragosavljević je ove sezone debitovao na seniorskom EP u Segedinu u K-2 200 m sa starijim bratom Markom i bio je šesti u finalu, a pre toga i na Svetskom kupu u istom gradu u četvercu.  

– Bila mi je velika želja da veslam sa bratom. Falilo nam je malo uveslavanja za veći domet. Bila mi je to velika priprema za juniorsko evropsko. Razlika između ove dve kategorije je velika i dalo mi je do znanja šta treba da radim za seniorske trke, ali probio sam led, dokazao sam da mogu da se takmičim i u toj konkurenciji – rekao je Dragosavljević.


K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
Kajakaš Strahinja Dragosavljević za „Dnevnik” objasnio kako je pred ciljem upao u vodu i ostao bez odbrane evropske titule (VIDEO)

Kajakaš Strahinja Dragosavljević za „Dnevnik” objasnio kako je pred ciljem upao u vodu i ostao bez odbrane evropske titule (VIDEO)

04.08.2023. 09:26 09:36
Kajakaš Strahinja Dragosavljević: Šampionska narav u genima

Kajakaš Strahinja Dragosavljević: Šampionska narav u genima

01.07.2022. 10:01 15:23