broken clouds
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„Дневник” на тренингу српског четверца пред СП: Имамо све што је потребно за олимпијску норму

17.08.2023. 09:00 21:28
Пише:
Извор: Дневник/К. Бугарски

Да са великим оптимизмом и самопоуздањем кајакаши Србије у олимпијској дисциплини, четверцу на 500 метара могу да оду на Светско првенство у Дуисбург (23-27. август) показује форма коју су брусили од прошле сезоне и која је ишла узлазном путањом, чему сведочи и историјска бронза на Првенству Европе у Кракову освојена крајем јуна.

То је било прво одличје у овој дисциплини за српски кајак и прва у четверцу после 11 година. Како би надоградили тај успех, Анђело Џомбета (Нови Сад), Марко Новаковић (Бечеј), Стефан Врдољак (Сремска Митровица) и Владимир Торубаров (Плавна) наставили су да се припремају у Бечеју за главно такмичење ове сезоне, на ком ће се обезбеђивати норме за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.

Уз тренере Уроша Митјева и Ђурицу Левнајића, радиће на Тиси до суботе. Недеља им је слободан дан, а у понедељак крећу пут Немачке, где их квалификације очекују већ првог дана шампионата (23. август).

– У фази смо када се одмарамо за такмичење и темпирамо форму, све до тада је било „масакр” од тренинга. Заједно смо тек од прошле године, од Европског првенства у Минхену и припремамо се за ово лето и планетарну смотру. Успут је било такмичења на којима се показало да радимо све како треба. После европског смо имали две, три седмице јако напорног тренинга где је требало да се заморимо, а последње три седмице су постепено ишле ка одмору. Најслађа је ова седмица пред такмичење где стварно осећамо разлику у количини деоница и интензитета, где добијамо на свежини. Два, три дана пред трку бићемо на води по пола сата где само „напипавамо“ ту брзину која нам треба и чекамо старт – рекао је Владимир Торубаров за „Дневник“ после тренинга на Тиси.


У топ пет у свету

Један од двојице тренера који ради са четверцем, Урош Митјев, објаснио је како је текао напредак посаде.

– Током зиме нисмо могли, упркос томе што смо пазили на све, да спојимо да су сва четворица здрава, а Стефан је још и „вукао“ неку повреду. Када смо то санирали одмах се видео напредак. На Европском првенству у Кракову су били бољи него на Светском купу у Сегедину и сада ће у Дуисбургу бити бољи него у Пољској, то је неминовно. Циљ је да буду међу првих седам европских посада, да уђу у финале и изборе ту позицију, како би се узела олимпијска норма. Апсолутно верујем да вреде за више. Рекао бих да су међу првих пет у свету – рекао је Митјев.


Ова посада провешће око шест месеци заједно у Бечеју, где су пролетос тренинзи били на каналу ДТД, а после је уследила селидба на Тису.

– Мислим да смо урадили све што треба да узмемо олимпијску норму, то нам је циљ. А када се узме норма, уз њу може још свашта да дође, у финалу одлучују стотинке. Ову седмицу пред такмичење нама не остаје ништа него само да размишљамо о добро извесланим тренинзима, тркама и све што нас је мучило и није нам одговарало остављамо иза јер нам неће помоћи на такмичењу, а имамо све што нам је потребно да добро прођемо – додао је Торубаров.

Према речима Анђела Џомбете сада је најбитније да се нико не повреди или разболи, јер су надомак главног такмичења. Све бољке и повреде превазиђене су током зиме, тако да је лето прошло без проблема те природе.

Марко Новаковић је стицајем околности имао прилику да се припрема код куће.

– Да сам био на било ком другом месту у Србији, рекао бих да услови нису као овде, када је реч о води, поготово за четверац. Нема гужве на води и можемо слободно да радимо све што је потребно. Ко је успео овај период после европског, па и пре, да уради овако као ми, ја му скидам капу – истакао је Новаковић, чиме је поткрепио најаве да посада може до успеха у Немачкој.

Велики напредак

Урош Митјев, тренер четверца уз Ђурицу Левнајића, осврнуо се и на велики напредак посаде.

– Пажљиво водим архиву тренинга и видим колико они могу сада озбиљније тренинге да раде него прошле године. Анђело који је био „хиљадуметраш” види се, да је и поред свега тога што је имао добру подлогу и даље напредује, као и Марко који је био искључиви спринтер на 200 метара и Стефан који је исто имао те афинитете. Невероватно какве ствари сада могу да одраде, а прошле године не бих могао ни да их замислим – објаснио је Митјев.

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
ИСТОРИЈСКИ УСПЕХ СРПСКОГ ЧЕТВЕРЦА НА ЕП У КАЈАКУ Бронза у режији идеалне комбинације

ИСТОРИЈСКИ УСПЕХ СРПСКОГ ЧЕТВЕРЦА НА ЕП У КАЈАКУ Бронза у режији идеалне комбинације

02.07.2023. 15:04 15:13