ШОК НА ЕУРУ Италија ПОРАЗОМ ОД ШВАЈЦАРСКЕ у првој утакмици осмине финала ПРЕДАЛА КРУНУ (ВИДЕО)

Италијани су предали европску круну и неће више учествовати у борби за трон.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Antonio Calanni)

Пуно боља, сигурнија и квалитетнија од фудбалера са „Чизме“ била је Швајцарска, која је показала висок ниво квалитета и, потенцијално, могла би да буде једно од изненађења Еура 2024.

Није то било ни налик оној Италији која је славила на прошлом ЕП. Од почетка је Швајцарска наметнула ритам, терајући „азуре“ да се превасходно посвете дефанзивним обавезама, а да готово ни не размишљају да нешто конкретније ураде у нападу. Истина је, правих шанси није било, све се сводило на тек по неку претњу, коју је одбрана Италије, на челу са Ђиђијем Донамрумом, прилично лако заустављала, али се наслућивало да више него бледи Италијани немају шта да траже у овом сусрету.

Уз иницијативу тима селектора Мурата Јакина, играло се без већих узбуђења до 37. минута, када је, по средини, Ремо Фројлер без лопте претрчао готово пола терена, а да га чувари нису озбиљно схватили. Емболо је одвукао једног штопера у средину, а Манћини и дружина само су погледом испратили везног играча „сајџија“, Фројлер је фино прихватио лопту у казненом  простору и онда, чини се – доста лако, па и рутински, довео Швајцарце у вођство.

У првим тренуцима наставка, на семафору је већ стајао резултат 2:0. Одбрана „азура“ само је гледала како комбинују њихови ривали, лопта је стигла до Рубена Варгаса, који је гађао и фантастично погодио даљи горњи угао гола Италије. Тек у 52. минуту чета селектора Лучана Спалетија имала је, не својом заслугом, прилику да смањи предност противника, када је штопер Швајцараца Шер неспретно погодио оквир сопственог гола.

Покушавали су саиграчи Донаруме да нешто измене у односу снага, али готово никаквог успеха нису имали. Једноставно, недостајало им је знања, снаге и брзине, односно Швајцарци су деловали изузетно сигурно. Скамака је, додуше, у 74. минуту још једном погодио стативу, преузели су Италијани контролу игре, али то им није помогло да избегну пораз и опроштај од Еура.

Швајцарска – Италија 2:0 (1:0)

БЕРЛИН: Олимпијски стадион, гледалаца: 70.000. Судија: Шимон Марчињак (Пољска). Жути картони: Барела, Ел Шарави, Манћини (Италија).

СТРЕЛЦИ: 1:0 - Фројлер у 37.        2:0 – Варгас у 46. минуту.

ШВАЈЦАРСКА: Зомер 7 – Шер 6, Аканђи 7, Родригез 7 – Ебишер 7 (од 90+2. Штефен -), Фројлер 7,5, Џака 7, Ридер 6,5 (од 71. Стергиу 6) – Варгас 7 (од 71. Зубер 6,5), Ендоје 6,5 (од 77. Сијеро 6), Емболо 6,5 (од 77. Дуа 6).

ИТАЛИЈА: Донарума 7 – Ди Лоренцо 6, Манћини 6, Бастони 6, Дармиан 6 (од 75. Камбиасо 6) – Кристанте 6 (од 75. Пелегрини 6), Фађоли 6 (од 86. Фратези -), Барела 6 (од 64. Ретеги 6,5) – Кјеза 6,5, Ел Шарави 6 (од 46. Закањи 6,5), Скамака 6.

А. Предојевић

 

Cup tree provided by Sofascore
EUR/RSD 117.0412
Најновије вести