overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФУДБАЛЕРИ ШПАНИЈЕ ОСВОЈИЛИ ЧЕТВРТУ ТИТУЛУ ПРВАКА ЕВРОПЕ пошто су у финалу савладали Енглеску са 2:1 (ФОТО И ВИДЕО)

14.07.2024. 23:11 23:47
Пише:
Фото: Tanjug (AP Photo/Andreea Alexandru, Manu Fernandez, Matthias Schrader)

Фудбалери Шпаније су нови европски прваци, „фурија“ је после сјајне игре надвисила Енглеску и тако четврти пут у историји освојили трофеј намењен најбољој репрезентације Старог континента.

Од првог минута Шпанци су били бољи, имали више лопту у својим ногама, створили више прилика, а на крају успели да побведе Енглезе, који су били на конопцима, али све до 87. минута имали активан резултат. Тако је Горди Албион изгубио и друго узастопно финале, међути, мора се рећи да је млада селекција Шпаније показала много више.  

Почело је жустро, оба тима су стриктно покривала противничке играче, тако да није било пуно простора за игру. Шпанци су били нешто агилнији, спустили су лопту на земљу и приморали Енглезе да се бране. Међутим, није било пукотина у одбрани Гордог Ачбиона, чак је неколико пута и центарфор Кејн био последњи играч одбране и редовно се враћао код прекида.

 Уствари, играло се између два шеснаестерца, додуше, покушавали су навални играчи и једног и другог тима, али слободног простора није било, одбрамбени фудбалери покривали су све. Тек у последњем минуту првог дела видели смо први прави ударац према голу. После прекида на другој стативи у паду лопту је захватио Фоден, али је из доста тешког угла шутирао право у Инаи Симона.

 Друго полувреме Шпанци су почели фуириозно, повели су после само два минута игре, Карвахал је избацио намлађег фудбалера на терену Јамала, који је лепо на другој страни пронашао Вилијамса, који је утрчао у празан простор и са десетак метара погодио супротан угао. А већ у следећем минуту и Олму се указала прилика, али је тукао слабо са десетак метара поред гола.

 Наравно, после примљеног гола, Енглези су потпуно отворили игру, али и омогућили технички супериорнијим Шпанцима да лакше долазе до гола Пикфорда. Тако су се у шансама нашли и Мората и Вилијамс, али нису били довољно присебни, из изгледних ситуација шутирали су слабо.

  Ипак, некако су Енглези успели да се консолидују и да зауставе нападе „фурије“ и да запрете. Белингем је у 64. минуту упутио први прави шут према голману Унаи Симону, али је за мало био непрецизан. Затим је у контри Јамал имао прилику, тукао је са ивице шеснаестерца, али је Пикфорд био на месту и врховима прстију избацио лопту у корнер.

Али, ни Енглези нису одустајали, после прве праве прилике успели су да изједначе, Сака је проиграо Белингема, који је лепо видео Палмера, који је са двадесетак метара добро одмереним шутем погодио десни доњи угао.

 После изједначења, Енглези су се опет нешто повукли, играли опрезније, и то им се осветило. Прво је Јамал имао прилику, али је тукао нешто слабије право у Пикфорда, а онда после контре, Ојерзабал је после центаршута Кукуреље уклизао и лопту убацио у мрежу.

 А у последњим секундама права драма, Енглези су два пута тукли после корнера, али је прво Симон, а потом и Олмо са гол линије избациио лопту у поље.

Шпанија – Енглеска 2:1(0:0)

БЕРЛИН: Олимпијски стадион, гледалаца 74.000, судија: Летексије (Француска). Стрелци: Вилијамс у 47. и Ојерзабал у 87. за Шпанију, а Палмер у 72. минуту за Енглеску. Жути картони: Олмо (Шпанија), Кејн (Енглеска) ,

ШПАНИЈА: Унаи Симон 7,5- Карвахал 7, Ле Норманд 7 (Наћо), Лапорт 7, Кукуреља 7- Руиз 7,5, Родри  7 (Зубименди) 7, Олмо 7,5– Јамал 7.5 (Мерино), Мората 7 (Ојерзабал 7), Вилијамс 7.5.

 ЕНГЛЕСКА: Пикфорд 7,5– Вокерс 7, Стоунс 7, Гуехи 6.5, Шо 6.5- Сака 7, Мајно 6,5 (Палмер 7), Рајс 7– Белингем 6,5, Фоден 6,5 (Тони)– Кејн 6,5 (Воткинс).

 Г.  Ковач

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ШПАНИЈА ЈЕ ШАМПИОН ЕВРОПЕ ПО ЧЕТВРТИ ПУТ, савладали су Енглезе са 2:1 у финалу у Берлину (ФОТО И ВИДЕО)

ШПАНИЈА ЈЕ ШАМПИОН ЕВРОПЕ ПО ЧЕТВРТИ ПУТ, савладали су Енглезе са 2:1 у финалу у Берлину (ФОТО И ВИДЕО)

14.07.2024. 21:08 23:15
УЗАВРЕЛА АТМОСФЕРА У БЕРЛИНУ: Шпанци славе Алкараза и чекају "дуплу" победу

УЗАВРЕЛА АТМОСФЕРА У БЕРЛИНУ: Шпанци славе Алкараза и чекају "дуплу" победу

14.07.2024. 18:51 18:55
ЕНГЛЕЗИ ВЕРУЈУ ДА СУ БОЉИ ОД ШПАНИЈЕ (ВИДЕО)

ЕНГЛЕЗИ ВЕРУЈУ ДА СУ БОЉИ ОД ШПАНИЈЕ (ВИДЕО)

13.07.2024. 17:06 17:11
СЕЛЕКТОР ШПАНИЈЕ ЛУИС ДЕ ЛА ФУЕНТЕ: Били смо савршени против Француске

СЕЛЕКТОР ШПАНИЈЕ ЛУИС ДЕ ЛА ФУЕНТЕ: Били смо савршени против Француске

Селектор фудбалске репрезентације Шпаније Луис де ла Фуенте изјавио је да ЈЕ његов тим одиграо савршен меч против Француске и истакао да је "црвена фурија" заслужено изборила пласман у финале Европског првенства.
10.07.2024. 16:40 16:42