Вучевић: Не смемо да изгубимо слободарски дух, али морамо да чувамо мир и стабилност

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је за РТС да су мир и стабилност предуслов за економски развој и бољи квалитет живота. "Верујем да ћемо имати знања, одлучности и мудрости да српски брод водимо у мирне воде, иако су узбуркани таласи, односно временски услови, гледано геополитички, нису идеални", рекао је Вучевић.
Милош Вучевић
Фото: Screenshot RTS1

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да је најважније да се сачувају мир и стабилност, јер су оно предуслов да развијамо економију – да имамо веће плате и пензије, градимо путеве, школе, обданишта.

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да је најважније да се сачувају мир и стабилност, јер су оно предуслов да развијамо економију – да имамо веће плате и пензије, градимо путеве, школе, обданишта.

Додаје на је у хијерархији вредности најважнија и од народа најподржанија – слобода.

"Без слободе не можете да живите нормално и стварате све ове ствари. Морамо да правимо добар баланс, да не изгубимо слободарски дух, али и да чувамо мир и стабилност и у сваком смислу развијамо државу", поручио је Вучевић.

Навео је и да су нам потребни саборност, мудрост и добро разумевање свега што нам се дешава и што нас окружује.

"Верујем да ћемо имати знања, одлучности и мудрости да српски брод водимо у мирне воде, иако су узбуркани таласи, односно временски услови нису идеални, гледано геополитички", рекао је Вучевић метафорички.

Јуче је свечано обележен Видовдан, а Милош Вучевић је председавао седницом Владе у Крушевцу.

“Седница владе је била фокусирана на питања унутрашње и спољне безбедности Србије, очување културног идентитета и културног наслеђа и на економију - од чега живимо и да ли можемо више да улажемо и у војску и у полицију, културу, образовање, здравство, све оно што интересује грађане и што директно утиче на квалитет живота“, рекао је премијер.

Остајемо на европском путу, то је питање нашег економског интереса

-Биће промена, долази естонска премијерка уместо Бореља. Победа EPP, гарант је стабилности у Европском парламенту. Очигледно је да ћемо имати сложеније односе са Европском комисијом него са Европским парламентом, где ће бити боље балансиран однос политичких снага. На нама је да радимо ствари које су од нашег народног интереса, остајемо на европском путу. То је питање нашег економског интереса, а не љубави. Ми треба да гледамо шта је интерес за нас. Привукли смо две милијарде евра директних инвестиција у првом кварталу. Опет смо рекордери. Имамо највеће девизне резерве- рекао је премијер и прокоментарисао последњи покушај дијалога у Бриселу, када је Курти одбио да седи с председником Вучићем.

-То је добар пример да Србија покаже да је спремна да води разговоре. Иако то није увек пријатно, иако то нису лаке теме, ми као одговорни народи, одговорна држава се тако понашамо. И да кажем само да велики народи нису и велике државе, само по параметру површине и броја становника, велики народи и велике државе су они који теже да очувају мир, чак и када друга страна ради све оно што води у деконсолидацију или ескалацију. Мислим да тиме показујемо озбиљност и одговорност, пре свега према сопственим грађанима, не према некоме споља.

rts.rs

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести