ПРЕДСЕДНИК ПРОГНОЗИРА ЈОШ ВЕЋЕ СУКОБЕ У СВЕТУ Вучић: Нећемо мењати политику Србије, служићемо свом народу

Председник Србије Александар Вучић обраћа се уживо поводом бројних актуелних тема.
d
Фото: Screenshot Pink

Председник Србије Александар Вучић се обратио јавности поводом бројних актуелних тема.

Вучић је говорио о посети Бриселу.

- Хтели су признање Косова, знао сам да нису спремни за разговор. Они су желели де јуре признање, то је оно што су тражили, нису хтели да разговарају. Ми смо хтели да разговарамо о сваком споразуму, како да решимо проблеме. Они за то нису спремни и такве ствари их не интересују - рекао је Вучић.

Он је подсетио на то да на хапшње Срба на КиМ нико више не реагује.

- Данас Србе хапсе како стигну. Курти не жели да формира ЗСО и то је јасно. Важно је да сачувамо мир и присебност - нагласио је он.

- Што се тиче политичке и правне природе наших односа, нема ту ничег новог нити ће бити. Важно је да сачувамо мир, присебност и да у миру тражимо најбоља решења за даљи економски развој Србије, за даље јачање Србије у свакој сфери - рекао је Вучић, истичући да не верује да ће у скоријем времену бити могућности за нормалан дијалог са Приштином.

Председник је говорио и о састанцима у Бриселу.

- За нас је важно оно о чему смо разговарали са Мишелом, а то је шта од четири тачке морамо да урадимо. Разговарао сам о томе и са Копшманом и са Вархељијем и како да се приближавамо решавању других проблема ка јединственом евроспком тржишту - рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на политички курс Србије.

-Ја само хоћу народу Србије да кажем да нећемо мењати политику Србије. Неко ће вам рећи да је будућност на Истоку јер Сунце тамо излази, неко да је на западу јер носимо њихове фармерке, патике. Ми нећемо да служимо њима, већ свом народу. Ја не могу да учествујем. Само погледајте семафор и погелдајте резултате, па да видимо да ли сам ја у праву или је неко други у праву.

На вест да је Шпанија показала принципијелно став о тзв. Косову када је у питању иницијатива каже:

- Очекивана одлука. Хвала шпанским пријатељима. Показали су да су пријатељи Међународног јавног права.

Говорећи о економији, Вучић је изнео лепе вести.

- Ми ћемо пре краја године добити инвестициони рејтинг. Када смо ми то у Србији имали. Када смо ми то у Србији имали плату преко 500 евра, а не преко 800 и 900 уз очекивања да стигнемо до 1400. Нисмо никада. То значи да та политика даје резултат. Обишао сам и данас градилиште ЕXПО, тамо људи вредно раде. Ово што радимо јесте за историју.

Фото: Screenshot Pink

Председник је говорио и о сукобима у свету.

- Ово што сада радимо, то буквално јесте за историју. За разлику од свих других, иако ми пријатељи државници кажу да нисам добро сагледао ствари, и бићу најсрећнији на свету ако је тако, али када поређате чињенице, када разговарам са партнерима са Запада, и још ме убеђују у то да не могу да изгубе, уколико не буду победили Путина, изгубиће доминацију Запада у наредних 100 година. Тачка 2, Путин ће да настави, по њиховом уверењу, да осваја по Европи. Тачка 3, све елите су изгубљене ако Запад буде поражен. Ја кажем, стварно? Јесте ли ви то поређали с друге стране? Нису се ставили у Путинове ципеле, шта се с њим дешава ако изгуби? Свакако не би остао жив, породица такође, али то по страни, много су већи интереси. Не би Русија постојала ако би изгубили! - каже Вучић.

- Јасно је да ће доћи до даљих и већих проблема. Биће много већи и много тежи сукоб него данас и полако се томе приближавамо. Морамо да се боримо да сачувамо мир. Водим се логиком гвоздених детерминизама.

Како каже, када се то сагледа, разумете обе позиције.

- Јасно вам је да ће доћи до ескалације. Морате да будете ћорави да то не видите. Биће много већих сукоба - сматра Вучић.

Вучић каже да на рачуну имамо 5,5 милијарди евра.

- Нама није потребно да идемо тржиште обвезница.

Каже да ће се Србија борити да припреми и обезбеди све.

Морамо да се спремимо да чувамо мир, да радимо, да градимо, да чувамо паре и зато сам молио министре.

Фото: Screenshot Pink

- Ми ћемо цело лето вредно да радимо, напорно да радимо како би се припремили све. Да обезбедимо довољно горива, довољно воде, довољно струје. Молим људе да разумеју државу. Не можемо да имамо плате као у Немачкој, али смањујемо разлику. И сваке године да тако радимо, та разлика ће бити мања. Мерићемо је у годинама, прво двоцифреним, а затим једноцифреним.

Председник се осврнуо и на нападе на своју породицу.

- Молим их да нападају мене, али не вреди, они ће увек да нападају децу - рекао је Вучић.

- Мој посао је да трпим њихове будалаштине, само их молим да избаце мог сина, он ће бити моје дете и са 25 и са 35 година. Увек ће бити моје дете. Као што мојој мајци можете да кажете шта хоћете, она се труди да покаже да подједнако воли оба своја детета, ја их само молим да нападају мене. Наравно, они ће сада још више да нападају моју децу. Било ми је симпатично када је један политичар изашао плачући, каже, нападају му децу, моја деца не воле да чују да сам лопов - подсетио је Вучић, који се дотакао и резултата које су донели масовни здравствени прегледи широм земље.

- Од 1. септембра хоћемо за сва три тумора код мушкараца, три тумора код жена да урадимо велику превенцију и да сачувамо животе. Корона нас је буквално уништила. Хоћемо да покушамо да спасимо животе људи, поготово жена у Србији, да оне имају прилику да се прегледају. За рак дојке, материца... Сви старији од 40 година. Свуда сваког викенда. Молим људе да дођу и да лекари то погледају. Важно нам је да сачувамо људе у животу. Србија има сјајне лекаре, који ће морати још више да раде. Хвала људима који разумеју колико је то важно.

Председник је говорио и о предстојећем великом празнику - Видовдану.

- За Видовдан ће премијер Вучевић ићи у Крушевац, а ја ћу да нешто посетим без камере и да покажем да у томе видим будућност и у раду, напретку, економском развитку Србије. Видовдан је за нас посебан дан, и због свега што се на Видовдан догађало, од Газиместана до сарајевског атентата који је починио јунак Гаврило Принцип. Међутим, дешавале су се и трагичне ствари, а једна од њих је испоручивање председника Србије Слободана Милошевића Хашком трибуналу. Ту срамоту Србија неће још дуго година моћи да спере са лица. Имамо право да служимо само свом народу и само својим грађанима. Кад год мислите да ће вас наградити због служења туђим интересима, сетите се где су завршили они који су се понашали тако - рекао је председник Србије.

Александар Вучић је говорио и о резолуцији о Јасеновцу за коју се помиње да постоји могућност да је донесе Црна Гора.

- Да будемо сасвим јасни чујем да се жале на притисак Београда. Хоћу да кажем да лажу, ниједном их нисам позвао, нисам им ништа тражио. Нисам ја попменуо резолуцију о Јасеновцу већ они и на сваком месту говоре како смо ми били некоректни по питању резолуције у Сребреници.

- Замислите ви узмете мотку, 50 пута ме ударите, полупате ми лобању и кажете ми стварно је био некторектан све време се померао на леву страну. Они кажу ми смо урадили по Србима, имали смо покварене амандмане али нема везе љути смо јер је Србија то замерила, а ми нисмо упутили ноту само смо рекли шта се десило. Али ми смо криви зато што смо рекли да нисмо одушевљени.

Вучић је говорио и о неуспеху Србије на Европском првенству.

- Не бавим се тиме и нећу да уђем у клуб оних који ће да пљују по Пиксију и Џајићу. Народ је заслужио више и то мислим, као и за рукомет. Не мрзим никог, нема ништа против никога. За седам до 10 дана ћемо хладне главе сви да разговарамо о рукомету, фудбалу, да имамо озбиљније резултате, како да превазиђемо губитнички приступ. Хоћемо да будемо срећни само кад побеђује - рекао је Вучић.

- Не може 300 година да надокнадимо, где заостајемо. Нисам срећан када смо на средини. Срећан сам када смо у првих пет или шест. Нисам срећан када смо 20. или 35. Не могу да будем срећан. Дође и тада неко време, али нисам срећан, само то да променимо. Не морамо да будемо први, да уђемо у 8 или 16, кажите колико кошта и шта да урадимо. Улажемо велики новац. То је велики новац. На ЕУРО смо у врху по томе, само тражимо резултате. Сешћу и са једним и другим Драганом, сешће важнији људи, али ја ћу сести са њима - наводи председник Србије.

- Мој посао нису оставке, али очекујем промене. Како ће се десити или се неће десити, нико неће да се задовољава лошим местима ни у чему. Немојте да се љутите ако то не можете да испратите. Нећемо да будемо 17. или 21. у Европи у било чему, хоће Срби да буду у врху, ако то могу Хрвати јуче, Грузија данас, ајмо и ми. Ништа ту није страшно или скандалозно, не заборавите да су успеси у фудбалу већи него што су били, зли језици ће рећи јер има више тимова, али ми смо се пласирали и на ЕУРО и Мундијал, наши клубови дају мањи допринос него раније, то иде у корист Стојковићу, али ми смо се надали већем и бољем резултату. Надам се да ће то бити у будућности боље. Направићемо бољи резултат следеће квалификације - подвукао је Александар Вучић.

Подсетимо, Председник Србије Александар Вучић јуче је био у једнодневној радној посети Бриселу где је учествовао у новој рунди дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством Европске уније.

- Желим да вас обавестим да састанка са Куртијем није било, јер Курти није хтео или смео да се сретне са мном. Неће човек да ме види. Није спреман на састанак са мном - рекао је председник јуче обраћајући се медијима.

EUR/RSD 117.0403
Најновије вести