Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(УЖИВО) СВЕСРПСКИ САБОР Усвојена декларација о заједничкој будућности српског народа, Вучић: „Да све неслоге остану иза нас”, Вучевић: „Да заједнички радимо на очувању идентитета”

08.06.2024. 09:52 16:54
Пише:
Извор: Screenshot/RTS/TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

БЕОГРАД: У Београду се данас одржава Свесрпски сабор "Један народ, један сабор - Србија и Српска" који ће окупити велики број људи из Србије и Републике Српске, а како је планирано, поред целодневног разноврсног програма одржана је и заједничка седница две владе о унапређењу сарадње.

Председник Србије и Републике Српске  Александар Вучић и Милорад Додик посетили су Дом Гарде на Топчидеру и захвалили се ратним ветеранима који су бранила своја огњишта у Србији и Републици Српској.

Вучић је приликом обраћања ветеранима у Дом Гарде на Топчидеру, захвалио ветеранима из Републике Српске истичући да су они устали да одбране  земљу својих предака и потомака и зато сто су довели Републику Српску до тога да буде успешан ентитет и место где се српски народ осећа сигурно.

 "Хвала и вама из Србије који сте свуда штитили наше интересе и на Кошарама и на Паштрику и свуда где вас је држава позвала ризикујући своје животе", рекао је Вучић.

Он је рекао и да је поносан јер данас "не стављамо српске јунаке у црне џакове, већ их поштујемо и погнемо главу пред њима и кажемо хвала".

Истовремено, он је захвалио свима на љубави према Србији и народу и замолио ветеране из Србије да заједно са "браћом из Републике Српске" се друже и размењују искуства која ће значајна да се сећамо свега и да се не забораве злочини.


Фолклораши Србије и Републике Српске разменили заставе у центру Београда

У оквиру сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска" данас су се код фонтане испред Културног центра Београда на Тргу републике улици у великом дефилеу сусрела културно-уметничка друштава (КУД) из Републике Српске и Србије.

Фолклораши су разменили заставе у духу сарадње и очувања културног наслеђа једног народа.

Код фонтане се састало више од 2.500 фолклораша, окупљених у 20 КУД-ова из Репубике Српске, који су кренули од Скупштине града Београда преко Теразија, са 30 КУД-ова из Србије, који су пошли од платоа на Калемегдану кроз Кнез Михаилову.

Дефиле у Кнез Михаиловој су испратили бројни пролазници који су здушно поклицима и аплаузима бодрили фолклораше.

Трг републике у Београду је пун посетилаца који очекују програм Централне манифестације сабора  "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно" где ће више од 2.500 фолклораша из Србије и Републике Српске играти српско коло.

  Како је најављено, на тргу ће "Здравицу" песника Љубивоја Ршумовића говорити првакиња Народног позоришта РС Дана Полетан, а "Мисли о отаџбини" Петра Кочића глумац Народног позоришта из Београда Небојша Кундачина.

Нумеру "Српске земље" извешће Милица Досковић и Марко Качаревић.

Раније данас испред Скупштине града Београда наступило је 20 културно- уметничких друштава из Републике Српске, а на платоу на Калемегдану 30 друштава из Републике Србије.


Сарадња на министарском нивоу

У оквиру Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабора - Србија и Српска", између министарстава Србије и Српске размењени су документи о сарадњи а том свечаном чину присуствовали су и председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик.

Документа су разменили министри у обе владе. Размена докумената уследила је након заједничке седнице влада Србије и РС.

На заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске једногласно је усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

- Декларација је једногласно усвојена - констатовао је премијер Вучевић.

- Донели смо историјски значајну одлуку - додао је он.

Седница две владе

Српски премијер Милош Вучевић отворио је заједничку седницу две владе

„Желим да искажем јасну спремност да заједнички радимо са владом РС на спровођењу свих Меморандума заједнички усвојених, да заједнички радимо на очувању идентитета, не угрожавајући никога, и да поштујемо све. Влада републике Србије даје пуну подршку председнику Србије оним што ће бити усвојено данас, а ми ћемо ту декларацију дати на усвајање у наредних 90 дана“, рекао је Вучевић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се пре десенију договорио са Милорадом Додиком да однос Србије и Српске, без обзира на то хоће ли некад имати различита виђења,  никада не сме да трпи због тога и да у Србији не сме да се чује лоша реч о Српској о брнуто и да тај договор никада нису прекршили.

„Најважнији српски интерес је очување мира. Нападани смо, прогањани, губили животе... Мислим да је време да чувајући мир градимо будућност за наш народ, да нисмо били део тих ратова било би нас више него Холанђана. Сматрам да је мир наш кључни интерес. Говорили смо и о дијалогу као суштинском начину решавања проблема између нас и Албанаца, не постоји друго решење, већ поштовање споразума, формирању СЗО и свему другом“ казао је Вучић.

Он је додао да су у самој декларацији „пажљиво биране речи“, те да је Србија уважила одређене захтеве РС „јер сматрамо да је то саборност, наша обавеза“.

Председник РС Милорад Додик казао је да овај форум сматра српским сабором „и он је сабор свих нас“.

„Бићете поносни што сте били овде са нама доносећи један историјски документ који рехабилитује српске интересе. Кључно питање наших односа у будућности јесте српски национални интерес. Спрски национални интерес и државни интерес за нас нема алтернативу. Поносан сам што сам део овога, поносан сам што сам као посланик дигао руку за формирање Републике Српске. Декларација је суштински национални документ, она је дала одговоре на многе изазове. Декларација коју данас усвајамо биће потврђена и постаће власништво, а ми морамо да се потрудимо да је то власништво сваког човека наше државе. Овај сабор, са историјским дисконтинуитетом, од неколико векова се рехабилитује и повезује. Декларацијом се обухватају важни аспекти наших односа. Заједно ћемо, као дан Србије који се обележава 15. фебруар, обележавати и као Дан Републиске Српске, али ћемо остати при томе и да је 9. јануар Дан настанка Републике Српске. Србија рехабилитује своју снагу, хоћемо снажно да кажемо да смо припадници једног народа, да је спрски народ и у ЦГ и у БиХ, да су то Срби. Увек истичемо, да не желимо никога да угрозимо, а збир свих напора око нас и близу и далеко увек угрожавали нас. У времену смо када се у УН дешава сраман чин окупљања оних који су хтели да нам наметну етикету геноцидног народа. Бранећи се како то није речено, али се подразумева“ рекао је Додик о нагласио да Србои нису геноцидни народ.

„Српски народ жели мир и уверен сам да ако дођемо у тренутак да морамо да одлучујемо о томе, ако нас околности наведу да нам је угрожен мир, само следите председника Вучића. Данашње окупљање требало би да буде поздрављено и од наших комшија. Да кажемо да ћемо поштовати једни друге, Срби поштују свакога, свачији идентитет”, оценио је председник РС.

Премијер РС Радован Вишковић рекао је да је ово данас историјски дан.

„Први пут српски народ нескривено, без амбиције да било коме наноси штету, жели да креира своју будућност у наредном периоду и да то што је до сада рађено буде и документовано, да буде нешто што ће бити кроз један савет који ће бити формиран усвајањем декларације. Не мање важно, данас, више од 80 година је прошло, ми ћемо данас да усвојимо одлуку о расписивању међународног конкурса за идејно решење за Јасеновац, Доњу Градину где ћемо урадити споменик, где ће сви моћи да дођу и одају пошту, у једином логору на свету који је имао заточену децу“, казао је Вишковић.

Он се захвалио Србији, председнику и читавом тиму који је око њега за једну овакву подршку према свим Србима који не живе у матици.

„Сигуран сам да од данашњег дана пишемо историју и све што радимо, радимо да заштитимо себе, свој развој и свој пут. Многи ће од овога да праве сензацију, шта ми то радимо, не треба да брину, само је дошло време да ми заштитимо своје интересе“.

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић рекао је да су они из Црне Горе Срби, као и други Срби „и желимо да будемо тако посматрани“.

„Како постоји доста чудно понашање, када вас неко наљути, у исти кош ставите најближе као и оног ко је изазвао љутњу или урадио нешто на вашу штету. У случају Црне Горе замолио бих вас да имате осећај као наше сународнике, који су патње проживљавали заједно. Ми нисмо сви исти у Црној Гори, верујемо да смо наследници оних који су држали до великих вредности, у Црној Гори не мисле сви тако. Да малену државу учинимо бољом и то је оно што је наш задатак. Видим да од избора до избора људи у Цроној Гори то награђују, нема сумње да ће будућност бити таква да ово не буде скуп само две државе, да нас буде више, да будемо заједно као што смо били стотинама година уназад“, закључио је Мандић.

Свечани дочек за делегацију РС

Након молебана у Храму Светог Саве уследио је састанак председника Републике Србије и Републике Српске, српског члана Председништва БиХ, председника народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, председника влада Републике Србије и Републике Српске и патријарха српског. Састанак је у Палати Србија, а председник Вучић и Ана Брнабић свечано су дочекали делегацију из РС.

Вучић: Економски напредак и пројекти од заједничког интереса

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Српске Милорадом Додиком, председницима парламената и влада Србије и Српске, као и са патријархом СПЦ Порфиријем и поручио да ће посебна пажња бити посветићена економском напретку, пројектима од заједничког интереса и даљем свеукупном продубљивању свих видова сарадње.

"Посебну пажњу посветићемо економском напретку, пројектима од заједничког интереса и даљем свеукупном продубљивању свих видова сарадње. Наставићемо да се залажемо за очување мира, стабилности, националног, културног и верског идентитета", објавио је Вучић на инстаграму.

Министар Мали са делегацијом РС у обиласку нове зграде Пореске управе

Како је prеthodno најављено министар финансија Синиша Мали кренуо је у облизака нове зграде пореске управе заједно са својим колегама из делегације Републике Српске.

Са министром Малим, у обиласку су Зора Видовић министарка финансија у Влади РС, те Срђан Амиџић министар финансија у Савету министара БиХ.

Дачић: Два хеликоптера за гашење пожара биће смештена у РС

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је јуче одржан историјски састанак између два министарства.

„Било је стотинак људи у униформама и начелници подручних полицијских управа. Сваки сектор ће направити програм сарадње, то је оперативна сарадња по свим линијама рада од криминалистичке полиције до ванрендих ситуација. Са друге стртане, да се види шта треба од споразума потприсати, затим обука за полицијске послове за сналажење у одређеним ситуацијама“, рекао је Дачић.

Вучевић се састао са Мандићем

Премијер Србије Милош Вучевић састао се у Палати Србија са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Вучевић ће касније имати састанак и са Србима из региона.

Молебаном почео Свесрпски сабор

Свесрпски сабор почео је молебаном за српски народ  у Храму Светог Саве, у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика. 

Председник Вучић се после молебана огласио на званичном Инстаграм налогу:

"Молимо се да све неслоге остану иза нас, да пошаљемо поруку мира, слоге и братске љубави, да гласно кажемо да српски народ највише жели мир, јер је највећу цену увек плаћао када мира било није. Да у слози и узајамном поштовању живимо са својим комшијама, да заједно напредујемо и сами бирамо своју будућност", написао је између осталог Вучић.

Молебан је служио патријарх српски Порфирије у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске, чланова влада и грађана.

„За јединство, за саборност, за мир, нема бољег места за сабирање и саборовање, за почетак сваког доброг и благословеног дела од дома божјег. Друго име за цркву јесте сабор, духовни закон је такав да што се више приближавамо Богу, ближи смо и једни другима”, рекао је патријарх Порфирије у беседи након молебана.

Он је рекао да када се удаљимо од Бога и цркве тиме се удаљавамо једни од других.

„Где има цркве има и народа, нашег народа, тамо где нема цркве, где се народ удаљи од цркве он одумире, престаје да постоји. Сабирамо се у једно браћо и сестре, да би дарове које смо добили од бога употребили за добро. Не сабирамо се против, против било кога, него се сабирамо за добро најпре своје, али и свих који живе са нама и око нас. Сваки други циљ и садржај сабирања није наш и неће и не може бити благословен. Само онда када знамо ко смо, вреднујемо православни начин живота, ми добро знамо ко смо, зато и јесмо способни да разумемо једни друге, да разумемо другог и другачијег човека друге вере и другог народа", рекао је патријарх.

После молебана очекује се кратко обраћање патријарха Порфирија.

Након тога уследиће састанци званичника, као и заједничка седница две владе.

Током дана предвиђен је низ других активности, а централно обележавање манифестације биће одржано на Тргу Републике у 17 часова, са богатим културно-уметничким програмом.

О значају одржавања Свесрпског сабора говорио је недавно и председник Србије Александар Вучић, који је навео да је реч о великој манифестацији због које ће из Републике Српске у Београд доћи најмање шест до седам хиљада људи.

Вучић је најавио да ће бити успостављена сарадња на свим нивоима и истакао да ће бити одржана заједничка седница Влада Србије и Републике Српске и да ће бити усвојена заједничка декларација.

Он је рекао и да ће делегације Србије и Републике Српске имати важне задатке у сфери културе који се односе на изградњу Музеја жртава Јасеновца у Доњој Градини и Београду.

Вучић је рекао да ће бити позвани и представници Срба из Црне Горе и  други који желе да присуствују.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније је рекао да ће на предстојећем Свесрпском сабору бити представљена декларација, којом ће се изразити тренутна ситуација, а коју ће после усвојити скупштине Србије и Републике Српске.

"У тој декларацији изнећемо каква је актуелна ситуација са српским народом где год он живи и како мислимо да треба да се понашамо у будућем времену. То треба да манифестујемо кроз подршку тог сабора, а да тај документ онда усвоје парламенти Републике Српске и Србије кроз своје званичне седнице", рекао је Додик.

Он је навео да Србија и Република Српска треба да формулишу политику за 21. век, који ће бити век уједињења Срба.

Премијер Милош Вучевић је навео да ће се наставити са инфраструктурним радовима који ће на Свесрпском сабору доминирати као тема.

"Треба да разговарамо о стварима које могу да поправе живот људи, да причамо о безбеднијим путевима, да људи имају веће плате и пензије, да чувамо наш културни иденитет и да чувамо мир у региону. Не спремамо се ни за какве сукобе већ за заједништво", рекао је Вучевић.

Свесрпски сабор се организује са циљем да се пошаље порука да су Срби, где год да живе, један народ, да стреме истим циљевима, имају заједничку историју, промовишу мир и добре односе у региону.

Аутор:
Пошаљите коментар
СВЕ СПРЕМНО ЗА СВЕСРПСКИ САБОР Кула Београд у бојама застава Србије и РС: Један народ, један сабор

СВЕ СПРЕМНО ЗА СВЕСРПСКИ САБОР Кула Београд у бојама застава Србије и РС: Један народ, један сабор

08.06.2024. 08:25 08:34
ПОВОДОМ СВЕСРПСКОГ САБОРА Вучевић и Брнабић дочекали Вишковића и Цвијановић на граничном прелазу Сремска Рача

ПОВОДОМ СВЕСРПСКОГ САБОРА Вучевић и Брнабић дочекали Вишковића и Цвијановић на граничном прелазу Сремска Рача

07.06.2024. 16:05 19:01