Тема „Дневника“: Ириг ће бити новосадско Дедиње

Опредељење Општине Ириг је развој пољопривреде, првенствено воћарства и виноградарства, те је, за разлику од осталих војвођанских општина, Ириг одлучио да се окрене управо развоју туризма и искористи своје потенцијале и адуте.
1
Фото: Dnevnik.rs

О развоју те општине, која је и сврстана у град-партнер Новом Саду за Европску престоницу културе 2021. године, управо због богате историје, културног наслеђа, али и великих туристичких потенцијала, причали смо с председником општине Ириг Стеваном Казимировићем.

„Јужне падине Фрушке горе су богомдане за развој виноградарства и на наше велико задовољство, виногради се враћају, развијају засади“ каже Казимировић, и додаје да се сваке године у тим пределима отварају две до три мале винарије.

Четвртина општине припада Националном парку „Фрушка гора“ и управо због одличне локације ту успева божански нектар, али Ириг има одличан потенцијал и за планински туризам. Осим тога, од 16 манастира на Фрушкој гори, осам припада општини Ириг те је све заступљенији и верски туризам.

„На нашој територији је и бања Врдник, позната по термалној води, те развијамо и бањски туризам“, каже Казимировић.

По његовим речима општина Ириг се стратешки одлучила за развој туризма, услед недостатка индустрије.

Међу највећим манифестацијама те општине је „Видовдански сабор“ у Врднику, који се одржава у јуну и траје пет дана.

Фото: Dnevnik.rs

„Највећа манифестација Ирига су „Пударски дани“ који се одржавају претпоследњег викенда септембра, а посвећени су берби грожђа и вину“, каже Казимировић.

„Ове године смо прославили 25. годину одржавања те манифестације и то је најстарија и најзначајнија манифестација код нас“, каже Казимировић.

Фото: Dnevnik.rs

У месту Ривица одржавају се две манифестације: „Дани бостана“ у августу и „Дани вина“ у фебруару и марту, када се прави младо вино.

„Село Ривица има највећи број малих винарија. У целој општини имамо четири веће винарије, међутим, за нас су много значајније оне мање које и подстичу развој виноградарства и које су развиле многа мала пољопривредна газдинства“, каже председник општине Ириг.

„Фијакеријада“ у Малој Ремети је такође добро посећена манифестације те општине, али и „Гушчијада“ у Шатринцима, због великог броја гусака које се гаје у најјужнијем селу општине Ириг.

Ириг има 12 насељених места и осам месних заједница и ту живи 12.000 становника. Сва места, осим Шатринаца и Добродола, смештена су на падинама Фрушке горе

„Поносни смо на то што свако село има неку манифестацију по којој је тај крај специфичан“, каже Казимировић, и додаје да је после Ирига и Врдника, Јазак треће место по величини, односно броју становника, док их остала села броје од 300 до 600.


Буџет удвостручен због пројеката

Председник општине Ириг Стеван Казимировић каже да буyет за ову годину износи 560 милиона динара, међутим, да је удвостручен због разних пројеката за које су конкурисали, што код покрајинских органа, што код републичких, и све добили.

„ Ниједан конкурс нисмо пропустили, направио сам млад тим стручних људи и на све смо конкурисали: од инфраструктуре до образовања, здравства, културе на свим нивоима власти и по томе смо постали препознатљиви. Одобрен нам је 31 пројекат, због којих смо радили три ребаланса, а на последњем је наш буyет износио 1,017 милијарду динара. То значи да смо преко пројеката добили 500 милиона динара наменски за развој наше општине – наглашава Казимировић. – Највећи пројекат је реконструкција и санација ОШ „Доситеј Обрадовић“, вредна 184 милиона динара, које смо добили од Канцеларије за јавна улагања РС.“


Ириг има 12 насељених места и осам месних заједница и ту живи 12.000 становника. Сва места, осим Шатринаца и Добродола, смештена су на падинама Фрушке горе, те спадају у планинска села и управо зато се претежно и баве воћарством и виноградарством.

„ У близини свих насељених места су манастири, те су они, хтели – не хтели, препознатљиви баш по њима“, каже Казимировић, додајући да су манастири Крушедол, Велика и Мала Ремета, Гргетег, Раваница, Ново и Старо Хопово, Јазак најпознатији, а пре свега значајни за развој Фрушке горе.

Да су и покрајинске и републичке власти препознале туристичке потенцијале те општине говоре и многобројни одобрени пројекти. Међу првима је и санација гребенског пута од Иришког венца до хотела „Норцев“ с 50 милиона динара добијених од Управе за капитална улагања.


Јесен стиже, дуњо моја, кукурузи већ су зрели...

Ко никад није посетио прелепу општину Ириг и њена чувена села, или је био давно, време је да се подсети, а овај викенд је права прилика за то.

„Манифестација под називом „Јесен стиже, дуњо моја, кукурузи већ су зрели“ одржаће се у суботу, 14.октобра, од 13 часова у Дому културе Јазак по једанаести пут и сви су позвани да дођу – каже председник општине Ириг Стеван Казимировић, додајући да се након тога могу посетити и фрушкогорски манастири, али и коштати вина из малих винарија по којима је Ириг надалеко познат.


„ У току је пројекат изградње пута од Иришког венца до Змајевца, који ће кроз месец дана бити завршен – каже Казимировић. – Кроз недељу дана очекује се реконструкција и санација Михизове куће, те санација амбуланте у Крушедол–Селу, затим пројекти уређења вртића, пешачких стаза, санација дивљих депонија и разне друге. Ириг ће кроз неколико година, када се развој наше општине заука, постати новосадско Дедиње, из простог разлога што ће живот на обронцима Фрушке горе бити лепши, а потребно је 15-20 минута до посла, до града.“

Он додаје да, иако Ветерник и Футог припадају Новом Саду, услед саобраћајних гужви, људи ће брже стизати из Ирига до центра,.

Да се ствари померају набоље с развојем туризма, сведочи и то што је Ириг једна од ретких војвођанских општина које бележе тренд враћања младих на село.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Ириг. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.0412
Најновије вести