Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Потребно да отворимо дискусију о литијуму

25.06.2024. 13:12 13:58
Пише:
Извор: Танјуг Владимир Шпорчић

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији и говорио о најактуелнијим темама.

Обраћање је почео речима да је сада највећа геополитичка криза у свету после Другог светског рата. Очекује ескалацију у наредном периоду, а последице ће бити велике.

„Ми морамо чврсто да наше захтеве изведемо до краја, сачувамо мир, економски развој и обезбедимо бољи живот грађана”. 

Вучић је говорио о могућности  ископавања литијума. „Потребно је да отворимо дискусију о литијуму. Нико никада на силу неће да ради ништа, рекао је Вучић. 58.000 тона литијум карбоната можемо да произведемо годишње, а питање је можемо ли да производимо батерије и заокружимо ланац. 

Разговарамо са највећим стручњацима у свету о заштити животне средине да добијемо гаранције да неће бити негативних ефеката. Без производње батерија нећемо ни улазити у овај пројекат”, рекао је.

Имамо могућност да произведемо 58 тона литијум карбоната годишње, хоћу да наше друштво донесе одлуку, али да људи сагледају све аргументе, нећемо ништа радити на силу и без гаранција за заштиту животне средине

Председник је истакао да је за Србију од огромне важности Експо 2027 и представио је највеће инвестиције које се раде на 25 хекатара. Говорио је о изградњи националног стадиона, летећим аутомобилима, дроновима. У преговорима смо са више компанија, истакао је. 

Говорећи о јавним финансијама, Вучић је рекао да је у првом кварталу Србија имала највећи раст у Европи. То нам омогућава да можемо да обезбеђујемо већа примања. 

„Молим све да се понашају у складу са реалним могућностима ове земље, да не тражимо оно што је немогуће”, рекао је Вучић. Очекујемо инфлацију у јуну 4,1 посто. Преко 2,3 милиона запослених, прилив страних инвестиција  већи 10 посто него прошле године у истом периоду, рекордне девизне резерве, злато...  

Очекујем велике поремећаје на тржишту света у месецима који су пред нама када су храна и енергенти у питању. Пре краја године, ако не дође до веће катастрофе, за очекивати је да добијемо инвестициони рејтинг у Европи.

У Крагујевцу, половином јула почињер производња аутомобила, електрични аутомобил. За сваки аутомобил електрични аутомобил добићете стимуланс. По сваком аутомобилу по 5.000 евра.  Посебан програм за стартапове се предвиђа.

Говорећи о електричној енергији, Вучић је истакао  да нас сада спасава термо блок у Костолцу. 

Обнова пруге од Панчева, Зрењанина, Кумана, до Кикинде, Чоке, Сенте и Суботице. Урадићемо пругу Врбас - Сомбор, да повежемо Кулу, Црвенку, Сивац...

У току преговори са Кинезима о градњи пруга у Војводини. Обнова од Панчева, Зрењанина, Кумана, до Кикинде, Чоке, Сенте и Суботице. Урадићемо пругу Врбас

- Сомбор, да повежемо Кулу, Црвенку, Сивац... У плану мост да спојимо Банат с Браничевским округом.

 


Превентивни и систематски прегледи

Од 1. септембра уводе се бесплатни превентивни прегледи викендом, тумор маркере за карцином простате, дебелог црева, дојке, плућа, да спасеме хиљаду живота. „Организоваћемо све кардиолошке контроле, за све преко 40 година. Вратићемо систематске прегледе у школе. Градићемо нове болнице, породилишта”, рекао је Вучић.


 

Вучић је најавио да данас путује у Брисел где ће разговорати о економији Косову и Метохији. Трудићемо се да дијалогом решавамо ствари.

Најавио је да ће премијер Милош Вучевић 28. јуна говорити о конкретним темама. 

Е. Д.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОРУЧИО Осигурати безбедност Срба на КиМ и спровести до сада постигнуте договоре

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОРУЧИО Осигурати безбедност Срба на КиМ и спровести до сада постигнуте договоре

25.06.2024. 12:41 13:04
НЕ ЧУДИ ДА ГА ЈЕ ЦИТИРАО И РОБЕРТ КЕНЕДИ ЈУНИОР Ђурић: Вучић је глас разума по питању рата у Украјини, искрено говори о опасности

НЕ ЧУДИ ДА ГА ЈЕ ЦИТИРАО И РОБЕРТ КЕНЕДИ ЈУНИОР Ђурић: Вучић је глас разума по питању рата у Украјини, искрено говори о опасности

23.06.2024. 22:22 22:23