overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОВОДОМ СВЕСРПСКОГ САБОРА Вучевић и Брнабић дочекали Вишковића и Цвијановић на граничном прелазу Сремска Рача

07.06.2024. 16:05 19:01
Пише:
Фото: РТРС

СРЕМСКА РАЧА: Премијер Милош Вучевић и председница Скупштине Србије Ана Брнабић дочекали су данас председника Владе Републике Српске Радована Вишковића, српског члана Председништва Босне и Херцеговине Жељку Цвијановић и председника скупштине Републике Српске Ненада Стевандића на граничном прелазу Сремска Рача.

Након дочека они ће обићи радове на изградњи моста преко Саве.

Званичницима из РС, који долазе поводом Свесрпског сабора који ће бити одржан сутра у Београду, приређен је дочек уз со и погачу које су носили млади у српској народној ношњи, а вијорила се и српска застава.

Сутрашњи сабор окупиће велики број људи из Србије и РС, а како је планирано, поред целодневног разноврсног програма биће одржана и заједничка седница две владе, као и састанци званичника Србије и РС.

Централно обележавање манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска" биће одржано у 17.00 часова на Тгу републике у Београду, а како су раније рекли званичници Србије и Републике Српске, сабор ће бити прилика да се потврди јединство, ојача повезаност и унапреди очување културе сећања.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће много важних одлука бити донето на сутрашњем великом Свесрпском сабору, међу којима заједничка декларација као и одлука о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

Минстарства Србије и РС: Још јача сарадња у областима телекомуникација и информисања

БЕОГРАД: Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић састао са данас у Палати Србија, у оквиру Свесрпског сабора који се одржава у Београду, са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем и министром за просторно планирање, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојаном Випотником.

Саговорници су се сагласили да је сарадња између министарсатва добра, али да постоји простор за њеним унапређењем. Ристић, Чубриловић и Випотник договорили су даље конкретне кораке у циљу унапређења сарадње у областима телекомуникација и информисања.

У оквиру Свесрпског сабора, а у организацији Министарства информисања и телекомуникација, раније данас одржани су следећи састанци: в.д. генералног директора ЈП "Пошта Србије" Зоран Анђелковић састао се са извршним директором Предузећа за поштански саобраћај Републике Српске "Поште Српске" а.д. Миленком Вучетом; генерални директор Телеком Србија а.д. Владимир Лучић састао се са генералном директорком Телекома Српске (Мтел) Јеленом Триван.

Одржан је и састанак генералног директора Радио телевизије Србије Драгана Бујошевића, в.д. генералног директора Радио телевизије Војводине Горана Караџића, в.д. директора Установе за новинско-издавачку делатност "Панорама" Радета Комазеца, в.д. директора ЈП "Емисиона техника и везе" Саве Савића са генералном директорком Радио телевизије Републике Српске Дијаном Миланковић.

Током свих ових састанака договорена је реализација активности са циљем даљег унапређења сарадње Републике Србије и Републике Српске у области информисања, поштанског саобраћаја и телекомуникација.

Свесрпски сабор организован је са циљем интензивирања и обогаћивања сарадње на свим нивоима између Републике Србије и Републике Спрске.

Министри пољопривреде Србије и Р. Српске потписали меморандуме о сарадњи

БЕОГРАД: Министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Републике Српске Александар Мартиновић и Саво Минић потписали су данас Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања, Мемораднум о сарадњи у области управљања водама управљања водама, као и Споразум о сарадњи у области интегралног управљања водама доњег тока реке Дрине.

Министар Мартиновић истакао је да ће на састанку након потписивања меморандума и споразума са министром пољопривреде Републике Српске и његовим сарадницима бити један широк тим министарства пољопривреде Србије, сви директори Управа који су у саставу Миинстарства.

"Ово је прилика да пошаљемо једну јасну поруку ,пре свега нашем народу, да смо сложни и јединствени у врло тешким тренуцима за српски народ и за Србију и Републику Српску. Ова посета највише делегације Републике Српске Београду долази у тренутку када се српски народ налази под веома снажним притисцима, долази након што је у Генералној скупштини, додуше тесном већином, али некавом већином, изгласана резолуција о тзв. геноциду у Сребреници која има за циљ да жиг геноцидног народа стави на чело свим Србима", рекао је Мартиновић.

 Не само нама, него и генерацијама које ће доћи после нас ми се томе оштро супротстављамо, ми нисмо геноцидан народ, ако је било који народ био жртва геноцида то су управо Срби, нарочито у Другом светском рату, истакао је Мартиновић и додао да се то догађало нарочито у тзв. Независној држави Хрватској и током деведесетих година прошлог века.

"Етнички су нас скоро потпуно очистили из Хрватске, етнички су очистили многе происторе БиХ који су традиционално били српски - Гламоч, Грахово, Дрвар и тако даље. Али, показали смо да смо упркос томе и даље живи, идемо даље, боримо се и показјемо заједништво, а потписивањем ових докумената и сарадњу", рекао је Мартиновић.

Сутра ће бити приказана сарадња наше две Владе и наша два председника, додао је Мартиновић, и бити показано да је српски народ јединствен, да Дрина није граница која нас дели, већ река која спаја.

"Два дела, два крила једног истог народа, Србе из Србије и Србе из Републике Српске", рекао је министар.

Минић је захвалио на срдачном дочеку, који је оценио као више него братски и пријатељски и нагласио да потписивањем ова три документа Србија и Република Српска само проширују сарадњу.

"Правимо једну веома квалитетну причу са свим оним што нас спаја - управо два документа се ескплицитно односе на оно што нас спаја, а то је река Дрина. Када је у питању ваша Управа за аграрна плаћања Србије и наша Агенција за аграрна плаћања, ви сте ту направили много већи искорак када је у питању примена неких информационих система и начина да ту развијемо максималну сарадњу", рекао је Минић.

Са министром за бригу о селу Миланом Кркобабићем је, додаје Минић, разговарао о учешћу Републике Српске у манифестацији "Михољски сусрети села" коју спроводи то министарство.

"Ми имамо низ изузетно добрих и устаљених сарадњи које се односе на промет роба, услуга, људи, нама је Србија највећи, најозбиљнији и најдражи спољнотрговински партнер", рекао је Минић.

Рекао је да се нада да ће показати свима онима, којима то можда и смета "да нас нико никада не може етикетирати као некога ко је злочинац".

"Ми смо народ који је поносан, који има своју историју и нећемо се обазирати на те ствари, желимо да пошаљемо јасну поруку - нама је Србија више од пријатеља, нама је Србија родитељ, у сваком смислу те речи тако доживљавам све вас овде. Не очекујемо да то буде само помоћ, већ и сарадња", поручио је Минић.

Кркобабић је истакао да су села оличење постојања и Србије и Републике Српске.

"Најбитнија је ствар да смо коначно на прагу дефинисања јасне политичке воље, да Србија и Република Српска у наредном периоду наступају јединствено. Не, ово нису само посете да бисмо се срели, ово је нови правац деловања, правац који је зацртао председник Вучић, а ми смо ту да то у пракси и реализујемо - сарадња министарства, заједничко деловање и постављање циљева", рекао је Кркобабић.

Док постоје села у Републици Српској и Србији, дотле ће и оне постојати, додао је Кркобабић, и поручио да мора да се учини све да се села очувају, ревитализују.

Мартиновић је нагласио да је на састанку и предсеника скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић и да га је позвао, како је рекао, јер сматра да Србија треба да има једну пољопривредну политику коју заједнички спроводе и Скупштина и Влада Србије, а конкретно ресорно министарство.

Министарства Србије и Српске о процесима евроинтеграција Србије и Босне и Херцеговине

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и министри без портфеља Ђорђе Милићевић, задужен за дијаспору и Татјана Мацура, задужена за родну равноправност, разговарали су данас са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем о питањима од значаја за процес европске интеграције Србије и Босне и Херцеговине.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Мишчевић и Клокић сагласни су да техничка сарадња институција Србије и Српске у овој области треба да допринесе успешнијем вођењу приступних преговора и Србије и Босне и Херцеговине.

Мишчевић је изразила спремност за даљим наставком обуке институција Републике Српске како би се што боље припремиле за учешће у скринингу, као првом кораку преговора БиХ о чланству у Европској унији.

Навела је и да преводи правних тековина на српски језик, које припрема Министарство за европске интеграције, могу одмах да буду доступни колегама из Републике Српске, који учествују у преговарачким процесу, како бисмо и на тај начин допринели успешности тих преговора.

Клокић је казао да се Република Српска увелико припрема за наредне кораке везане за приступни процес Босне и Херцеговине у ЕУ, али је додао да процес преговора не сме бити искоришћен за кршење уставних оквира.

"Комплексно уређење Босне и Херцеговине и даље захтева коришћење механизма координације који се у досадашњој пракси показао као једини исправан пут ка договору и консензусу свих страна, а то ће нарочито бити важно у преговарачком процесу", навео је он, напомињући да је Република Српска опредељена за европски пут БиХ, али у уставом дефинисаним оквирима.

Током састанка, Клокић је истакао да ће за Републику Српску искуство Србије бити од великог значаја, нарочито због чињенице да се БиХ приближава скринингу, који представља наредну фазу у процесу европских интеграција.

"У том смислу, представници министарства којим руководи министарка Мишчевић су већ кренули са обучавањем наших службеника, а у наредном периоду очекујемо интензивнију сарадњу у том погледу и чешћу размену искустава", рекао је Клокић.

Министри Милићевић и Клокић потписали су данас Меморандум о сарадњи између Влада Србије и Републике Српске, ради јачања веза припадника дијаспоре за матицом, а документ ће у суботу бити и свечано размењен.

Милићевић је указао на успешну и интензивну досадашњу сарадњу у координисању односа са сународницима који живе ван Србије.

"Заједнички циљ нам је да наше сународнике приближимо матици, да умрежимо удружења Срба ван Србије, као и да више разговарамо о људским и финансијким потенцијалима наше дијаспоре", рекао је министар Милићевић.

Мацура је најавила да ће Србија и Република Српска унапредити сарадњу у области родне равноправности, наводећи да је та тема битна за друштво у целини, али и да је важан део преговора у Кластеру 1 који обухвата забрану дискриминације.

Начелно је размотрено и повезивање активности Министарства са Центром за једнакост и равноправност полова Републике Српске.

Ђукић Дејановић са министарком просвете и културе РС о сарадњи основних школа

БЕОГРАД: Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић разговарале су данас са директорима школа које носе име песника Бранка Радичевића о сарадњи школа из Србије и Републике Српске.

Ђукић Дејановић је навела да су се директори основних школа у Србији и Републици Српској које носе име песника Радичевића, договорили на састанку да се у наредном периоду организује сусрет међу ученицима тих школа са једне и друге стране Дрине.

 "Договорили су се да то буде модел и за све друге школе, јер има много школа које носе исто име и у Републици Српској и у Србији", рекла је она после састанка у Влади Србије.

Ђукић Дејановић је истакла да Србија и Република Српска имају јаку сарадњу у области просвете, да се она остварује и на нивоу институција и на нивоу установа, као и да ће бити међу приоритетима у наредном периоду, што потврђују и бројни потписани споразуми.

"Ученици из Републике Српске посећују и учествују у програмима Научно-образовног културног центра ‘Вук Караџић‘ у Тршићу, који промовишу проучавање српског језика и књижевности, културе, обичаја и фолклора, али се реализују и бројне заједничке активности на нивоу школа, ученичких задруга и домова ученика", рекла је Ђукић Дејановић.

Она је нагласила да се заједнички рад наставља у најбољем интересу Републике Србије и Републике Српске, као и српског народа у целини.

Ђукић Дејановић је поручила да се кроз сарадњу и заједничке пројекте могу остварити значајни помаци у квалитету образовања и створити услови у којима ће деца расти као свестрани и образовани појединци.

Стојичић је навела да је циљ да се сарадња између две владе, односно два министарства на пољу образовања интензивира и унапреди сарадња образовних установа, размена професора, ученика и студената.

Аутор:
Пошаљите коментар