light rain
11°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Гашић: Оваква понуда се не одбија

23.05.2017. 08:12 15:21
Пише:
Фото: Братислав Гашић Фото: mc.rs

БЕОГРАД: Високи функционер СНС Братислав Гашић изјавио је да му је велика част што га је премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић позвао да води Безбедносно-информативну агенцију (БИА) и да је то понуда која се не одбија.

И до сада сам радио све што је било у интересу Србије. Ово је понуда која се не одбија, биће ми част. Реч је о једном од најодговорнијих места када је реч о безбедности земље, рекао је Гашић за  Блиц.

Уколико изабрани председник Вучић сматра да могу да му помогнем када је реч о превентиви, али и борби против различитих безбедносних изазова, тероризма, наравно да понуду прихватам и да ћемо радити заједно, казао је Гашић.

Гашић замрзнуо страначке функције због нове дужности





За мене је велика част што могу да служим и помогнем својој земљи, да будем од користи премијеру и изабраном председнику својим дугогодишњим и професионалним искуством, искуством као министар одбране сарађујући са њим на деликатним задацима, рекао је данас Братислав Гашић који ускоро преузима место директора БИА.Гашић је гостујући на ТВ Прва рекао и да је тог именовања замрзнуо све страначке функције.



Он је рекао је да ужива поверење изабраног председника Александра Вучића на основу дугогодишње сарадње, као и тога што су заједно прошли кроз тешке поплаве, тешку реформу Војске, која је затечена 2012.у катастрофалном, запуштеном стању, када су дуги низ година, раније власти, гледале да све што постоји у војсци буде уништено.



Казао је и да су заједно радили на подизању борбене готовости, али и побољшању статуса и живота војника.Упитан за нападе на њега и тврдње да није човек за то место рекао да верује "да су они, који тврде да нисам компетентан, компетентнији" и поручио "њихова компетентност је коштала веома пуно Србију. Од велике војске дошло се до тога да је све распродато и распуштено".



Како је рекао радећи две године у Министарству одбране резултати које је оставио су јако добри и препознатљиви и добро је упознат са безбедносним структурама у земљи. Упитан да ли је спреман да предложи закон о отварању тајних досијеа Гашић је одговорио да је препрано причати о томе, као и да то није одлука једног човека, диркетора БИА, или друге службе, већ је потребан шири концензус активних чинилаца, пре свега премијера, председника и осталих служби које се тиме баве.



На констатацију посланика Владимира Ђукановића да га препоручује то што је из Војске протерао шпијуне Гашић је рекао да мисли да је то што је рекао мало Ђукановић "прејако“, али да је постојао одређен број људи који је морао да напусти службу или буде процесуиран због лошег чињења земљи.



"Ја сам човек Србије и увек ћу бити човек само своје земље, која је најлепша и коју највише волим“, поручио је он одговарајући на питање да ли је амерички или руски човек.Када је реч о сарадњи са медијима рекао је да ће наставити са праксом ранијих шефова БИА који нису били видљиви у јавности.



Он је навцео да је "БИА специфична служба" али и да медији неће бити ускраћени за информације које су потребне да се прослеђују. "Служба мора да има свој специфичан однос“, објаснио је рекавши да је уверен да грађани раумеју то.У вези стања у региону Гашић је казао да је за њега и службу интересантно све што се догађа, а може да угрози безбедност Србије.



Рекао је да је БИА живи систем, који трпи промене, и да су пред нама јако велики изазови и ризици, а да је жеља свих, пре свега изабраног председника, безбедност грађана.Истакао је и да морамо да се суочимо с новим претњама и пратимо тенденције модерног тероризма, који поприма размере које су до сада биле непознате безбедносним службама.



Као први задатак на новој функцији навео је јаче повезивање свих наших безбедносних служби."Морамо да подигнемо ниво комуникације. Он је добар али може бити бољи“, казао је Гашић.Истовремено поручио је да је Србија безбедна земља и да све службе раде свој посао, али да увек мора да се ради више и боље да се дође до пуног степена безбедности свих грађана.



Гашић се још једном искрено извинио за увреде које је упутио једној новинарки, због чега критикују неки што је постављен на место шефа БИА."Искрено, као и тада, и сада се извињавам због тог геста. Али исти ти који сада причају о томе, погледајте шта су радили само у протеклих годину и по дана, од наступа на друштвеним мрежама, до Скупштине и вређања Маје Гојковић. То је све горе оно због чега сам ја смењен", истакао је он.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
СНС: Гашић ће штитити државу и њену безбедност 

СНС: Гашић ће штитити државу и њену безбедност 

22.05.2017. 16:54 20:27
Милићевић: Гашић може одговорно и озбиљно да обавља функцију директора БИА

Милићевић: Гашић може одговорно и озбиљно да обавља функцију директора БИА

22.05.2017. 15:59 17:49