Брнабић: Влада ће чувати "леђа" Вучићу у дијалогу

СОФИЈА: Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас у Софији да је дијалог Београда и Приштине потпуно транспарентан и да је Влада Србије један тим са председником Србије Александром Вучићем коме ће "чувати леђа" у том дијалогу.
ana brnabic tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић је, на коментар и питање новинара да је косовска влада проследила извештај о дијалогу са Београдом косовској скупштини и да ли Влада Србије планира да састави такав извештај, рекла да није видела потребу да прави било какав извештај.

Брнабић је рекла да ће шкупстина у потпуности бити укључена и информисана о свим важним догађајима и одлукама које треба да се донесу.

"Наш дијалог је у потпуности транспарентан, нисам видела било какву потребу да правим посебан извештај. Ја сам рекла, ми смо један тим са председником Републике и ја сам стално разговарам са њим о нашем дијалогу. Ми ћемо њему чувати леђа у овом дијалогу, бићемо увек уз њега, јер води храбру иницјативу, пре свега одговорну, јер је показао храброст да не остављамо замрзнут конфликт генерацијама иза нас", рекла је Брнабић.

Да ли ћемо успети у томе, како каже, зависи од много фактора, али је важно да имамо политичко вођство које жели да решава проблеме.

На питање о односима са Бугарском, Брнабић је рекла су они јако добри и да две земље имају велики број заједничких пројеката.

"И председник Србије и ја имамо одличан однос с премијером Бугарске Бојком Борисовим. Ми смо имали пре само неколико недеља и посету председника Румена Радева Србији, тако да смо стварно задовољни", рекла је Брнабић.

Рекла је да имамо много заједничких пројеката и да је у свом обраћању данас током самита рекла да су пројекти које имамо у оквиру иницјативе 16+1 пројекти који нису вазни само за Србију, пошто спајају регион.

"У том смислу са Бугарском имамо и завршетак источног крака Коридора 10 ка Бугарској, имамо железничку инфраструктуру и пругу Ниш Димитровград, имамо гасну интерконекцију Ниш - Димитровград, имамо пуно заједничких пројеката и добру сарадњу. 

Самит потврда челичног пријатељства Србије и Кине

 Србија је на седмом самиту Кине и земаља централне и истоцне Европе "16 плус 1", који је данас завршен у Софији, од укупно 18 потписаних докумената потписала три: комерцијални уговор за пругу Нови Сад - Суботица, Меморандум за реконструкцију пруге Београд-Ниш и Меморандум за изградњу индустријског парка за воће и поврће.
 

Самит у Софији је још једном потврдио челично и искрено пријартељство Србије и Кине, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.

"Било је фантастично видети на самој изложби, која је одржана у оквиру самита о свим пројектима, у оквиру иницијативе 16+1, да су највећи и најконкретнији пројекти управо пројекти које је Србија имала са Кином", рекла је Брнабић обраћајући се новинарима у Софији. 

Пленарној седници је претходио пословни форум који је окупио више од 250 кинеских компанија и око 700 пословних људи из централне и истоцне Европе.

Србија је са Кином већ остварила пројекте у вредности од пет милијарди долара.

Бранбић је подсетила да је с кинеским премијером Лијем Кећијангом обишла неке од тих заједничких пројеката, попут моста Земун-Борча и пруге Београд-Будимпешта, те је нагласила да јој је изузетно драго "да смо овим самитом у потпуности затворили финансијску конструкцију и извођење за целу деоницу у Србији".

Наводећи да је пре самита већ почела изградња деонице Београд-Стара Пазова и Стара Пазова-Нови Сад, Брнабић је рекла да сада почиње изградња деонице Нови Сад-Суботица, односно Келебија. 

"Видели смо енергетске пројекте са Шангај електриком и видели смо са Хуавеијем пројекте паметног транспората, тако да је много пројеката које Србија и Кина имају", указала је премијерка.

Она је додала да је централна тема самита била како сарађује ЕУ са Кином.

Како је објаснила, циљ иницијативе 16+1 није да се раздвајају "неке земље чланице ЕУ и земље као што је Србија, које желе да постану чланице ЕУ, већ да се додатно спајају" и да може да има "синергетски ефекат између Кине и ЕУ". 

"Зато су и представници ЕУ били позвани као посматрачи на овом самиту, али и представници међународних и европских финансијских институција. Мислим да је то оно што је Србија увек и говорила, а то је да ова иницијатива може само да допринесе снази и већем економском развоју и Србије и осталих земаља које су чланице ЕУ", поручила је Брнабић. 

Током самита је потписано 18 докумената укључући и заједничку декларацију о унапређену сарадње на подручју онлајн трговине и међубанкарске сарадње. 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је са кинеским партнерима комерцијални уговор за изградњу треће деонице брзе пруге Београд-Будимпешта на територији Србије, од Новог Сада до Суботице, вредан 943 милиона евра.

 

EUR/RSD 117.0371
Најновије вести