Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZORAN NIKOLIĆ ZA "DNEVNIK" Vojvodina veliki izazov

10.04.2024. 09:37 09:56
Piše:
Izvor: ABA liga (Dragana Stjepanović)

Centar Novosađana govorio za "Dnevnik" o brojnim temama.

Oko jedne stvari u domaćoj košarci rasprave nema. Košarkaška liga Srbije (KLS) popela se na drugu dimenziju u odnosu na neka od prethodnih izdanja, o čemu je svedočio Kup Radivoja Koraća u februaru, kada je Čačak 94 nadigrao gradskog rivala Borac, da bi Vojvodina srušila Megu i potom 35 minuta bila ravnopravan rival Partizanu u utakmici koju su odlučili detalji.

Usledio je poslednji turnir ABA 2 lige, nakon kojeg je formirana konačna tabela pred početak plej-ofa. Spartak, Vojvodina i Zlatibor zauzeli su prva tri mesta. Čast ekipi iz Čajetine, objektivno slabijoj nego proteklih godina, koja je deo te priče više zbog šampionskih izdanja iz ranijih sezona, ali Subotičani i Novosađani su nosioci tih aktuelnih promena nabolje, kako u regionalnoj, tako i u srpskoj košarci.

Sve to najavili su zvučni transferi tokom sezone, o kojima se naširoko pričalo i pisalo. Jedan od onih koji je uticao na takav prodor, pre svega vojvođanskih sastava na scenu Jadrana je Zoran Nikolić. Doskorašnji centar Igokee krajem prošle godine potpisao je za Vojvodinu, da bi imao veliki uticaj na to što je ekipa Miloša Isakov-Kovačevića na korak od pehara u KLS, kao i to što je sa drugog mesta u ABA 2 ligi ušla u plej-of.

Da dolazak u Novi Sad nije bio lak, potvrdio je na početku razgovora za "Dnevnik". Impozantna polusezona u Igokei, čak i pobeda nad Partizanom i “Beogradskoj areni” i onda veliki rez. Na taj način, stekli su se uslovi da Nikolić promeni sredinu i obuče crveno-beli dres. Za neke neočekivano.

- Kada smo izgubili od Tofaša, više nismo imali šansu da prođemo dalje, da bi se posle neuspeha od Cibone, kada je ABA liga u pitanju, osetilo da će biti promena u sastavu. Osećala se tenzija u vazduhu. Cele sezone se u Igokei pričalo samo o FIBA Ligi šampiona, kako je bitno da se prođe grupna faza, koja bi tako i naredne sezone bila obezbeđena. Prvi put mi se tada u karijeri desilo da sam dobio informaciju da neko ne računa na mene i da me ne želi u ekipi. Sam taj momenat bio mi je čudan - opisao je Nikolić.

,,Bilo mi je potrebno vreme da se saberem"

Čitavu situaciju pomno je pratila Vojvodina, koja je nastojala da odgovori na superpojačanja Spartaka, trenutno najvećeg rivala.

- Trebalo mi je dan-dva da "svarim" sve. Već sutradan dobio sam poziv Željka Rebrače, poručio mi je da su zainteresovani za mene i da me je trener Isakov-Kovačević već ranije imao u planu. Bilo mi je drago, ali sam zbog specifične situacije zamolio da razmislim koji dan, kako bih imao vremena da dođem sebi. Bio sam zadovoljan sezonom u Igokei. Mogao sam možda i bolje poenterski, ali nisam hteo da forsiram u tom delu sezone, već da budem dobar u oba pravca, kako jedna strana ne bi trpela.

Uprkos svemu, dalje se moralo. Nikolić je prelomio i poslednjeg dana kalendarske 2023. godine ozvaničen je kao veliko pojačanje novosadskog tima.

- Imao sam i nekoliko poziva iz Francuske, ali nisam bio spreman da idem tamo. Drugačiji je sistem igre, mnogo se više šutira i to nerezonski, kako ja to vidim. Vojvodina mi se činila kao opcija koja mi odgovara, jer imaju viši cilj – da uđu u ABA ligu. Trener Isakov-Kovačević objasnio mi je šta očekuje od mene, kako me vidi i to mi se svidelo. Sve to bilo mi je primamljivo.

Uticaj Gordića na odluku i stil igre u KLS

I pored navedenih faktora, odlučilo je to što mu je dugogodišnji saigrač pobliže objasnio o čemu se radi. Delili su istu sudbinu. Kako u Laktašima, tako i predstavljajući superkvalitetne akvizicije. Jedan u Vojvodini, drugi u Spartaku.

- Konsultovao sam se sa Nemanjom Gordićem, zato što je imao priliku da radi sa Milošem nekoliko leta. Njegovo mišljenje jako cenim i on mi je objasnio koliko je predan. Nekoliko momaka sam znao i ranije, sa nekima sam bio u reprezentaciji, mlađim kategorijama i raznim kampovima. U svakoj utakmici se ide na pobedu, pokušavamo da osvojimo nešto. Zbog toga, Vojvodina je bila veliki izazov.

Posle četiri meseca u dresu novosadskog kluba, detaljnije je opisao stil igre u KLS, koja je prepoznatljiva po nešto užoj odbrani ili specifičnim tipovima odbrane. Pogotovo kada je reč o ekipi koja u tom momentu ima veliki deficit. Nikolić je svestan na koji način to utiče na razvoj lige u celini, ali i na mlade igrače i trenere.

- Nisam imao formirano mišljenje o KLS, koja je generalno dobra i bolja od, recimo, crnogorske. Šteta je što ne igraju Partizan, Crvena zvezda i ostale abaligaške ekipe. Bio bi to onda još viši nivo. Ono što je primetno, to je da postoje momenti kada određeni timovi počinju da igraju košarku van sistema. Kada im stvari ne polaze za rukom i kada gube velikom razlikom, prelazi se u način odbrane, u kojem se ne poštuju igrači. 

,,Uživam otkako sam došao"

Dao je i eklatantan primer nesistemske igre, koja je jedan od razloga što Vojvodina u nekim susretima ima veliki broj šuteva za tri poena.

- Ako neko nije dobar šuter, odmiču se ispod bloka, puštaju se šutevi i to je za moj ukus ružan način, ali razumem. Cilj opravdava sredstvo. Ako ćeš na taj način da pobediš, to niko ne može da ti oduzme. Nije jednostavno igrati u KLS, ima dobrih fizikalaca, vrhunskih šutera. Neki koje znam od ranije su napredovali, postali polivalentni. Međutim, zbog razvoja lige i mladih igrača bi bilo bolje da se igra sa više sistemske košarke, jer ono što ih čeka na visokom nivou je to, samo mnogo intenzivnije i preciznije.

Zbog dominacije u odnosu na druge igrače na svojoj poziciji, Nikolić se gotovo na svakoj utakmici suočava sa udvajanjem na niskom postu, odakle je dokazao da poseduje kvalitetan pregled igre. Neretko susrete završava kao najbolji asistent ekipe.

- Mnogi koji me znaju priznaće da nekada dodajem previše. To njih citiram. Ako na terenu vidim nekog ko je otvoren, to je logično rešenje, čak i ako sam mogao da poentiram. Trudim se da maksimalno čitam igru. Ako se desi da me puste da igram, onda napadam ‘jedan na jedan’, a ako me udvajaju, dodajem. Ne predstavlja mi problem, uživam otkako sam došao ovde, raduje me kad mogu da razigram saigrače i kad oni mene razigraju. Ekipa smo sa velikim brojem asistencija u obe lige. Najbitnije mi je da pobeđujemo, da budemo što uspešniji.

,,Protiv Partizana – ponos, Mega najbolji pokazatelj kvaliteta”

Pored niza odličnih rezultata u domaćem i regionalnom prvenstvu, o Vojvodini je počelo glasnije da se priča posle polufinala Kupa Radivoja Koraća, pobede nad Megom i poraza od Partizana.

- Nije lako pobediti Partizan. Ponosan sam na saigrače i celukopan tim kako smo uspeli da odigramo. Bilo bi idealno da smo bili u finalu, ali nismo bili razočarani. Nismo se predali, detalji su odlučili. Mega je najbolji pokazatelj kvaliteta. Dobar deo utakmice vodili smo velikom razlikom, da bi na kraju oni smanjili. Pre toga, na gostovanju Zlatiboru takođe je bila fenomenalna priprema. Plan igre izveden je do perfekcije. Voditi protiv tako sjajne ekipe 20 razlike na poluvremenu, dokaz je da stručni štab radi odličan posao.

Nastavio je Nikolić u istom tonu.

- Veliki kredit treba da ode njima, kao i kondicionim trenerima i fizioterapeutima. Imam ponekad priliku da ih vidim koliko sede za laptopovima, kada putujemo po nekoliko sati autobusom. Završi se jedna utakmica, već se režu klipovi i priprema sledeći rival. Olakšava nam posao kada imamo toliko informacija. Na nama je samo da poslušamo i verujemo u sistem. U svim utakmicama u kojima smo to radili kako je rečeno, bila je ili pobeda, ili u slučaju Partizana, poraz. Nekoliko momenata, kada smo popustili sa koncentracijom odlučilo je pobednika. Takva partija znak je da smo na pravom putu.

O rivalitetu sa Spartakom i izazovu u ABA 2 ligi

Takve partije u Nišu doprinele su tome da Vojvodina izgleda samouvereno i da spremno čeka najzahtevnije izazove. Najveća prepreka ka uspesima na kraju sezone biće Spartak (ukoliko opravdaju uloge favorita), sa kojim Novosađani gaje poseban odnos. Situacija je specifična i za crnogorskog reprezentativca, jer se sa druge strane nalazi dobro poznato lice. Simbolično, derbi u Subotici, u kojem je Spartak bio bolji, bila je prva zvanična utakmica i za Nikolića i za Gordića. Kasnije će se centar Vojvodine revanširati ubedljivom pobedom na ABA 2 turniru u Novom Sadu.

- Takav rivalitet je dobar, jer tenzija i naboj te vrste privlače igrače. Sa Gordićem sam više puta pričao na tu temu. U nekoliko dana razlike smo potpisali. I oni imaju sjajnu ekipu, dobro su se pojačali. Želim taj izazov i volim da igram protiv najboljih. Hoću da ih pobedim. Takav je i stav celog kluba. Za srpsku košarku je dobro što postoje još dve jake ekipe. Obe su realno možda mogle i da budu u ABA ligi. Ako bi se sve to razvilo, onda bi ljudi imali i još nešto da pogledaju. Ni jedan ni drugi grad nisu mnogo udaljeni od Beograda.

Sada je pred Nikolićem specijalna utakmica sa Vojvodinom, sa kojom će pokušati da se domogne trofeja u ABA 2 ligi i promocije u viši rang. Prva prepreka biće Sutjeska u rodnom mu Nikšiću. Susret uvodnog od dva duela četvrtfinalne serije na programu je večeras od 18 časova.

- Ovaj sistem pogoduje slabije rangiranim ekipama. Uvek može da se desi da imaju dobar dan i da pobede, čime prebacuju pritisak na favorita, kome bi više odgovaralo da se igra na dve pobede. To nama, međutim, ne pravi nikakvu razliku. Idemo na pobedu, odmah u Nikšiću. Sutjeska je jako dobra ekipa, znam momke od ranije, bilo iz klubova, reprezentacije ili iz grada. Biće to dobar dvomeč. Obe ekipe su kvalitetne. Sutjeska ima problema sa povredama, a nama fali Luka Ašćerić. Favoriti smo, treba to da dokažemo. Bitno je da pobedimo u Nikšiću, da bi utakmica u Novom Sadu bila rasterećenija, da ne bismo bili pod dodatnom tenzijom da jurimo rezultat - zaključio je Zoran Nikolić.

Vuk-Miloš Petrović

Autor:
Pošaljite komentar