Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nemački MTU Aero engines stiže u Srbiju

07.05.2019. 08:24 13:53
Piše:
Izvor: Tanjug (Dimitrije Goll)

BEOGRAD: Nemačka kompanija koja stiže u Srbiju je MTU Aero Engines.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom instagram nalogu „buducnostsrbijeav“ da je razgovarao s članom Upravnog odbora te kompanije Mihaelom Šrajegom.

Hvala na poverenju, napisao je Vučić ispod fotografija sa sastanka, a pre potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG.

Vučić je dolazak nemačkog investirora već najavljivao proteklih dana, ističući da će u utorak imati odličnu vest o novoj visokotehnološkoj investiciji u Srbiji.

Njen dolazak će promeniti poziciju Srbije na mapi najvažnijih investicionih destinacija na starom kontinentu, rekao je predsednik.


Ko je MTU?

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godisnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra, pokazuju podaci dostupni na sajtu kompanije.

Prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada...

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu “Erbus A 320”.

U vojnoj oblasti MTU je dominantna kompanija kada su u pitanju motori koje koristi nemačka vojna avijacija.


Reč je o fabrici najviše tehnologije, u kojoj će biti zaposleni i, prema njegovim rečima, veoma dobro plaćeni srpski inženjeri.

Fabrika će biti u blizini Beograda, južnom Banatu ili Sremu.


Za Folksvagen nemamo PEM, ali u svemu drugom ispred svih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da su šnase Srbije za dolazak “Folksvagena” male, jer nemamo PEM konvenciju, za razliku od konkurenata iz EU, ali da je u svemu ostalom Srbija ispred svih i neuporediva kao konkurent.    

Napomenuo je i da je danas razgovarao i s predstavnicima kineske kompanije “Šinđi” koja će od 2020. otvoriti 1.000 radnih mesta u Nišu, a proizvodi svetla za automobile, te da sutra dolazi još jedna nemačka kompanija, iz automobilskog sektora.

Ni sami nismo očekivali ovakav priliv. Mora da se radi naporno da to možemo da prihvatimo na  profesionalni način, rekao je predsednik, dodajući da se na svemu tome radi u saradnji s nemačkom vladom, konkretno sa savetnikom Jirgenom Heskensom.

Svaki dan se radi na tome, za to živimo, rekao je on.

U vezi s “Folksvagenom“ poručuje da ne treba imati prevelika očekivanja, mada će Srbija dati sve od sebe.

Borićemo se do kraja jer mislimo da smo najbolji, poručio je Vučić .

Na pitanje da li i to može da doprinese da se “Folksvagen” opredeli za našu zemlju , Vučić kaže:

Mislim da su nam male šanse iz različitih razloga, ali ima nešto na šta sam ponosan i nešto čime niko ne može da se pohvali -  svi koji rade s “Folksvagenom”, a imaju svoje predstavništvo u Srbiji uputili su pismo toj kompaniji, ali i nemačkoj vladi, ističući da je Srbija najbolje mesto. To se nije desilo u zemljama konkurentima. Hvala i “Bošu” i svima drugima, poručio je Vučić.

Vučić navodi da su naše šanse male pre svega zbog toga što Srbija nema PEM konvenciju, koju zemlje EU imaju, i to je, kaže, razlog zašto neka od zemalja iz EU  ima prednost.

U svemu drugom mislim da je Srbija ispred svih i to kažem najotvorenije i najčistije, da je Srbija neuporediva u odnosu na sve druge i to je ono što lično i iskreno mislim, poštujući pri tome konkurente jer su to sve ozbiljne zemlje. Tu nema igre, borimo se za nešto što je važno. Srećan sam što smo se izborili za MTU, kaže predsednik Srbije.


Vučić: Srbija se vraća na nebo svetske avio industrije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je dolazak nemačke kompanije MTU, vodećeg proizvođača avio motora, veliki dan za Srbiju, jer je ta kompanija “rols rojs” ili “mercedes” u svetu avioindustrije.

Vučić je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero engines AG, istakao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji i da jedna trećina svih letelica u svetu ima delove te komapnije.

Ovo je jedan veliki projekat, od ogromnog značaja za nas, koji znači novi, visoko tehnološki život Srbije, rekao je Vučić.

Najavio je da bi već u junu trebalo da bude potpisan i ugovor.

Takođe, dodao je bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se, i mnogo više.

Srbija je izgubila mesto u zemljama koje su imale avio klaster. Srbija se sada vraća na nebo evripske i svetske avio industrije, rekao je Vučić.

Šrajeg: Zašto smo izabrali baš Srbiju za investiranje?

Stabilnost zemlje, odlična investiciona klima, saobraćajna infrastruktura i visoko obučeni i motivisani stručnjaci - to su razlozi koji su presudili da nemački avio koncern MTU odluči da investira u Srbiju.

To je u Beogradu preneo novinarima član Upravnog odbora MTU Mihael Šrajeg. 

Odrabali smo Srbiju da bude novi član MTU porodice jer smo videli kako je povoljna investiciona klima. Mislim, predsedniče, da radite sjajan posao, da ste napravili odličnu investicionu klimu, rekao je Šrajeg na konferenciji za štampu, obraćajući se predsedniku Vučiću.

On je istakao da kompanija nije lako donela odluku o odabiru destinacije za svoje ulaganje.

Naveo je da je MTU u Srbiji otkrio izuzetnu motivaciju kod ljudi, koji su izuzetno motivisani da rade, kao i da zemlja pruža podršku obrazovanju i time stvara visoko kvalifikovano okruženje.

Ukazao je i da je blizina i saobraćajna umreženost Srbije bila bitna, jer se kamionom za samo deset sati može doći iz Nemačke, a za još manje do Beča gde MTU ima veliko kargo čvorište.

Zahvalio bih se i premijerki na velikom zalaganju za obrazovni sistem, koji je remek delo u ovom delu sveta i koji omogućava da imate visoko obučene profesionalce, rekao je Šrajeg.

Preporučiću Srbiju i drugim kompanijama

Član Upravnog odbora nemačke kompanije MTU Aero Engines Mihael Šrajeg izjavio je da će preporučiti Srbiju kao poželjnu investicionu destinaciju drugim nemačkim, ali i svetskim kompanijama.

Da li preporučujemo Srbiju kao mesto za investicije, pored MTU? Da, jasno kažem da, rekao je Šrajeg na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je podsetio da je ova kompanija pre deset godina počela sa investicijom u Poljskoj, u gradu Ržešov, a da danas tamo radi 150 kompanija, sa preko 20.000 zaposlenih i to u visoko-tehnolosksom ogranku.

Tako da je to moguće i za Srbiju, kaže Šrajeg i dodaje da je za njegovu kompaniju veoma važan predstojeći aeromiting u Parizu, gde će Srbiju preporučiti i nemačkim i drugim kompanijama.

Upitan da li će prihvatiti predlog predsednika Srbije sa zaposli u Srbiji više od 400-500 ljudi, koliko je sada planirano, Šrajeg kaže:

"Znam da predsednik Vučić pred sve stavlja izazove. Mi volimo izazove i hvala mu na tome. Potražnja postoji, biće kontinuiran rast za te usluge i možemo da zamislimo da imamo u Srbiji i više zaposlenih".

Autor:
Pošaljite komentar