Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Iz Pokrajine novac za poljoprivredu, sela i nacionalne manjine

14.11.2017. 11:17 11:22
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Poslanici Skupštine Vojvodine će u sredu glasati o devetomesečnom izveštaju izvršenje pokrajinskog budžeta koji im je u oktobru dostavila Pokrajinska vlada na razmatranje i usvajanje.

Taj obiman materijal, složen u tri knjige će biti i glavna tačka sednice, osim koje je još na dnevnom redu izveštaj o prošlogodišnjem poslovanju Garancijskog fonda.

Poslanici opozicije, Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka su najavili da neće podržati izveštaj, jer smatraju da je realizacija budžeta u posmatranom periodu slabija i odnosu na isti period u prošloj godini što se pre svega uočava kod nekih sekretarijata i Uprave za kapitalna ulaganja, dok su članice vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom zadovoljni devetomesečnim rezulatima.

– Poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara će podržati predlog izveštaja o izvršenju budžeta AP Vojvodine za period januar-septembar 2017. – izjavila je za „Dnevnik“ šef poslaničke grupe Lenka Erdelj. – Izveštaj ćemo podržati jer je naša poslanička grupa konstatovala da su značajna sredstva utrošena za razvoj poljoprivrede i sela u Vojvodini. Osim toga iz materijala se vidi i da se značajna podrška daje ustanovama i programima nacionalnih manjina. 

Ulaganja u obrazovne ustanove i bolnice, kao i izgradnja nove zgrade RTV i Hitne pomoći u Novom Sadu samo su neki elementi koji ukazuju na investicionu aktivnost u Vojvodini (Pavle Budakov, SPS)

Ona je navela i nekoliko primera zbog čega SVM smatra da je Pokrajinska vlada dobro radila u posmatranom periodu. Pre svega je istakla realizaciju sredstava Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Taj sekretarijat, kako je Erdeljeva navela, preneo je više od 198  miliona dinara za redovno izdavanje novina na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom, hrvatskom, ukrajinskom bunjevačkom i makedonskom jeziku. Isto tako SVM smatra i veoma važnim da je taj sekretarijat sa više od tri miliona dinara podržao kulturne delatnosti nacionalnih manjina i što je sufinansirao rad kulturnih udruženja i sve projekte koji su značajni za očuvanje tradicionalnog, muzičkog i scenskog stravaralaštva.

– Što se tiče razvoja poljoprivrede, tekuće subvencije pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u okviru projekta zaštite poljoprivrednog zemljišta su iznosile 58 miliona dinara, a tri milijarde dinara je sekretarijat utrošio za uređenje poljoprivrednog zemljišta i razvoj sela. Naravno, tu je bilo uključeno i pošumljavanje što smatramo veoma značajnim za Vojvodinu – napomenula je Lenke Erdelj. – Pokrajisnki sekretarijat za obrazovanje dao je podršku programima koji se odnose na multijezičnost u Vojvodini. Za razvoj višejezičnosti je izdvojeno 7,5 miliona dinara, što je veoma važno za unapređenje tolerancije.

Za razvoj višejezičnosti je izdvojeno 07,5 miliona dinara što je veoma važno za unapređenje tolerancije (Lenka Erdelj, SVM)

I vladajuća Socijalistička partija Srbije će podržati izveštaj o izvršenju budžeta. Šef poslaničke grupe SPS-a Pavle Budakov u komentaru za „Dnevnik“ je napomenuo da devetomesečni izveštaj ne daje punu sliku o realizaciji budžeta, ona će se videti iz godišnjeg izveštaja koji će biti pred poslanicima kako se očekuje početkom naredne godine. Budakov smatra da je veoma važno istaći i da je dokument dostavljen poslanicima apsolutno na vreme što je i praksa Pokrajinske vlade predvođene Igorom Mirovićem i tu praksu poslanici SPS-a pozdravljaju. Za poslanike je takođe važno da je materijal veoma transparentan i da u njemu ne postoje delovi u kojima je nejasan.

– Suština izveštaja je da su prihodi budžeta uvećani za skoro pet milijardi dinara, pre svega zbog toga što su povećani porezi na dobit preduzeće i zarade – istakao je Budakov. – To jasno ukazuje na to da je u Vojvodini osnovan veći broj kompanija, da one rade i da su ta investiciona ulaganja dovela do toga da se porez na dobit preduzeća značajno poveća. S druge strane, povećano je i zapošljavanje. Moram istaći podatak da je u Vojvodini nezaposlenost sa 19 odsto smanjen na ispod 14 odsto.

Budakov smatra da je prilikom analize devetomesečnog perioda bitno napomenuti da se u Vojvodini beleži dobra investiciona aktivnost i da je ona postala veliko gradilište. Kao primer investicionih aktivnosti naveo je ulaganje u 11 industrijskih zona, ulaganje u stotinak obrazovnih ustanova i veliki broj bolnica

– Za primer bih naveo pančevačku regionalnu bolnicu čija rekonstrukcija je započeta ovih dana. Tu bolnicu sam imao priliku da vidim u tom zapuštenom stanju. Zaista je velika sramota da su se ljudi u 21. veku lečili u takvim uslovima – istakao je on.


Radikali nisu zadovoljni

Šef opozicione Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić se ne slaže sa ocenama poslaničkih kolega iz vladajuće koalicije.

– Glasaćemo protiv devetomesečnog izveštaja o izvršenju budžeta, jer na osnovu analize izvršenja budžeta sva je prilika da ćemo na kraju godine moći da konstatujemo samo poražavajuće rezultate – ocenio je Jakšić. – 2017. godina je samo jedna u nizu u kojoj AP Vojvodina se ne razvija i ne napreduje nego životari i tavori.

On je rekao da prilikom analize materijala uočili su značajna odstupanja zbog „nedostatka budžetskih sredstava i lošeg planiranja“.

– Na osnovu izveštaja i dinamike realizacije sredstava jasno je da će veliki broj planiranih programskih aktivnosti ostati zapravo samo mrtvo slovo na papiru. Najbolje oslikava šta se dešava u Vojvodini u 2017. godini  činjenica da je Uprava za kapitalna ulaganja svoj program za devet meseci realizovala ispod 20 odsto – naveo je Jakšić.


Inače, radi se o kapitalnom projektu za koji je javna nabavkaa završena krajem oktobra i pre nekoliko dana je počela rekonstrukcija internističkog bloka pančevačke bolnice koji je toliko bio zapušten da su ispadali ramovi od prozora i u hodnik su često uletali golubovi.

– Ulaganja u obrazovne ustanove i bolnice, kao i izgradnja nove zgrade RTV i  Hitne pomoći u Novom Sadu samo su neki elementi koji ukazuju na investicionu aktivnost u Vojvodini, a on jeste rezultat rada ove Pokrajinske vlade – zaključio je Budakov.

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar