Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U SNP-u najavili planove za leto i jesen: Povratak na scenu

17.06.2020. 17:44 17:46
Piše:
Izvor: snp.org.rs/Dejan Petrović

NOVI SAD: Nakon perioda “virtuelnog repertoara”, u Srpskom narodnom pozorištu željno iščekuju povratak publike, a do tada, najavljeno je niz aktivnosti. Prvi javni događaj zakazan je za 26. jun, kada će biti uručene godišnje nagrade SNP-a.

Upravnik SNP-a Zoran Đerić akcenat je stavio na infrastrukturne radove. Zgrada od svog otvaranja, 1981. godine, nije obnovila sistem ventilacije i klimatizacije, što sad predstoji, pogotovo u važno u svetlu preporučenih mera za sprečavanje potencijalnog širenja virusa korona. Veliko spremanje, preciznije, čišćenje zidova i mermera, akcija je koja sledi da zgradi vrati stari sjaj. Takođe, u planu je renoviranje velike, scene “Jovan Đorđević”, prvenstveno audio-vizuelne opreme. Sve ovo, SNP će uraditi uz podršku Pokrajinske vlade.

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović podsetio je na predstave koje su premijerno izvedene tokom prekinute sezone, odnosno na one čije su premijere odložene. Među njima su treći deo “Novosadskog omnibusa” - “Velika očekivanja” Đorđa Pisareva, u režiji Dušana Mamule, “Zločin i kazna” Dostojevskog, u režiji Igora Vuka Torbice. Za 8. jul, najavljena je premijera predstave “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” Toma Stoparda, u režiji Igora Pavlovića, glumca SNP-a kojem je ovo master rad iz režije na Akademiji umetnosti Novi Sad. Premijera će biti održana uz zaštitne mere, sa ograničenim brojem publike.

U avgustu kreću probe Šekspirove “Bure”, u režiji Kokana Mladenovića, a za narednu sezonu planiran je rad na predstavi “Golmanov strah od penala” Petera Handkea, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević.

Na konferenciji za novinare, Filipović je naveo da su  pozivi različitih predstava na brojne festivale, koji su u velikoj meri odloženi, potvrdili kvalitet rada Drame.

Direktor Opere SNP-a Aleksandar Stankov podsetio je da su u vreme vanrednog stanja videom “O bela ćao” stekli svetsku popularnost, nakon čega je usledio i niz drugih akcija, među kojima su se istakli volonterski rad zaposlenih i koncert na platou SNP-a. Pod motom “Pozorište je tamo gde je njegova publika”, Stankov je najavio izvođenje “Rok opere” u novosadskom tržnom centru Promenada, “Seviljskog berberina” i gala-koncert u Beogradu, na Tašmajdanu i Kalemegdanu, a sledeće sezone i premijeru Mocartove opere “Don Đovani”.


Letnja šema

Za razliku od mnogih drugih gradova, u kojima su već organizovane otvorene, letnje scene za umetničke sadržaje koji nisu toliko rizični u sklopu mera protiv širenja virusa korone, u Novom Sadu se još uvek vode pregovori, pomenuto je i danas, na konferenciji za novinare u SNP-u.

Sve su šanse da će sva gradska pozorišta svoje sadržaje moći ponovo da predstave publici od početka jula.


Balet SNP-a bio je možda i najpogođeniji vanrednim stanjem, saopštio je direktor ove umetničke jedinice, Toni Ranđelović.

Imali smo brojne planove povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja, rekao je Ranđelović, podsećajući na izložbu fotografiju kojom je započet prekinuti program.

Sve je, kako je dodao, bilo spremno za premijeru “Ohridske legende” Stevana Hristića, u koreografiji Vladimira Logunova, ali će ona sad da bude u oktobru.

Ranđelović je objasnio da je baletskim igračima odsustvovanjem sa scene izostao i momenat svakodnevnog vežbanja, koji je veoma važan kondiciono, a ne samo umetnički. Takođe, mnogi igrači su iz drugih država, pa se sada još uvek ne znaju tačni uslovi i termini njihovog povratka. I dalje, Ranđelović je bio optimističan kad su u pitanju prognoze za narednu sezonu.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar
„Novosadski omnibus” SNP-a prekinut pred finale: Sledi nastavak „Velikih očekivanja”

„Novosadski omnibus” SNP-a prekinut pred finale: Sledi nastavak „Velikih očekivanja”

09.06.2020. 09:50 10:00
Opera SNP priredila koncert za kraj sezone

Opera SNP priredila koncert za kraj sezone

04.06.2020. 22:34 22:36