Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi Sad zbog korone prestonica kulture 2022. godine

20.08.2020. 11:31 12:07
Piše:
Izvor: EPK

NOVI SAD: Evropska komisija predložila je pomeranje godine titule Evropske prestonice kulture zbog pandemije virusa korona, te bi Novi Sad umesto 2021. tu titulu mogao da ponese 2022. godine.

Za gradove koji ove godine nose titulu, Rijeka (Hrvatska) i Galvej (Irska), Evropska komisija dala je predlog da titula važi do 30. aprila 2021. godine, dok bi gradovi koji je trebalo zajedno sa Novim Sadom da ponesu titulu, Elefsina (Grčka) i Temišvar (Rumunija), bili Evropske prestonice kulture 2023. godine.
 
"Rijeka i Galvej zaslužuju fer priliku da se vrate nakon ovog koraka unazad i da prikažu svoju otpornost i kreativnost. Otvaranje srca i uma, dobrodošlica različitosti publika i umetnika uvek su bili osnova Evropske prestonice kulture. Tako će i ostati. Sigurna sam da će Novi Sad, Temišvar i Elefsina uz dodatno vreme prebroditi trenutne poteškoće u kulturološkom i sektoru turizma i da će mobilisati značajne investicije, uključujući solidarnost na evropskom nivou", rekla je predstavnica Evropske komisije, Margaristis Šinas.
 
Nakon predloga Evropske komisije odluku donosi Evropski parlament i Evropski savet.
– Da se nije desila korona, mi smo planirali u aprilu i maju da preko Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspišemo dodatni poziv gde bi se svi akteri mogli uključiti, odnosno gde bi mogli aplicirati sa svojim programima, a ako bi im ti programi bili odobreni, našli bi se u programu za godinu titule – kazao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.
- Zbog pandemije kovida-19 to smo pomerili za kraj ove godine, pripremajući se sada za ove nove okolnosti, za 2020. godinu. Fondacija planira da raspiše taj poziv krajem ove godine da bismo sledeće 2021, negde sredinom godine, i zvanično objavili program za godinu titule. S druge strane, mi smo kroz ovo odlaganje i dobili dodatnu godinu... U programskom smislu to sve funkcioniše, ali u infrastrukturnom ćemo biti u prilici da dodatno uradimo i proširenje mreže kulturnih stanica. Neke su završene, neke se rade, neke će se još raditi da ta mreža kulturnih stanica bude na najbolji mogući način zaokružena, s jedne strane. S druge, dosta ulažemo i u Kreativni distrikt odnosno takozvanu Kinesku četvrt i ta godina će nam svakako, uslovno rečeno, dobro doći da završimo one objekte koji su u planu i koji će se raditi i u narednom periodu, da se ne govori o koncertnoj dvorani, o drugim ulaganjima u infrastrukturu kada je kultura u pitanju. Svakako imamo godinu dana da se još bolje pripremimo za realizaciju najvećeg evropskog projekta u oblasti kulture u Evropi.
 
Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel izjavila je da je kultura teško pogođena pandemijom, što nije zaobišlo ni Evropske prestonice kulture.
 
"Iako su njihovi timovi i partneri pokazali energičnost, entuzijazam i profesionalnost, Rijeka i Golvej nisu mogli da sprovedu planirane programe Evropske prestonice kulture za 2020. Nadam se da će oba grada maksimalno iskoristiti ponuđenu mogućnost da produže tu svoju posebnu godinu. Sigurna sam da će Temišvar, Eleusina i Novi Sad, sledeće Evropske prestonice kulture, dobro iskoristiti dodatno vreme za pripremu ambicioznih programa", rekla je Gabrijel.

 
Inicijativa Evropska prestonica kulture pokrenuta je 1985. godine i od tada se razvila u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Evropi.
 
Gradovi se biraju na osnovu kulturnog programa koji moraju da imaju vidljivu evropsku dimenziju, da podstiču učešće i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih učesnika te doprinositi dugoročnom razvoju grada i njegove okoline.
 
Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i ekonomsku situaciju izabranog grada i njegovog okruženja, navodi se u saopštenju Evropske komisije.
Autor:
Pošaljite komentar
EPK nudi brojne programe onlajn i preko društvenih mreža

EPK nudi brojne programe onlajn i preko društvenih mreža

08.04.2020. 13:14 13:18