Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ANA MILOJKOVIĆ OMI, STRIP AUTORKA: Dosta je sa ćutanjem

23.10.2023. 10:54 11:06
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Ana Milojković Omi jedna je od četiri strip autorke koje su učestvovale u crtanju stripa “Dosta je sa ćutanjem”, inspirisan pričama interseks osoba, koji će biti predstavljen na Međunarodnom sajmu knjiga u sredu, 25. oktobra, u 16 časova na štandu Francuske.

Ovo je prvo izdanje ove vrste u Srbiji, čiji je inicijator udruženje XY spektrum - Organizacija za polno i rodno varijantne osobe, a donosi nam četiri autentične, samostalne priče i umetnička dela sa ključnim porukama i informacijama suptilno utkanim u tkivo stripa – kadrove, table i dijaloge. 

Uz Kristiana Ranđelovića, predsednika Udruženja XY Spektrum, koscenariste, u  izradi stripa učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i naša sagovornica Ana Milojković Omi, a izdavač je System Comics iz Beograda.

 Kako je tekao rad na realizaciji stripa?

– „Družina Dardaneli” je jedno od mojih omiljenih domaćih strip izdanja. Scenarista tog stripa je niko drugi do Pavle Zelić. Blo mi je zadovoljstvo da sarađujem sa takvim veteranom domaće naučne fantastike i iskusnim strip scenaristom. Pavle je uvek bio dostupan i imao sluha za moje sugestije. Mislim da smo zajedno obavili jako dobar posao i jedva čekam da on dođe u ruke publike!

 Koliko ste se ranije u životu ili profesionalnoj karijeri, sretali sa temom interseks osoba i koliko vam je ovaj projekat u tom smislu doneo nova saznanja?

– Kao umetnica nisam imala priliku da se sretnem sa interseks osobama. Međutim ovaj projekat mi je pružio priliku da se detaljnije upoznam sa ovom temom i steknem nova znanja. Ono što sam naučila tokom ovog projekta je da je interseksualnost složena tema koja zahteva pažljivo istraživanje i razumevanje. Postoji širok spektar varijacija interseksualnosti i svaka osoba ima jedninstveno iskustvo. Važno je da pružimo podršku i razumevanje interseks osobama.

Ovaj projekat me je podstakao da razmislim o načinima na koje mogu da doprinesem stvaranju inkluzivnog stripa, koji će pružiti platformu za interseks osobe da se izraze i da njihove priče budu ispričane na autentičan način. Ukratko, ovaj projekat mi je doneo nova znanja o interseksualnosti i podstakao da budem još inkluzivnija u svom radu.

 Kako ste doživeli temu vašeg stripa u albumu i na koji način ste razmišljali o samoj realizaciji, autorskom pristupu unutar zadatih scenarističkih koordinata?

– Doživljaj teme mog stripa u albumu je bio veoma inspirativan i izazovan. Prilikom razmišljanja o realizaciji stripa, moj autorski pristup je bio da stvorim priču koja će biti informativna, emotivna i istovremeno pristupačna široj publici U pogledu realizacije, oslanjala sam se na svoje iskustvo game developer-a, naročito na svoje iskustvo kao charaters artista, da stvorim likove koji će biti zanimljivi čitaocu. I želela sam da mnogobrojne sekvence dopisivanja putem modernih tehnologija buvu vizuelno upečatljive i dinamične. Svi likovi su kolor kodirani. Primenila sam različito kadriranje za sekvence sna, jave i virtuelnog sveta. Nadam se da sam uspela da interseksualnost prikažem na autentičan način i s poštovanjem, kao i da sam stvorila vizuelno privlačan strip.

 Tema ovog strip albuma je veoma angažovana. Koji je bio recept da realizacija teme bude iskazana kao slojevito i životno umetničko delo, koje nadilazi plasiranje poruke?

– Fokusirala sam se na nekoliko ključnih elemenata- istraživanje i razumevanje, autentičnost i inkluzivnost. Scenarista Pavle Zelić je uradio sjajan posao prilikom adaptacija životnih priča interseks osoba u strip scenario. Ovo su priče koje su emotivne, kao i informativne, ispričane kroz vizuelnu formu stripa. Moj crtački stil se uklopio u Zelićev način pripovedanja i iskoristili smo strip kao angažovani medij da ispričamo iskrene priče pravih ljudi. I nadam se da će on kod čitalaca probuditi dublje interesovanje za ovu temu.

 Radili ste na albumu sa koleginicama iz kolektiva Stripotetke. Koliko ste jedna drugoj bile podrška u radu na ovom stripu? Kako vidite značaj i budućnost kolektiva u narednom periodu?

– Ovo je jako važan projekat za naše nedavno oformljeno udruženje. Mi smo ženski strip kolektiv i želimo da se bavimo promocijom autorskog stripa. Jako smo zahvalni na ovoj prilici i rad na ovim stripovima je za nas jako važan.  Kroz redovne sastanke, diskusije i razmenu ideja, imale smo priliku da se međusobno podržavamo, kao i da pružimo konstruktivne povratne informacije jedna drugoj. Ova podrška je bila ključna tokom razvijanja crtačkog dela naših stripova. Delile smo ideje za unapređenje stripa, jedna drugoj održavale motivaciju tokom procesa rada.

Stripovi su uspešno urađeni u predviđenom roku, ali naš posao nije gotov. Tu smo da promovišemo naše delo, a neki od planova za budućnost su izložbe, još publikacija i širenje našeg kolektiva, koji trenutno broji četiri autorke. Kroz tu saradnju, možemo stvoriti snažnu platformu za promovisanje različitih glasova, perspektiva i tema koje su važne. U budućnosti, kolektiv Stripotetke će nastaviti da se bavi angažovanim temama i da stvara inkluzivne stripove koji će podsticati promene i podizati svest.

        N. Marković

Autor:
Pošaljite komentar
ZA LJUBITELJE STRIPA Otvoreno deveto izdanje Nova festivala

ZA LJUBITELJE STRIPA Otvoreno deveto izdanje Nova festivala

07.10.2023. 13:06 13:11
JANA ADAMOVIĆ, STRIP AUTORKA Strip je prosto sjajna stvar

JANA ADAMOVIĆ, STRIP AUTORKA Strip je prosto sjajna stvar

02.10.2023. 09:20 09:28
OD NEVENA DO BETMENA: Srpski strip na velikoj izložbi u Parizu

OD NEVENA DO BETMENA: Srpski strip na velikoj izložbi u Parizu

18.08.2023. 15:52 16:06