„Хашира”, Вегел, Грубачки и Андреа Палашти

Завод за културу Војводине саопштио је да су добитници годишњих награда познатих као “Искре културе” визуелна уметница Андреа Палашти, менаџер Бранислав Гута Грубачки,

јеврејски хор “Хашира”, писац Ласло Вегел. Уручење ће бити уприличено у четвртак, 28. априла.

Добитница “Искре културе” за савремено стваралаштво, Андреа Палашти, основне и магистарске студије завршила је на Академији уметности у Новом Саду, на катедри за фотографију. Академски назив доктора наука – уметности и медија, стекла је на Групи за теорију уметности и медија интердисциплинарних докторских студија Универзитета уметности у Београду 2015. године, под менторским вођством проф. др Миланке Тодић. Бави се уметничком и кустоском праксом, теоријом фотографије и медија, у којима акценат ставља на питања културне географије и историје, односно на истраживање односа савремене уметности унутар ширег друштвеног, културолошког и политичког контекста.

Признање Завода за културу Војводине за мултикултуралност и интеркултуралност Бранислав Гута Грубачки добио је због иницирања различитих пројеката који афирмишу Војводину као регију која негује традицију заједничког живота више десетина нација. Популарни Гута менаџер је позоришног клуба “Зелено звоно” у Зрењанину, оснивач покрета „Нови оптимизам“, суоснивач и творац награде Традиција авангарде коју додељује фонд „Вујица Решин Туцић и Војислав Деспотов“.

Хор “Хашира” Јеврејске општине Нови Сад добио је “Искру културе” за очување културног наслеђа. Једини је јеврејски хор у Војводини. Успешно ради већ 23 године и својим наступима оплемењује обележавање свих значајних јеврејских празника и историјских датума, а по броју наступа је један од најактивнијих хорова у Војводини.

Медаља културе за укупно стваралаштво иде у руке Ласлу Вегелу, који је својим укупним књижевним и уметничким стваралаштвом задужио културу Војводине, а Нови Сад учинио препознатљивим топонимом у европској књижевности. У образложењу Завода за културу Војводине стоји још и то да Ласло Вегел није само писац, већ и водећи новосадски интелектуалац, велики борац за људска и мањинска права, критичар националистичких и тоталитарних режима.

И. Бурић

 

 

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести