68. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ Награде Дивни Стојанов, Јованову и Грујичићу

На половини 68. Стеријиног позорја, већ су познате неке од фестивалских награда које се традиционално додељују.
2
Фото: Приватна архива

Тако је Петар Грујичић, добитник Стеријине награде за театрологију „Јован Христић“, а ово признање му је додељено за књигу „Театар протусловја (антитетички театар Јована Стерије Поповића)“, издање Позоришног музеја Војводине и Академије уметности Нови Сад.

Саопштени су и лауреати Стеријине награде за позоришну критику „Миодраг Кујунџић“, и ове године то признање равноправно деле Дивна Стојанов, за критику о представи „Мидлсекс” по роману Yефрија Јуyинидиса у режији Јоване Томић (продукција Српско народно позориште и Опенс); и Светислав Јованов, за критику представе „Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића (продукција ЈДП). Жири Стеријине награде за позоришну критику „Миодраг Кујунџић” радио је у саставу Жељко Јовановић, Жељко Хубач и Мирослав Стајић (председник).

Традиционална изложба дечјих радова на тему позоришта „Сцена, маска, костим, лутка“ отворена је у горњем фоајеу сцене „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта. Ове године је тема гласила „Хероине глумишта“, и за најуспешније радове мали аутори су добили награде. Ову изложбу ликовних радова деце и омладине Србије, која се у оквиру Стеријиног позорја приређује од 1959, организује Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, јединствена установа овакве врсте у нашој земљи, која се већ 69 година бави афирмацијом дечјег ликовног стваралаштва и усавршавањем наставе ликовне културе.


Вечерас „Успаванка за Алексију Рајчић”

У такмичарској селекцији, вечерас у 20 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а биће одиграна представа „Успаванка за Алексију Рајчић“, копродукција Народног позоришта Београд, „Фондације Нови Сад ‒ ЕПК” и Стеријиног позорја. Аутор текста је Ђорђе Костић, а представу је режирао Југ Ђорђевић. У улогама су: Вања Ејдус, Ива Милановић, Новак Радуловић, Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Данијела Милошевић, Младен Лукић и Горан Милошевић.


Деци и младима се овом изложбом пружа прилика да упознају свет позоришта и указује могућност стварања кроз игру и учење. Отворена је још једна фестивалска изложба „Изложбени костим за једног човека“, која представља мастер изложбу студената Савремене архитектуре и дизајна Факултета техничких наука у Новом Саду.

У пратећем програму „Дани књиге“, који траје четири дана, досад су представљена нова издања Стеријиног позорја: нове свеске часописа за позоришну уметност „Сцена“, књига „Театрологике 2“ Оливере Милошевић и најновије издање „Генеза Стеријиних комедија“ Саве Анђелковића. Представљено је и капитално издање Стеријиног позорја „Јоаким Вујић: сабране драме“, које је припредила др Исидора Поповић. „Након Сабраних дела Јована Стерије Поповића, Стеријино позорје је и овим капиталним издањем конкретизовало једну од својих примарних мисија – бригу о домаћој драмској баштини, што је уз све многобројне активности Позорја, заправо речит пример афирмације свих елемената који чине домаћу театарску уметност. Стеријина весела и жалосна позорја, груписана у два тома, као и Вујићеве Сабране драме. могу да заврше на полицама библиотека и читаоница, али и да провоцирају настанак добрих представа, као што је то случај са инсценацијом Стеријиних Ајдука, коју је, као копродукцију Стеријиног позорја и Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници режирала, Анђелка Николић“, наводи о овом издању Александар Милосављевић.       

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести