ОД СТАТУА ДО АНТИЧКИХ ИГРАЧАКА Грчка отворила изложбу артефаката у музеју Акропоља

У Грчкој је данас за јавност отворена изложба са више од 1.100 артефаката, од статуа и стоних игара до дечјих играчака, који су пронађени у древном атинском насељу током ископавања у области музеја Акропољ.
q
Фото: Pixabay.com

Предмети, ископани у подножју брда Акропољ на којем се налази храм Партенон, рестаурирани су и део су простора који Грчка назива "музеј испод музеја", а која ће посетиоцима бити доступна од 26. јула, преноси Ројтерс.

Предмети за свакодневну употребу, од посуда и лонаца за кување до алата и игала за ткање, сведочанство су свакодневног живота становника више од 4.500 година, саопштило је грчко министарство културе.

"Постављена на јужним рубовима археолошког налазишта, изложба се  хармонично уклапа у путовање посетилаца, доприносећи разумевању свакодневице", рекла је министарка културе Лина Мендони.

Више од 1,5 милиона људи годишње посети музеј Акропољ који се простире на 14.000 квадратних метара.

Отприлике половина фриза високог 160 метара из храма Партенона налази се у Британском музеју.

Грчка је више пута позивала Британски музеј да трајно врати скулптуре старе 2.500 година које је британски дипломата лорд Елгин уклонио из храма 1806. године, током периода када је Грчка била под турском влашћу.

EUR/RSD 117.0371
Најновије вести