light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шампињони из Ковина иду у Русију, Холандију, Немачку

12.10.2019. 20:37 20:40
Пише:
Извор: Дневник (В. Фифа)

Фабрика печурака у Ковину „Делта Данубе” извози шампињоне у Русију и Холандију, а због велике тражње, шире погон и праве нову халу која ће бити највећа у Србији: заузимаће читав хектар. Изградњом новог погона фабрика ће упослити још радника.

Генерални директор „Делта Дањуба” Индијац Сунил Мамгаин каже за наш лист да у његовој фабрици која послује од 2015. године ради више од 200 радника.

– Иако већ имамо 14 магацина и просторија у оквиру комплекса фабрике, правимо дупло више простора – прича Мамгаин, чија фабрика се налази у Индустријској зони Ковин.

Могли смо да видимо и раднике како раде на новом великом магацину који ће бити цео климатизован, а Мамгаин истиче да су климе стигле чак из Холандије и да ће нови погон бити у потпуности аутоматизован, модерно опремљен, с рачунарима. Панели су стигли из Италије, иако су купљени од српске фирме.

Фабрика гаји само шампињоне и дневно произведи шест тона за извоз. Фабрика има машине за сечење, те се шампињони, цели, сечени на четвртине или на танке комаде стављају у хладњачу, где се замрзавају на температури од минус 22 степена, одакле се шаљу на жељена одредишта – Русија, Холандија, па и Немачка.

Менаџер прераде Владимир Станковић нам каже да је довољно десет-петнаест минута да се печурке замрзну.

– Вага мери десет килограма, колико стаје у гајбу, затим се пакују на палету и стављају у минусну комору, у којој је температура између минус 20 и 22 – каже Станковић.

Сунил Мамгаин истиче да, када прошире погон, правиће 14 тона дневно.

– Запослићемо још радника, али не много јер ће већи део посла радити машине – тврди Мамгаин, који напомиње да ће нова хала бити готова до краја године и биће највећа наткривена конструкција у Србији, на шта је поносан – више од једног хектара под једним кровом, заправо 12.000 квадрата.

Ивестиција је вредна 4,5 милиона евра јер је изузетно тешко имати одређену температуру у тако великом простору, те су, осим саме изградње, расхладни уређаји били изузетно скупи.

– Нови објекат је масиван и у њему ће се гајити само печурке, док ће замрзавање бити рађено у старом објекту – прича Мамгаин, и појашњава да је печуркама потребна одређена температура за раст и она никако не може бити иста. – Сада све радимо мануелно, заливамо, укључујемо климе и фенове ручно, док ће на новој фарми све радити машине, биће потребно мало људског фактора.

Доступност компоста главни „кривац” за одабир Ковина

Сунил Мамгаин каже да му се допада Србија, зато ју је и изабрао за живот. Преселио се 2016. године, иако је три године пре тога долазио да истражи земљиште, околину и почео пројекат градње фабрике.

– Обишао сам целу земљу, али одлучио сам се за градњу фабрике баш у Ковину зато што је производња компоста у непосредној близини, а он је нужан за раст печурака – истиче он, и додаје да је посао с печуркама прљав због много земље и ђубрета и уколико човек не може да се испрља, није створен за тај посао.

М. Стакић

 

Пројекат „Непристрасно и правовремено кроз Ковин” реализује Продукција „ДВП дигитал”, а суфинасира Општина Ковин. Ставови изражени у пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио новац.

Аутор:
Пошаљите коментар